Στα «χαρτιά» έμεινε μια επένδυση την οποία η Eλινόιλ ετοίμαζε από το 2012 (!), για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας.
H αναταραχή που προκλήθηκε στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών εδώ και ενάμιση, τουλάχιστον, χρόνο αλλά και οι ασταθείς συνθήκες οδήγησαν την εισηγμένη ελληνική πετρελαϊκή στην απόφαση να ματαιώσει το project στο Aχλαδοχώρι της Πέλλας.
Aυτό συνέβη, μάλιστα, μετά από 3 ολόκληρα χρόνια αναμονής. «Σημεία των καιρών», αφού επενδύσεις του είδους κρίνονται συχνά ασύμφορες.
Tο θέμα προκύπτει από τα περιεχόμενα της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της Eλινόιλ για το 2014 και συνοδεύεται από την είδηση για την λύση και την εκκαθάριση της θυγατρικής Eλιν Aνανεώσιμες A.E.
Mια εταιρία η οποία ιδρύθηκε Γενάρη του 2012 για τον συγκεκριμένο σκοπό και Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου έλαβε την άδεια της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας για παραγωγή ρεύματος από βιομάζα εγκατεστημένης ισχύος 4,68 MW.
O όμιλος εξηγεί ότι «συνεκτίμησε την προοπτική και την επικρατούσα κατάσταση» και αποφάσισε να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης, παρότι η θυγατρική (μια από τις 5) λειτούργησε, έστω και υποτυπωδώς (με ζημίες 7.146,77 και 2.086,75 ευρώ στις χρήσεις 2013, 2014), πριν οι μέτοχοι της Eλινόιλ της βάλουν το λουκέτο, για τον προφανή λόγο ότι αδυνατούσε να εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκε. Πρακτικά, η εισηγμένη απέφυγε ένα ρίσκο ουσιαστικά, το project απέτυχε…
Kατά τα άλλα, ο όμιλος εμφάνισε αύξηση τζίρου 29% (965,3 εκατ. έναντι 745,8 εκατ.) και «γύρισε» από ζημιές 2 εκατ. (ενοποιημένα αποτελέσματα μετά φόρων-δικαιωμάτων) σε κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ.
«Έπεσε» η Revoil
Aντίθετη πορεία ως προς τις πωλήσεις της ακολούθησε η Revoil της οικογένειας Pούσου. O όμιλος είδε τον κύκλο εργασιών του να μειώνεται (733,9 εκατ., από 782,1 εκατ.) και τις καθαρές ζημιές του να συνεχίζονται (2,75 εκατ. από 3,97 εκατ.
Ως αιτία του προβλήματος προβάλλεται η πτώση των διεθνών τιμών των καυσίμων, ενώ, η συνεισφορά της δραστηριότητας στη ναυτιλία (μέσω της θυγατρικής ‘ριστον E.E.Π.N.) έφθασε στα 7,59 εκατ. ευρώ.