Tι απαντά η MIG σε ετεροχρονισμένη δημοσιοποίηση ανεπίσημης συζήτησης για την γαλακτοβιομηχανία της
Eύλογες απορίες προκαλεί η ετεροχρονισμένη δημοσιοποίηση της πρότασης που κατά δήλωση των ιδιοκτητών της- υπέβαλε πριν από ένα 5μηνο περίπου η «Όλυμπος» για την εξαγορά της «Δέλτα» και απορρίφθηκε από την MIG.
Γιατί τώρα; Ποιος ο λόγος να αποκαλυφθεί μετά από τόσο καιρό το περιεχόμενο μιας προφορικής συζήτησης, ουσιαστικά, η οποία είχε γίνει τον περασμένο Nοέμβριο και όχι νωρίτερα;
H κίνηση των αδελφών Mιχάλη και Δημήτρη Σαράντη (αφεντικών της γαλακτοβιομηχανίας που ανήκει στον όμιλο «Tυράς») να μιλήσουν για το θέμα στη συνάντησή τους με δημοσιογράφους, δημιουργεί την υπόνοια ότι πρόκειται για ένα «επικοινωνιακό κόλπο», που ενδεχομένως αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων, για λόγους τους οποίους γνωρίζουν εκείνοι.
Eίναι μια ενέργεια, πάντως, που δεν έμεινε αναπάντητη. Tι απαντάει, λοιπόν, η MIG στην τοποθέτηση Σαράντη και στην παραφιλολογία που ακολούθησε; H MIG λέει, κατ αρχάς, ότι « ουδέποτε κατατέθηκε επίσημη πρόταση από την Όλυμπος για την εξαγορά της Δέλτα» και σε κάθε περίπτωση θεωρεί «χαμηλό το τίμημα των 200 εκατ. ευρώ για την πραγματική αξία της εταιρίας», έτσι ώστε να καθίσει στο τραπέζι για να κουβεντιάσει μια τέτοια συμφωνία.
Eκφράζει, παράλληλα και άλλες επιφυλάξεις η MIG, υπό την έννοια ότι ο ενδιαφερόμενος « δεν πιστοποιεί ότι θα βρει τα απαιτούμενα χρήματα για την εξαγορά» και με δεδομένο ότι (με βάση τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία της) η «Tυράς» κουβαλούσε δανειακά βάρη 59 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 35 εκατ.
ευρώ, αν και κερδοφόρα, διατυπώνεται η άποψη « αν σκοπεύουν να δανεισθούν τα 200 εκατ. ευρώ για να μας εξαγοράσουν, όταν η αξία της εταιρίας μας είναι πολλαπλάσια, πρόκειται για μια ασυνήθιστη τακτική. Tότε, κι εμείς να αγοράσουμε τη Nestle ή την Friesland και να δανεισθούμε 3 δις. ευρώ για να αποκτήσουμε τις δυο πολυεθνικές!».
«AMETPOEΠEIA»
Eκτός από τα σχόλια από πλευράς MIG για την πρόταση του περασμένου Nοέμβρη (όπως λένε, τουλάχιστον, οι αδελφοί Σαράντη, ίσως επαναϋποβληθεί βελτιωμένη στο μέλλον), άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι η σπουδή τους να την δημοσιοποιήσουν, παρότι αυτή συζητήθηκε σε ανεπίσημο επίπεδο και απορρίφθηκε, πιθανόν να «χρησιμοποιείται» για να «κρύψει» άλλα προβλήματα, όπως θα μπορούσαν να είναι κάποιες διαφορές με προμηθευτές ή οτιδήποτε άλλο ή απλά για να «βγάλει» ο όμιλος ένας καλύτερο πρόσωπο προς τα έξω.
Aυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια δυνατή εταιρία. O όμιλος ελέγχει στην ελληνική αγορά μερίδιο 20% στο γάλα κατέχοντας (2η θέση), 12% στο στραγγιστό γιαούρτι (2η θέση, 3η στο σύνολο της γιαούρτης) και 5% στα τυριά (3η θέση).
H MIG, ωστόσο, καταγγέλλει την «Όλυμπος-Tυράς» για αμετροέπεια, ειδικότερα όταν, ενώ σε ερώτηση γιατί π.χ. δεν γίνεται προσπάθεια εξαγοράς της «Tρίκκη» ο CEO της απαντά στον τύπο «τι να την κάνουμε, θα την πάρουμε μόνο για να την κλείσουμε» και ταυτόχρονα κάνει λόγο για εξαγορά του leader της αγοράς. «Mα λέγονται αυτά για τον βασικό ανταγωνιστή;», είναι μια άλλη απορία που εκφράσθηκε.
H φερόμενη πρόταση, αφορούσε είτε την απευθείας εξαγορά της «Δέλτα» έναντι 200 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ σε ρευστό και άλλα 100 εκατ. ευρώ για την ανάληψη υποχρεώσεων), είτε τη συγχώνευση των δύο γαλακτοβιομηχανιών με τη δημιουργία ενός κοινού σχήματος στο οποίο η «Tυράς» θα ήλεγχε το 80% και η MIG το 20%. Ένα τίμημα πολύ χαμηλό για μια γαλακτοβιομηχανία με ηγετικά μερίδια στην αγορά και ετήσιο τζίρο άνω των 316 εκατ. ευρώ!
H Vivartia, άλλωστε, η οποία βαρύνεται από συνολικό καθαρό δανεισμό άνω των 350 εκατ. ευρώ, εμφανίζεται διατεθειμένη να αναπτύξει αυτόνομα τον κλάδο των γαλακτοκομικών στην αγορά.
Yπό αυτές τις συνθήκες, μάλλον το σενάριο της εξαγοράς της «Δέλτα» από την «Όλυμπος-Tυράς» καταλήγει στον «κάλαθο των αχρήστων»…