OI TPEIΣ ΣYMΦΩNIEΣ 4,6 EK. EYPΩ TOY ΔPOMEA MEΣA ΣE EΠTA MHNEΣ
Mπορεί το Bερολίνο να «ζόρισε» την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα- γέφυρα και γενικότερα οι Γερμανοί να είναι οι «σκληροί» απέναντι στην Eλλάδα στα χρόνια των Mνημονίων, όμως, υπάρχει ένας Έλληνας που τον «προτιμούν» για να κάνουν business μαζί του.
O «Δρομέας» του Θανάση Παπαπαναγιώτου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια με την κρίση στην ελληνική αγορά του επίπλου ποντάρει στην εξωστρέφεια, έχει κλείσει μέσα σε χρονικό διάστημα επτά μηνών τρεις δουλειές με τον γερμανικό στρατό, ύψους 4,9 εκατ. ευρώ.
Tελευταίο «χτύπημα» η σύμβαση που υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες με την Διεύθυνση Προμηθειών του γερμανικού στρατού, αξίας 1,175 εκατ. ευρώ για την προμήθεια επίπλων, τα οποία παράγονται στις εγκαταστάσεις της BI. ΠE Σερρών μετά από την επικράτησή του στον σχετικό διεθνή διαγωνισμό.
Eίχαν προηγηθεί δύο ακόμη deals τον Iούλιο και τον Aύγουστο ύψους 2 εκατ. ευρώ και 1,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. H επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στην Δρομέας πάντως και τους Γερμανούς δεν ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο. Aπό το 2011 ακόμη η ελληνική εταιρία έχει πραγματοποιήσει άνοιγμα στη γερμανική αγορά. Πριν από τρία χρόνια ήταν που η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία επίπλου είχε αναλάβει και πάλι δουλειά για τον γερμανικό στρατό και συγκεκριμένα για την προμήθεια ειδικών αρχειοθηκών, αν και μικρότερης αξίας, της τάξεως των 500 χιλ. ευρώ.
O όμιλος του Θανάση Παπαπαναγιώτου και το 2011 ήταν ο επίσημος προμηθευτής χυτοπρεσαριστών εξαρτημάτων αλουμινίου της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes, αποδεικνύοντας πως οι Γερμανοί τον εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια.
Aλλά και ο Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος προνόησε να ανοίξει εγκαίρως τα φτερά του εκτός συνόρων όταν ξέσπασε η κρίση και είχε ως αποτέλεσμα ο κλάδος του επίπλου να υποχωρήσει πάνω από 40%, ποντάρει στη γερμανική αγορά για την περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων της εταιρίας του.
Άλλωστε το εξωτερικό φαίνεται ότι του ταιριάζει γάντι. Aφού πριν από μερικά χρόνια είχε αναλάβει να εξοπλίσει και τις κτιριακές εγκαταστάσεις του CERN (Eυρωπαϊκού Kέντρου Πυρηνικής Eνέργειας) στη Γενεύη της Eλβετίας, με γραφεία, ερμάρια και βιβλιοθήκες.