Δυο νομοσχέδια που στόχο έχουν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο.
Το ένα αφορά στην βελτίωση της αποτελεσματικότερης παρέμβασης στην αγορά της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το δεύτερο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων εντός επιχειρηματικών Πάρκων, ενώ θεσμοθετούνται μια σειρά από οικονομικά, πολεοδομικά και διοικητικά κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε αυτά. Επιπλέον απλοποιείται και η διαδικασία αδειοδότησης 16 τεχνικών επαγγελματικών, μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Σε ότι αφορά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού βελτιώνεται η αποτελεσματικότητά της και η ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων με τις βελτιώσεις που επέρχονται με το νέο νομοσχέδιο όπως η κατάργηση γνωστοποίησης των συμπράξεων και συγχωνεύσεων ενώ καθορίζονται επίσης σύντομες προθεσμίες (3-6 μήνες) για το χειρισμό καταγγελιών, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της επιτροπής, με την υποχρέωση παραπομπής αυτών στις αρμόδιες υπηρεσίες, και οι προδήλως αβάσιμες καταγγελίες τίθενται στο αρχείο.
Ακόμα, επεκτείνεται το πρόγραμμα επιείκειας, πέρα από τις επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα (μέλη Δ.Σ, μέτοχοι, διαχειριστές κλπ) που συμμετέχουν σε καρτέλ, προκειμένου να τους δοθεί κίνητρο να καταγγέλλουν παράνομες πρακτικές και αυστηροποιούνται ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται σε περίπτωση παράβασης κανόνων δικαίου ανταγωνισμού, γίνονται πιο αυστηρές.
Σημειώνεται δε ότι η Επιτροπή δύναται να επιβάλει αυτοτελές πρόστιμο και στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία συμμετείχαν σε παράνομη συμπεριφορά.
Στο μεταξύ, προκειμένου να καταστεί πιο διαφανής και πιο αντικειμενική η επιλογή στην κατά προτεραιότητα εξέταση των υποθέσεων,καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια και ποσοτικοποίηση αυτών (point system) ενώ ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει το δικαίωμα να ζητήσει την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εξέταση ζητημάτων, εφόσον αυτά έχουν ευρύ οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.