«Γέφυρα» συνεργασίας Αθήνας – Τεχεράνης
Το έδαφος νέων συνεργασιών και προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας καλλιεργεί επιμελώς το Ιράν, προσβλέποντας βέβαια στην επίτευξη συμφωνίας ώστε να αρθούν οι περιορισμοί στις συναλλαγές, που ισχύουν σήμερα.
Μάλιστα κρατικές ενεργειακές εταιρείες του Ιράν, όπως η NGIC, προωθούν σχέδια συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εργοστάσια φυσικού αερίου, και στη δημιουργία δικτύων, ώστε να αναπτυχθούν οι ανταλλαγές ηλεκτρικού μεταξύ των χωρών της Κασπίας και συγκεκριμένα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αζερμπαϊτζάν.
Τις προοπτικές αυτές ανέλυσε στο συνέδριο Αthens Energy Forum ο Μαχμούτ Καγκάνι, σύμβουλος της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου του Ιράν NGIC.
Ο κ. Καγκάνι τόνισε ότι έχει εξουσιοδότηση από την εταιρεία να αναφερθεί στα σχέδια συνεργασίας, ενώ όπως είπε, τα θέματα αυτά θα βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, τον προσεχή Μάιο, στη διάρκεια της οποία θα υπογραεί και συμφωνία για έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης.
Σύμφωνα με τον κ. Καγκάνι, το Ιράν έχει αποφασίσει ότι είναι πλέον αποδοτική οικονομικά η μετατροπή του φυσικού αερίου σε ηλεκτρισμό και η εξαγωγή του μέσω καλωδίων, από την εξαγωγή του ως καυσίμου με αγωγούς ή με τη μορφή LNG.
Στην προοπτική αυτή συμβάλλει το γεγονός ότι γειτονικές χώρες όπως το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν έχουν ανάγκη από ηλεκτρική ενέργεια, οπότε θα μπορούσαν να συνδεθούν τα δίκτυά τους με υποθαλάσσια καλώδια.