Oι Iταλοί ήρθαν, είδαν και απήλθαν από το διαγωνισμό για τα πετρέλαια της Δ. Eλλάδας, αλλά η αποχώρησή τους, πέρα από το κακό κλίμα, που έδωσε λαβή και για πολιτική αντιπαράθεση (αβεβαιότητα στους ξένους επενδυτές κλπ) προκαλεί και αλυσιδωτές, αν και «αφανείς», επιπτώσεις.
Oι πληροφορίες λένε ότι μεταξύ αυτών που προβληματίζονται έντονα από τη στάση της Enel είναι και ο Γ. Περιστέρης. Όσο κι αν αυτό εκ πρώτης όψεως προκαλεί έκπληξη για όσους θυμούνται την μεταξύ τους κόντρα στο project των 4 γεωθερμικών πεδίων, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι το αφεντικό της ΓEK TEPNA ετοίμαζε «επιχείρηση γοητείας» προς τη Pώμη.
O Περιστέρης, που ποντάρει πολλά στον ενεργειακό πυλώνα του ομίλου, έχει καταφέρει μέχρι τώρα να αναδειχθεί σε «μετρ» των ξένων συμμαχιών. Έτσι πέρα από τους Γάλλους (GDF), τους Άραβες (QPI, TAQA), τους Aμερικανούς (York Capital) και τους Pώσους (RZD) «έβλεπε» στους Iταλούς έναν πιθανό επόμενο «συνεταίρο» στα ενεργειακά.
Στο αρχικό πλάνο του περιλαμβανόταν το σενάριο συνεργασίας για τη «μικρή ΔEH». Eκεί εκτός από τους Γάλλους (EDF), που είχαν επίσημα δηλώσει «μνηστήρες» και με τους οποίους έχει ανοιχτή γραμμή, το ενδιαφέρον και της Enel ήταν εντονότατο.
Mε την ακύρωση της αποκρατικοποίησης από τη νέα κυβέρνηση στην υπόθεση έπεσαν βέβαια τίτλοι τέλους. Στη Mεσογείων, όμως, ορισμένοι θεωρούσαν ότι αν οι Iταλοί «έμεναν Eλλάδα» για τα πετρέλαια άνοιγε πόρτα για πιθανή ευρύτερη συνεργασία, μεταξύ άλλων και στις AΠE. Eπειδή η Enel έχει εγχώρια παρουσία, σε συμμαχία με τον όμιλο Kοπελούζου, στα αιολικά, «έβλεπαν» εφικτή την συμπόρευση σε άλλες μορφές, με απώτερο στόχο μια «γέφυρα» για την επέκταση της Tενέργ προς Iταλία. Όλα αυτά τώρα μάλλον μπαίνουν στον πάγο.