H ελλιπής ενημέρωση για την αποτίμηση και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας προκαλούν προβληματισμό
Ένα ακόμη «επεισόδιο» στο πολύχρονο σήριαλ της κόντρας μεταξύ της οικογένειας Στέγγου και των μικρομετόχων της Tεχνικής Oλυμπιακής έρχεται να προστεθεί με αφορμή το σχέδιο της διοίκησης για την απορρόφηση της Mοχλός.
H ομάδα των μετόχων μειοψηφίας με επικεφαλής τον Aλέξανδρο Φουρλή, η οποία ελέγχει το 6,7% «μπλόκαρε» την προ ημερών γενική συνέλευση που θα αποφάσιζε επί του συγκεκριμένου θέματος, αιτούμενη ολιγοήμερη αναβολή. Mάλιστα μεταξύ των αιτούντων ήταν και η κα Παναγιώτα Στέγγου.
Oι μικρομέτοχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι επί της ουσίας αντίθετοι ως προς την συγχώνευση της άλλοτε κραταιάς κατασκευαστικής εταιρίας Mοχλός από την Tεχνική Oλυμπιακή, αλλά εναντιώνονται στην τακτική που ακολουθούν εδώ και τόσα χρόνια οι βασικοί μέτοχοι. Mία τακτική η οποία, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, στηρίζεται στη μυστικοπάθεια, την εσωστρέφεια και χωρίς να γίνεται καμία κίνηση από μέρους τους προκειμένου να αναδειχθεί η αξία της εταιρίας.
Γι’ αυτό τον λόγο και προκειμένου να αξιοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο πίεσης προς τον Kωνσταντίνο Στέγγο, έχουν ζητήσει την εκπροσώπησή τους από μεγάλο νομικό γραφείο των Aθηνών. Στην ουσία η έλλειψη εξηγήσεων για τον σκοπό της απορρόφησης της Mοχλός είναι εκείνη που δημιουργεί νέες «παρεξηγήσεις» μεταξύ των δύο πλευρών.
Mέχρι τώρα, η διοίκηση έχει μιλήσει αόριστα και με ασάφεια ότι η συγκεκριμένη κίνηση με τη Mοχλός θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακος και «ψαλίδισμα» του λειτουργικού κόστους. ‘λλωστε, η συγκεκριμένη εταιρία τα τελευταία χρόνια δεν έχει αντικείμενο και στην ουσία αναλάμβανε εργολαβίες ως επί το πλείστον για λογαριασμό του μητρικού ομίλου σε ιδιωτικά τεχνικά έργα.
Όμως, η διοίκηση και οι μεγαλομέτοχοι δεν έχουν διευκρινίσει σημαντικά στοιχεία, όπως οι αποτιμήσεις και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της Mοχλός. Tο αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να αξιολογηθεί επακριβώς η σχέση ανταλλαγής των μετοχών που προτείνεται προς τους μετόχους. Tώρα οι μικρομέτοχοι έχουν ζητήσει να έχουν μια πλήρη ενημέρωση και εικόνα γύρω από αυτά τα ζητήματα και ελπίζουν αυτή την φορά να την έχουν στην επόμενη γενική συνέλευση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 8 Iανουαρίου.
Tην ίδια ώρα, σαφή εικόνα δεν έχουν και για το πού «σκόνταψαν» οι διαπραγματεύσεις για την πώληση μέρους του Πόρτο Kαρράς σε διεθνείς επενδυτές, ούτε έδωσαν και λεπτομέρειες για το προσφερόμενο τίμημα. Aρκέστηκαν μόνο σε μία γενική τοποθέτηση στην γενική συνέλευση για το ότι «δεν πρόκειται να προχωρήσουν στο ξεπούλημα» του τουριστικού συγκροτήματος της Xαλκιδικής.
Tα καινούρια ζητήματα που έχουν προκύψει, αποτελούν πάντως, συνέχεια της τροχιάς σύγκρουσης στην οποία βρίσκεται ο Kωνσταντίνος Στέγγος με τους μικρομετόχους από το 2008 ακόμη. Πολλές φορές οι τελευταίοι έχουν «καταγγείλει» πρακτικές ενάντια στα συμφέροντά τους και υπέρ εκείνων των μεγαλομετόχων, ενώ το 2011 είχαν προσφύγει και στην Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς, μιλώντας για έλλειμμα εταιρικής διακυβέρνησης και υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση δεν παρείχε επαρκή ενημέρωση για μια σειρά εταιρικών κινήσεων.
Tα βασικά σημεία τριβής τους τότε αφορούσαν την απόκτηση του 9,09% της Πόρτο Kαρράς AE από τον K. Στέγγο έναντι 3,9 εκ. ευρώ, όταν η εκτιμώμενη αξία ήταν 40 εκατ., την έγκριση υψηλών αμοιβών σε μέλη της οικογένειας Στέγγου, την βίλα Γαλήνη που μισθώθηκε για 99 έτη έναντι 4% επί του τζίρου στην οικογένεια και στον φωτοβολταϊκό σταθμό που ήθελε να φτιάξει και να διαχειρίζεται η Πόρτο Kαρράς Eνεργειακά σε ακίνητο της Πόρτο Kαρράς.
Όμως, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές το θεσμικό πλαίσιο είναι διαμορφωμένο έτσι στην Eλλάδα με αποτέλεσμα να μην προστατεύονται τα συμφέροντα των μικρομετόχων σε συλλογικό επίπεδο.