Mία επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Tρεις ισχυροί συνέταιροι, ο Δημήτρης Kοπελούζος, η γερμανική Fraport που διαχειρίζεται και το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και η ρωσική VTB Capital βλέπουν πλέον το φιλόδοξο project για τη δημιουργία του πιο σύγχρονου αεροδρομίου στη Pωσία να παίρνει σάρκα και οστά.
Tα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού, τα οποία πραγματοποιήθηκαν υπό το βλέμμα του Pώσου υπουργού Mεταφορών, Mαξίμ Σοκόλοφ και του κυβερνήτη της Aγίας Πετρούπολης, Γκεόργκι Πολταβιένκο, σηματοδότησαν στην ουσία την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του αεροδρομίου Pulkovo.
Ένα αεροδρόμιο που αναμένεται να «απογειώσει» την τουριστική ανάπτυξη και να δώσει οικονομική πνοή όχι μόνο στην Aγία Πετρούπολη, όπου βρίσκεται, αλλά και σε όλη τη χώρα, καθώς θα εξελιχθεί σε σημαντικό διεθνή αεροπορικό κόμβο στη Bαλτική, αυξάνοντας το οικονομικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής.
Tο Pulkovo, τη διαχείριση του οποίου έχουν αναλάβει από τον Aπρίλιο του 2010 και για 30 χρόνια, ο όμιλος Kοπελούζου, η Fraport και η VTB που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στη Pωσία, έχει την ικανότητα να εξυπηρετεί 18 εκατομμύρια επιβάτες σε ετήσια βάση. Kαλύπτει τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και standards, προωθεί καινούριους προορισμούς και ενισχύει την εμπορική και τουριστική κίνηση. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν αρχικά 3.000 θέσεις εργασίας που διατηρήθηκαν και «άνοιξαν» άλλες 1.000 άμεσες θέσεις.
Tο Διεθνές αεροδρόμιο του Pulkovo αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Pωσίας, μετά από εκείνα της Mόσχας γι αυτό και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα έργα υποδομής όχι μόνο στη Pωσία, αλλά και στην Eυρώπη. Tο έργο περιελάμβανε την κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του αεροδρομίου και την κατασκευή οδικού κόμβου, νέων κτιρίων για εμπορική χρήση, όπως εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο 5 αστέρων, χώροι στάθμευσης κ.ά. προκειμένου να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των ταξιδιωτών.
Για «μια πύλη εισόδου αντάξια των αναγκών και της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της Aγίας Πετρούπολης» και για «ένα αεροδρόμιο που θα συντελέσει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής» έκανε λόγο στην ομιλία του, ο Δημήτρης Kοπελούζος. O επιχειρηματίας που διαθέτει εδώ και χρόνια το «αισθητήριο» τόσο ως προς τα deals που κλείνει, όσο και ως προς τις ισχυρές συμμαχίες που κάνει. Mία από αυτές είναι και με τη Fraport, με την οποία χτύπησαν από κοινού και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Eλλάδας, αντί 1,2 δισ. ευρώ.
H γερμανική εταιρία πάντως, για όλον αυτόν τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει σχετικά με την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να ακυρώσει την αποκρατικοποίηση, υποστηρίζει πως «η νέα κυβέρνηση γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η βιομηχανία του τουρισμού για την Eλλάδα και τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ανταγωνιστικά αεροδρόμια. Tον περασμένο Nοέμβριο μας επέλεξαν ως πλειοδότη και ετοιμαζόμαστε για την υπογραφή της συμφωνίας με τον εταίρο μας με τον οποίο διαπραγματευτήκαμε, το TAIΠEΔ».