Στη «δίνη» καταγγελιών για οφειλές μισθών ως 20 μήνες, της κρίσης και οικογενειακών διαφορών η εταιρία του Γ. Χόντου
Μια οικογένεια, τέσσερα αδέλφια και 40 πολυκαταστήματα με την επωνυμία Hondos Center που ελέγχονται από έναν «λαβύρινθο» διαφορετικών εταιριών. Είναι κοινό μυστικό στα επιχειρηματικά σαλόνια πως οι τέσσερις αδελφοί Χόντου που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τα καλλυντικά, ο Νίκος, ο Κώστας, ο Αργύρης και ο Γιώργος έχουν αναλάβει τον έλεγχο και την διαχείριση διαφορετικών σημείων πώλησης.
Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των τριών πρώτων με τον Γιώργο Χόντο φαίνεται να έχουν διαταραχθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό που κυκλοφορούσε ως φήμη μόνο μέχρι το 2013 στην κοσμική κοινωνία, επιβεβαιώθηκε την ίδια χρονιά όταν και άρχισαν να συγκεντρώνονται «γκρίζα σύννεφα» πάνω από την Hondos Palace Πολυκαταστήματα ΑΕ. Την εταιρία που ελέγχει ο Γιώργος και η Ελένη Χόντου και ο κ. Στέφανος Κωστούλας και η οποία έχει υπό την «ομπρέλα» της τα καταστήματα σε Ιπποκράτους, Πατησίων και Νέα Ιωνία.
Τότε είχαν σπεύσει με ανακοίνωσή τους στο επίσημο site της εταιρίας Hondos Center να διαχωρίζουν τη θέση τους από τον αδελφό τους, τονίζοντας πως τα «Hondos Center δεν έχουν την παραμικρή ή άλλη σχέση με την Hondos Palace Πολυκαταστήματα, πέραν του ότι ο συγκεκριμένος Οργανισμός έχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος της αλυσίδας για το δίκτυό του».
Κατέληγαν δε, στο ότι με τη νέα διοίκηση που ανέλαβε από το 2004 η συνεργασία μαζί της ήταν έκτοτε εξαιρετικά δυσχερής έως και ανέφικτη». Δεν είναι όμως, μόνο οι οικογενειακές «έριδες» που συνταράσσουν τα θεμέλια μιας από τις μεγαλύτερες οικογένειες του λιανεμπορίου στην Ελλάδα, αλλά και η οικονομική κρίση που δεν βοηθά στον «καλλωπισμό» των εσόδων και των ταμείων.
Η Hondos Palace Πολυκαταστήματα φαίνεται να έχει χρέη προς το Δημόσιο και σε ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, οφείλει στους εργαζομένους της μισθούς από 6 έως και 20 μήνες. Το ποσό των χρεών είναι άγνωστο, καθώς δεν υπάρχει κάποιος δημοσιευμένος ισολογισμός της εταιρίας, ούτε έστω δίνεται μια εικόνα για την οικονομική της κατάσταση, ενώ οι προσπάθειες επικοινωνίας μας με κάποιον υπεύθυνο απέβησαν άκαρπες.
Το μόνο διαθέσιμο στοιχείο είναι ότι τον Μάιο του 2014 έγινε γνωστό πως οι τρεις υπεύθυνοι της διοίκησης συνελήφθησαν για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Η πτώση της κατανάλωσης που έχει επηρεάσει και τον κλάδο των καλλυντικών, ο τζίρος του οποίου έχει σημειώσει συνολική μείωση κοντά στο 40% σε συνδυασμό με τις οφειλές αποτελούν «εκρηκτικό κοκτέιλ» για την εταιρία του Γιώργου Χόντου.
Οι καταγγελίες των εργαζομένων για τον τρόπο αντιμετώπισής τους από την εργοδοσία με απολύσεις, αναγκαστικές παραιτήσεις και μη καταβολή μισθών εδώ και πολλούς μήνες αποτελούν το «κερασάκι στην τούρτα» για τον επιχειρηματία. Πολλοί πελάτες που μπαίνουν στα καταστήματα έχουν διαπιστώσει πως υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε κωδικούς προϊόντος, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό οι συνεργασίες με μεγάλους προμηθευτές (Όμιλος Παπαέλληνας, Σαράντης- Estee Lauder) έχουν διακοπεί εδώ και πολύ καιρό. Βέβαια, η διοίκηση το παλεύει να βγει από την κρίση, αν και δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο.
«Ανάσες» παίρνει από τη μίσθωση χώρων στα καταστήματά της στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος, που τονώνει την επισκεψιμότητα και των Hondos συνολικά.
Βέβαια, η αλυσίδα Hondos που ελέγχουν και τα υπόλοιπα αδέλφια έχει επίσης επηρεαστεί από την κρίση αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Συνολικά πάντως, το δίκτυο έχει περιοριστεί στα 40 σημεία πώλησης πανελλαδικά από 80 που ήταν το 2009, δηλ. σχεδόν έμεινε με τα μισά καταστήματα.