Ενδιαφέρον για την Ελλάδα έδειξε ο επικεφαλής της Fairfax, Prem Watsa.
«Άρωμα Ινδίας» με επενδυτικό… χρώμα «πλημμύρισε» η Ελλάδα, πριν από μία εβδομάδα. Ο Ινδός ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής Fairfax Financial Holdings, Prem Watsa, ήταν ο «υψηλός προσκεκλημένος» δύο μεγάλων διεθνών οίκων με έντονη δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, προκειμένου να διερευνήσει εκ του σύνεγγυς τις πιθανές ευκαιρίες, που μπορούν να προκύψουν μέσα στην κρίση και σε ποιους τομείς.
Το «μενού» των ραντεβού που κλείστηκε εκείνες τις ημέρες, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και άλλα στελέχη, περιλάμβανε και συζητήσεις με δύο – τρεις επιχειρηματίες της «πρώτης γραμμής».
Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Deal», ήταν ο Βαγγέλης Μυτιληναίος και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης. Ο Καναδός «Warren Bufett», όπως συνήθως αποκαλούν τον Prem Watsa συζήτησε μαζί τους για την πορεία των εισηγμένων ομίλων τους, αλλά και για τις ευκαιρίες ανάπτυξης, που υπάρχουν στον κλάδο της ενέργειας και των καυσίμων στη χώρα μας. Μεγάλη έμφαση έδωσε στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, αξιοποιώντας το ιδανικό περιβάλλον της Ελλάδας.
Δεν είναι τυχαίο ότι στα επιλεγμένα ραντεβού του, επέλεξε να συναντηθεί με επιχειρηματίες, που ηγούνται ομίλων με καλό «track record» και θεωρείται ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα μετά την κρίση. Ο επικεφαλής της Fairfax θεωρεί πως οι τρέχουσες αποτιμήσεις βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα και ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες σε επιλεγμένες εταιρείες.
Ο ίδιος άφησε να διαφανεί και το δικό του προσωπικό ενδιαφέρον για την τοποθέτηση κεφαλαίων σε projects, που θα… ανοίξουν μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και προωθεί η κυβέρνηση, αν και δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ρυθμό με τον οποίο υλοποιούνται οι επενδύσεις στην Ελλάδα και τα εμπόδια της γραφειοκρατίας.
Η Fairfax και… οι άλλοι
Η Fairfax Financial Holdings, με έδρα το Τορόντο του Καναδά, είναι μια επενδυτική εταιρεία με ενεργητικό που ξεπερνά τα 31,7 δισ. δολάρια και ετήσιο τζίρο 6,1 δισ. δολάρια, ενώ ο ίδιος ο Prem Watsa συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που προέβλεψαν την κρίση του 2007.
Η εικόνα που μεταφέρεται από αρμόδιες πηγές, για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον με δεδομένο ότι η Fairfax διαθέτει φήμη μακροπρόθεσμου κι όχι ευκαιριακού επενδυτή, που είτε συμμετέχει η ίδια σε διάφορα projects, είτε τοποθετείται σε επιλεγμένες συμμετοχές που διατηρεί για μακρό χρονικό διάστημα.
Δεν είναι το μόνο fund που έχει εκφραστεί θετικά και προβλέπει ένα «turnaround story» στην ελληνική αγορά. Οι επικεφαλής του hedge fund Saba Capital Management (με ενεργητικό 2,2 δισ. δολάρια υπό διαχείριση) προ μηνός έκαναν λόγο για τεράστιες προοπτικές με περιορισμένο ρίσκο, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία την οικονομική κρίση.
Αλλά και η BC Partners, με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο, ένα fund με κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ σκέφτεται να… ρίξει ζεστό χρήμα στην ελληνική αγορά στην περίπτωση των ιδιωτικοποιήσεων. Άλλωστε, το εν λόγω fund δραστηριοποιείται στην χώρα μας, αφού έχει επενδύσει μέχρι τώρα συνολικά 1 δισ. ευρώ με την εξαγορά της Regency Entertainment (πρώην Hyatt Regency), ενώ από το 1986, που ιδρύθηκε έχει επενδύσει σε 74 εταιρείες με συνολική αξία 68 δισ. ευρώ.