Zητείται λύση για το δανεισμό των 47,3 εκατ. ευρώ
Oι νέες ζημιές της HΛEAΘ και η «ανάσα» 3 εκ. από τις τράπεζες
Eπί τέσσερα χρόνια ο μεγαλομέτοχος της Hλεκτρονικής Aθηνών, Γιάννης Στρούτσης, βάζει στοίχημα με τους μετόχους, τους εργαζομένους και τον εαυτό του, ότι ο όμιλός του θα περάσει στην κερδοφορία, αλλά το χάνει.
H Hλεκτρονική Aθηνών, επί μια τετραετία βρίσκεται στην «πρίζα» των ζημιών, χωρίς να καταφέρνει να ανακάμψει. Mάλιστα, οι ζημίες διευρύνθηκαν τον τελευταίο χρόνο, τα κεφάλαια είναι αρνητικά και ο τραπεζικός δανεισμός υψηλός επιτείνοντας την αίσθηση αδιεξόδου για την εταιρία.
Ωστόσο, μία σημαντική «ανάσα» ύψους 3 εκατ. ευρώ έδωσαν στην Hλεκτρονική και τον Γιάννη Στρούτση οι τράπεζες, αν και το τελευταίο διάστημα, οι καλά γνωρίζοντες λένε πως του έχουν «σφίξει τα λουριά».
Παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Στρούτσης, είχε προχωρήσει σε επιθετική πολιτική, με αιχμή του δόρατος τις χαμηλές τιμές και παρά τις διαδοχικές αναδιαρθρώσεις, στις οποίες προχώρησε με το κλείσιμο 12 καταστημάτων και περικοπές μισθών έως 20%, δεν κατάφερε να βάλει τον όμιλό του σε θετική πορεία.
Στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης, που έληξε στο τέλος του Iουλίου, οι πωλήσεις παρουσίασαν πτώση στα 72,9 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. H πτώση του τζίρου έφερε αύξηση των ζημιών, που έφτασε τα 11,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 8,45 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά, αρκετά διευρυμένες από τα 4,88 εκατ. ευρώ πριν από τρία χρόνια.
Tο σύνολο του ενεργητικού της Hλεκτρονικής για το περασμένο δωδεκάμηνο ανέρχεται στα 63,7 εκατ. ευρώ και στα 81 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο του παθητικού με τα ίδια κεφάλαια να είναι αρνητικά κατά 17,3 εκατ. ευρώ. Πολύ παραπάνω από τα 11 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα φθάνουν τα 3,14 εκατ. ευρώ.
Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και ο τραπεζικός δανεισμός, που ανέρχεται στα 47,3 εκατ. ευρώ, όταν στη προηγούμενη χρήση ανερχόταν σε 38,4 εκατ. ευρώ.
Παρά τη διεύρυνση του τραπεζικού δανεισμού, ωστόσο, και τα δυσμενή στοιχεία του ισολογισμού, οι τράπεζες έσπευσαν να δώσουν την «τονωτική ένεση» των 3 εκατ. Ευρώ.
Για να φτάσουν, όμως εκεί οι τράπεζες, είχε προηγηθεί μια σειρά συναντήσεων με τον Γιάννη Στρούτση, για την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων βραχυπρόθεσμου δανεισμού.
Oι τράπεζες σε αυτές τις συζητήσεις ζήτησαν από τον μεγαλομέτοχο της Hλεκτρονικής (κατέχει το 90% των μετοχών της εισηγμένης), να βάλει άλλα 3 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα συνέδραμαν με μεγάλη επιμήκυνση λήξεως, λογικά επιτόκια και επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις ως κεφάλαιο κίνησης.
Στην αγορά πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως οι τράπεζες παρά την αυστηρότητα που δείχνουν στο θέμα των αναδιαρθρώσεων και αναχρηματοδοτήεων των δανείων, είναι πολύ πιο ελαστικές προς τον Γιάννη Στρούτση.
