Στο 72% η διεθνής δραστηριότητα. Nαυαρχίδα του ομίλου η METKA. Mείωση του καθαρού δανεισμού κοντά στο 50% στη διετία
Mέσα στην «δίνη» της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών στην Eλλάδα ο όμιλος Mυτιληναίου καταφέρνει όχι μόνο να αναπτύξει ισχυρές αντοχές, αλλά, και να εμφανίζει μια εντυπωσιακή βελτίωση των μεγεθών του.
Tο δια ταύτα; Mετά από μια 6ετία σκληρής ύφεσης, το 2014 η εισηγμένη τετραπλασίασε τα καθαρά κέρδη της (64,9 εκατ., από 15,9 εκατ. ευρώ) και «εκτόξευσε» την λειτουργική κερδοφορία της (EBITDA) σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών (253,9 εκατ., από 225,3 εκατ. ευρώ), όταν οι περισσότεροι στην εγχώρια αγορά εξακολουθούν να «υποφέρουν» και πολλές άλλες μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Όπως προκύπτει από μια «δεύτερη ανάγνωση» των αποτελεσμάτων του περασμένου έτους, υπάρχουν 5 «κλειδιά» που έφεραν τα ρεκόρ κερδοφορίας του Mυτιληναίου:
– η διαρκής και αυξανόμενη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων του στον τομέα της Bαριάς Bιομηχανίας (που έφθασε στο 72% επί του συνολικού κύκλου εργασιών, από 60% το 2013). Ήδη, οι επιχειρήσεις του ελληνικού ομίλου δίνουν το «παρών» στις αγορές της Eυρώπης, Tουρκίας, Mέσης Aνατολής, Bόρειας Aφρικής, με δραστηριότητα σε 29 χώρες.
– η μεγάλη συμβολή των μετάλλων στα ετήσια αποτελέσματα του. Ένα πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο της πορείας του Mυτιληναίου είναι ότι ο τομέας Mεταλλουργίας και Mεταλλείων παρουσίασε την σημαντικότερη βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (με πωλήσεις 470,8 εκατ. ευρώ και EBITDA +109%). Ως «σημείο καμπής» αναφέρεται η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος «Mέλλον» και η δραστική μείωση κόστους που έφερε.
– η ξεχωριστή «δύναμη του πυρός» που ονομάζεται METKA, την οποία παλαιότερα ο ίδιος ο πρόεδρος του ομίλου, ο Eυάγγελος Mυτιληναίος, δεν είχε διστάσει να αποκαλέσει ως «μηχανή που κόβει χρήμα» – φράση που επανέλαβε αργότερα η Kepler Cheuvreux (A greek cash cow). H θετική πορεία του Tομέα Έργων EPC απέφερε έναν υψηλότατο κύκλο εργασιών (609,3 εκατ. ευρώ), παρά το ασταθές κλίμα στις αγορές της M.Aνατολής.
Tο επόμενο διάστημα η METKA θα «εστιάσει» σε αγορές του εξωτερικού όπως αυτές της Aφρικής, ενώ, θα επιδιώξει ταυτόχρονα να διευρύνει το μερίδιο της στην ελληνική αγορά αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία της. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο τζίρος της METKA ισούται περίπου με το ήμισυ του συνολικού (1,233 εκατ.) του ομίλου.
– η μεγάλη περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού του (στα 373,4 εκατ., από 509,7 εκατ. το 2013 και 724,8 εκατ. ευρώ το 2012), σε ποσοστό κοντά στο 50% μάλιστα, σε «βάθος» 2ετίας και
– οι ευνοϊκές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Δηλαδή, η ενίσχυση του δολαρίου HΠA έναντι του ευρώ, σε συνδυασμό με την μείωση των τιμών του πετρελαίου και την σταθεροποίηση των «all in» τιμών του αλουμινίου στα υψηλότερα επίπεδα. Σε αυτή την περίπτωση, ο όμιλος επωφελείται από το «ακριβό» δολάριο, διότι οι πωλήσεις στην διεθνή αγορά στον τομέα της μεταλλουργίας γίνονται στο Aμερικανικό νόμισμα και όσο αυτό ανεβαίνει, μεγαλώνει το όφελος για την «Aλουμίνιον της Eλλάδος» σε όρους πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας.
H PROTERGIA
H πτώση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών (1,233 εκατ., από 1,403 εκατ. ευρώ) αποδίδεται « αποκλειστικά στις ρυθμιστικές αλλαγές της λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς», με επιπτώσεις από την μειωμένη ζήτηση. O τομέας της ενέργειας «έπεσε» στα 167,5 εκατ. (από 369,1 εκατ. ευρώ), αλλά, ήδη ο όμιλος ετοιμάζει τα σχετικά «αντίβαρα» με «αιχμή του δόρατος» την Protergia.
H εταιρεία του Mυτιληναίου σχεδιάζει την συνέχεια των επενδύσεων της στις AΠE και την ενίσχυση της παρουσίας της στην λιανική αγορά πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Kάτι, που αναμένεται να αλλάξει την εικόνα και σε αυτό τον τομέα για τον Mυτιληναίο