H G4S «φόρεσε» το βραχιολάκι του s1 εκ. και ετοιμάζεται για νέες «χρυσές» μάχες
Από την περίφημη τάξη του ’71 στο Κολλέγιο Αθηνών αποφοίτησαν ηχηρά ονόματα της πολιτικής, επιχειρηματικής και εκδοτικής ζωής σήμερα. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Παντελής Καψής, ο Γιώργος Καμίνης, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο Ντίνος Μαρτίνος και η λίστα συνεχίζεται… Μεταξύ αυτών και ο Ανδρέας Πατεράκης. Ο πρόεδρος της G4S στην Ελλάδα από το 1988 και στη ΝΑ Ευρώπη από το 2002. Της μεγαλύτερης εταιρίας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας εντός και εκτός συνόρων που κάνει «χρυσές» business.
Ο ελληνικός βραχίονας της βρετανικής πολυεθνικής είναι εκείνος που μειοδότησε στον διαγωνισμό του Yπουργείου Δικαιοσύνης για το περιβόητο ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» γύρω από τον οποίο τόσος ντόρος έγινε με αφορμή την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού.
Ακόμη όμως, μεγαλύτερος ήταν ο θόρυβος που προηγήθηκε αυτού της απεργίας πείνας του νεαρού παραβάτη με προσφυγές και δικαστικές διαμάχες μεταξύ των τριών «μνηστήρων». Ένας… πόλεμος που μπορεί να ξέσπασε με αφορμή το 1 εκατ. ευρώ του διεθνούς διαγωνισμού για το έργο της πιλοτικής εφαρμογής της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια, όμως, οι βαθύτερες αιτίες βρίσκονται στη μεγάλη «μπίζνα» γύρω από τις φυλακές συνολικότερα.
Ο στόχος του μέτρου είναι η αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, όπου σήμερα σε 9.886 θέσεις στοιβάζονται 12.000 περίπου κρατούμενοι. Με τις εξαιρέσεις του νόμου, εκείνοι που μπορούν να φορέσουν το «βραχιολάκι» υπολογίζεται ότι ξεπερνούν κατά πολύ τους 2.000 που με απλά λόγια σημαίνει έναν τζίρο τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Γι’ αυτό και όλοι οι συμμετέχοντες ήθελαν την «δουλειά», θεμελιώνοντας την θέση τους σε έναν κλάδο, εκείνον της παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος δείχνει να έχει μεγάλες «αναπτυξιακές προοπτικές» μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ο διαγωνισμός κανονικά θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο, όμως καθυστέρησε τέσσερις μήνες λόγω των ενστάσεων που κατέθεσαν οι συμμετέχοντες. Η Ένωση Εταιριών στην οποία συμμετείχαν η Intertech του Δημήτρη Κοντομηνά και η Phoenix Facility Services κατέθεσε τον Αύγουστο αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ζητώντας την προστασία των έννομων συμφερόντων της. Ζητούσε δε, να ακυρωθεί ως παράνομος ο αποκλεισμός της από τον διαγωνισμό για τα «βραχιολάκια».
Αμέσως μετά η G4S και ο Ανδρέας Πατεράκης άσκησε παρέμβαση στο Διοικητικό Εφετείο, ζητώντας να απορριφθεί η αίτηση της Ένωσης Εταιριών. Το ζήτημα που είχε ανακύψει είναι αν η Ένωση Εταιριών κάλυπτε τους όρους του διαγωνισμού σε επιμέρους κεφάλαιά του, όπως ήταν αυτός της ύπαρξης εμπειρίας στον τομέα υπηρεσιών επιτήρησης.
Τελικά απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και μειοδότης ανακηρύχθηκε η G4S Solutions, που «μονοπωλεί» σχεδόν την… πίτα στην εγχώρια αγορά ασφαλείας, από τραπεζικές χρηματαποστολές μέχρι φύλαξη δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Είναι πολλά τα λεφτά…
Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας δεν περιορίζεται μόνο στα «βραχιολάκια». Στον… επόμενο τόνο αναμένεται να γίνει ακόμη εντονότερος, καθώς τα λεφτά είναι πολλά και οι «δουλειές» που έρχονται ακόμη μεγαλύτερες, οπότε και οι ενδιαφερόμενοι παίκτες θα… «ακονίσουν τα μαχαίρια» τους ακόμη περισσότερο.
Δεν είναι μόνο τα κέντρα κράτησης μεταναστών, αλλά και το συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα ανάπτυξης της «πολυτροπικής βιομετρίας», που συνδέεται με την «βιομετρική υπογραφή» του- όχι και τόσο μακρινού- μέλλοντος που δίνουν «προοπτικές περαιτέρω ισχυροποίησης» για τις εταιρίες του κλάδου.
Ήδη η G4S, «τέκνο» της συγχώνευσης Group4 και Wackenhut, ήταν μεταξύ των εταιριών εκείνων που έδειξαν ενδιαφέρον και για τον διαγωνισμό της φύλαξης των Κέντρων Κράτησης Μεταναστών σε Παρανέστι Δράμας, Κόρινθο και Ορεστιάδα. Μάλιστα είχε υποβάλει προσφορά στα πλαίσια της διαγωνιστικής διαδικασίας τον Γενάρη, όπως και οι όμιλοι Mega Sprint Guard, JCB Security and Facility και Swedish Systems Security. Επρόκειτο για ένα έργο που σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποτιμάτο στα 14 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Η δράση των ιδιωτικών εταιριών θα ήταν συμπληρωματική στο έργο των φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το κόστος για το κέντρο κράτησης στην Κόρινθο ανερχόταν στα 5,2 εκατ. ευρώ, για την Δράμα στα 4,4 εκατ. ευρώ ανά έτος και στο Φυλάκιο Ορεστιάδας στα 2,4 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο πως η G4S με εθνικό δίκτυο 38 υποκαταστημάτων παρουσιάζει ετήσιο κύκλο εργασιών 70 εκατ. ευρώ.
Στα πρότυπα ΗΠΑ – Αγγλίας
Και στο βάθος «ιδιωτικά σωφρονιστικά ιδρύματα»
Οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης εκτιμάται πως θα δώσουν… μεγάλες μάχες στο μέλλον, όταν και αν ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων (και στις μεγάλες business) και στην Ελλάδα. Σενάριο όχι και τόσο μακρινό αν σκεφτεί κανείς πως για πρώτη φορά που τέθηκε θέμα ιδιωτικής φυλακής, ήταν αμέσως μετά την δεύτερη εναέρια απόδραση των Παλαιοκώστα- Ριζάι από τον Κορυδαλλό το 2009.
Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας ανακοίνωνε μία σειρά από μέτρα για την καλύτερη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και ανάμεσα σε αυτά ήταν και μία νέα «νομοθετική ρύθμιση» για την πρόσληψη διευθυντών φυλακών «με ειδικά προσόντα». Τότε πολλοί μίλησαν για την αρχή αποκρατικοποίησης και των φυλακών, ξεκινώντας με ιδιώτες μάνατζερ.
Κάτι τέτοιο είναι άλλωστε σύνηθες σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία όπου κυριαρχεί μάλιστα και ο διεθνής βραχίοντας της Group4. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις έχουν υπάρξει και καταγγελίες στο εξωτερικό για υπερβολική χρήση βίας και αυτό είναι ένα «μελανό σημείο» της όλης υπόθεσης.