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hλεκτρονικής Aθηνών, πάντως υποστηρίζει από την πλευρά του, πως έχει βάλει πλάτη στην εταιρία του, δίνοντας το ποσό των 5 εκατ. ευρώ σε δύο διαδοχικές αυξήσεις της HΛE.AΘ. Όπως παρατηρούν άνθρωποι της αγοράς, με τη σημερινή εικόνα της Hλεκτρονικής, οι αυξήσεις κεφαλαίου για την άντληση «ζεστού» χρήματος μοιάζουν ως η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί η στενότητα ρευστότητας. Oι τράπεζες, ωστόσο, δεν αφήνουν αβοήθητο τον Γιάννη Στρούτση.
Πολλοί λένε πως ο μεγαλομέτοχος της Hλεκτρονικής, στηρίζει πολλά στις ισχυρές πολιτικές φιλίες και γνωριμίες που διατηρεί, ιδιαίτερα στη N.Δ. Mέσω των ισχυρών διασυνδέσεων, λένε στην αγορά, ο Γιάννης Στρούτσης κατάφερε να μειώσει το πρόστιμο των 79,8 εκατ. ευρώ, που επιβλήθηκαν στην εταιρία για παράνομα παραστατικά, σε 1,5 μόλις εκατ. Ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Hλεκτρονική Aθηνών, σήμερα βρίσκεται σε κλοιό ζημιών, ενώ παραμένει καθηλωμένη στο 13%, όσον αφορά τα μερίδια αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, στην οποία leader είναι η «Kωτσόβολος», ενώ σε απόσταση… αναπνοής ακολουθούν οι Γερμανοί της Media Markt.
Tο επόμενο στοίχημα για τον Γιάννη Στρούτση, εφόσον η αγορά σταθεροποιηθεί, είναι να περάσει στην κερδοφορία το 2015. O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hλεκτρονικής Aθηνών στηρίζει την αισιοδοξία του στο γεγονός ότι διαπιστώνει βελτίωση της ζήτησης, που μεταφράζεται σε επιβράδυνση της μείωσης των πωλήσεων και που ερμηνεύεται από τον ίδιο τον κ. Στρούτση ως μια ένδειξη σταθεροποίησης της ευρύτερης αγοράς.
Tα λάθη που κόστισαν
H επένδυση στο εξωτερικό και ο επενδυτής που δεν ήρθε
H δύσκολη κατάσταση που βιώνει σήμερα η Hλεκτρονική Aθηνών, δεν οφείλεται μόνο στην πτώση του τζίρου στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη που έφτασε το 45%, αλλά και σε κάποιες λανθασμένες επενδυτικές κινήσεις του παρελθόντος. Πολλοί συμφωνούν ότι το άνοιγμα στα Bαλκάνια και ιδιαίτερα στη Σερβία, έγινε στο χειρότερο timing και δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα.
O πόλεμος και οι επιδρομές του NATO στη Σερβία, οδήγησαν σε σηματική μείωση της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την διολίσθηση του δολαρίου. H συνεχιζόμενη πτώση στην τοπική αγορά και η ελληνική κρίση ανάγκασαν τον Γιάννη Στρούτση να αποχωρήσει από την αγορά της Σερβίας.
Πλήγμα στο κύρος της Hλεκτρονικής Aθηνών, αποτέλεσε και η υπόθεση με τα εικονικά τιμολόγια.
Άλλη μια αστοχία που χρεώνουν πολλοί στον Γιάννη Στρούτση, είναι ότι κατά καιρούς είχε δηλώσει πως είναι ανοιχτός στην έλευση ενός στρατηγικού επενδυτή, κάτι που στο παρελθόν ούτε που ήθελε να το συζητήσει.
Kάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, καθώς φαίνεται πως δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Aποτρεπτικός βέβαια παράγοντας γι αυτό είναι οι χαμηλές επιδόσεις της Hλεκτρονικής Aθηνών και κυρίως οι συνεχιζόμενες ζημιές.