Οι νόμιμες πωλήσεις των προϊόντων κάναβης στις ΗΠΑ, όπου επιτρέπεται η καλλιέργεια της ακόμα και για ιατρικούς σκοπούς, ανέρχονται σε αρκετά δισ. δολάρια το χρόνο.
Κι αν στην πολιτεία της Καλιφόρνια αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή (!), στην Ελλάδα τελεί «υπό διωγμόν», καθώς, ως επί το πλείστον, συνδέεται με την χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Ο ιδιοκτήτης του ενός εκ των δυο εναπομείναντων «Κannabishops» στην Ελλάδα, Αργύρης Μουντζούρης, χαμογελάει με μελαγχολία, όταν κάνει μια αναδρομή στις περιπέτειες που έχει ζήσει – αν και δεν εγκαταλείπει τον κλάδο της κάναβης… Ο άνθρωπος, βέβαια, είναι επιχειρηματίας και δεν πουλάει «πράμα», αλλά, είδη όπως τσάντες, παπούτσια και ρούχα με βάση την λεγόμενη κλωστική κάνναβη!
Υπό άλλες συνθήκες, θα επρόκειτο για μια φυσιολογική επιχειρηματική δραστηριότητα. Επί 13 ολόκληρα χρόνια, όμως, η οικογένεια του έχει βιώσει πρωτοφανή γεγονότα: H σύζυγος του, βιολόγος Κρίστα Παππά, άνοιξε το μαγαζί -το Kannabishop της Αθήνας- χειμώνα του 2002 επί της Χαριλάου Τρικούπη και λίγο αργότερα «κατέβασε ρολά», όταν «εισέβαλε» ο ΕΦΕΤ στην επιχείρηση λόγω ανώνυμης καταγγελίας για εμπόριο ναρκωτικών και ανάμειξη ναρκωτικών ουσιών με τρόφιμα.
Η επιχειρηματίας κινδύνεψε να καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη για κακούργημα. Από τότε, ακολούθησαν 87 αθωωτικές αποφάσεις και καμία καταδικαστική! Σήμερα, το ίδιο κατάστημα λειτουργεί επί της οδού Ιπποκράτους 32, με διαχειριστή τον Αργύρη Μουντζούρη, με όλο αυτόν τον «θόρυβο» να έχει συρρικνώσει τον τζίρο του, τουλάχιστον κατά 20%…
Ο Αργύρης Μουντζούρης επικαλείται το γεγονός οι δημόσιοι φορείς που ασχολήθηκαν με την επιχείρηση του αγνόησαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και εξηγεί:
«Οι συνέπειες των διώξεων όλα αυτά τα χρόνια, ήταν σοβαρές για εμάς. Αναγκαστήκαμε να αποσύρουμε τα τρόφιμα χάνοντας ένα σημαντικό κομμάτι της εμπορικής μας δραστηριότητας. Παγώσαμε τα αναπτυξιακά μας σχέδια και η οικονομική απώλεια ήταν μεγάλη…».