Το αραχνιασμένο project του Παπαθεοχάρη που «έβγαλε οφσάιντ» την Ρένα Δούρου από τους δικούς της
Το σχέδιο του Γιάννη Παπαθεοχάρη να μετατρέψει τα ιστορικά Αστέρια Γλυφάδας σε πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα με βίλες, πισίνες, spa και όλα τα συναφή, μετράει αρκετά χρόνια: Από τότε που ανέλαβε την εκμετάλλευση του «φιλέτου» των 285 στρ. το οποίο φιλοξενεί ήδη πάνω από 10 φίρμες (εστιατόρια, μπαρ) του ομίλου του. Το project μπαινοβγήκε από το συρτάρι πολλές φορές, αναμορφώθηκε και ήταν έτοιμο να μπει μπροστά στο κατάλληλο timing. Όταν πέρυσι η επένδυση της Lamda στο Ελληνικό άρχισε να «τροχοδρομεί» για να μεταμορφώσει το παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Ο Παπαθεοχάρης, για μια ακόμη φορά αποδείκνυε ότι βλέπει μπροστά. Δεν είναι τυχαίο που από «άρχοντας» της αθηναϊκής νύχτας, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά εστίασης και διασκέδασης, με τρία σημεία αναφοράς: Αστέρια, Diogenis Studio, πολυχώρος Πάνθεον στην Πειραιώς.
Η κυβερνητική αλλαγή μπορεί να έθεσε σε αμφισβήτηση την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, αλλά δεν μπλόκαρε, όπως περίμεναν πολλοί, τον Παπαθεοχάρη. Που, όμως, έγινε η αιτία του «κόκκινου εμφυλίου» στην «κυβερνώσα παράταξη» της Περιφέρειας Αττικής.
Το «όχι» των 10 από τους 63 συμβούλους της «Δύναμης Ζωής» στη θετική εισήγηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ήταν η εντονότερη μέχρι τώρα εσωτερική αμφισβήτηση για τη Ρένα Δούρου και η δεύτερη φορά που οι δικοί της την «έβγαλαν οφσάιντ». Η πρώτη ήταν όταν ενέκρινε τον προϋπολογισμό του προκατόχου της Γ. Σγουρού. Και τότε, των αντιδράσεων ηγήθηκε το παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρα Νικολιδάκη. Εν μέσω επιχειρημάτων περί ήπιας ανάπτυξης και αντεπιχειρημάτων περί τσιμεντοποίησης, η ΜΠΕ εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία καθώς υπερψηφίστηκε και από την αντιπολίτευση (Σγουρός, Κουμουτσάκος).
Το ερώτημα είναι αν παρόλα αυτά το σχέδιο θα προχωρήσει ή θα ξαναμπεί στο συρτάρι, όπως ένα παλιότερο που θα μετέτρεπε τον Διογένη σε εμπορικό κέντρο. Παράγοντες της αγοράς βλέπουν εμπόδια, ακόμη και εντός κυβέρνησης. Άλλωστε, την αίτηση ακυρώσεως που οδήγησε στο μπλόκο της αξιοποίησης το 2003 από το ΣτΕ υπέγραφε μεταξύ άλλων ο νυν υπουργός Π. Λαφαζάνης. Μπορεί βέβαια η Περιφέρεια να υποστηρίζει ότι η τωρινή ΜΠΕ απέχει παρασάγγας από την παλιότερη, αλλά ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα…
Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες, μέχρι και Άραβες κροίσοι, όπως ο σεΐχης του Αμπου Ντάμπι λέγεται ότι ενδιαφέρθηκαν διαχρονικά για το «διαμάντι» που τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 ήταν πόλος έλξης της αθηναϊκής ελίτ. Οι καμπάνες και η παραλία των Αστεριών αποτέλεσαν το σκηνικό δεκάδων ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και διάσημων ειδυλλίων, όπως του Σπύρου Λάτση με τη σύζυγό του Ντόροθυ.
Στα κατοπινά χρόνια το συγκρότημα των σπουδαίων αρχιτεκτόνων Βασιλειάδη, Βουρεκά, Σακελλάριου, Γεωργιάδη, Δεκαβάλλα, εγκαταλείφθηκε και γέμισε αυθαίρετες κατασκευές.
Το 1998 οι εργασίες ανακαίνισης σκόνταψαν σε σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και το 1999 η έκταση πέρασε από την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, ΑΞΕ Αστήρ, στην εταιρία Εστρέλια που ανακοίνωσε ένα φαραωνικό σχέδιο εκμετάλλευσης (ξενοδοχείο 850 κλινών, συνεδριακό κέντρο, κλπ). Το ΣτΕ έβγαλε «κόκκινη κάρτα» και τα 285 στρ. κατέληξαν στην ΕΤΑ (απορροφήθηκε από την ΕΤΑΔ που τώρα απορροφάται από το ΤΑΙΠΕΔ) η οποία συνέχισε τη σύμβαση με την Εστρέλια. Μέσω αυτής ο Παπαθεοχάρης εκμεταλλεύεται την παραλία και τα ακίνητα.
ΕΤΑΔ και Εθνική το 2013 υπέγραψαν σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης μέχρι το 2042 και μετά η ΕΤΕ υπομίσθωσε το «πακέτο» (δύο νυχτερινά κέντρα, συγκρότημα πλαζ με τρία παραλιακά μπαρ, εστιατόριο με μπαρ και πισίνα, ξενοδοχειακή μονάδα) στην εταιρία «Ναυσικά» του ομίλου του.