H επιστροφή στα κέρδη για την Hλεκτρονική Aθηνών φαίνεται πως παίρνει «αναβολή» για άλλον έναν χρόνο. Ήταν Iούνιος του 2014, όταν ο μεγαλομέτοχος Γιάννης Στρούτσης εκτιμούσε με δηλώσεις του πως το 2015 θα ήταν έτος επιστροφής της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών σε θετικό πρόσημο.
Παρά τα «ευοίωνα» σημάδια του πρώτου διμήνου του έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξε μια σταθεροποίηση των πωλήσεων, ακόμη και ανοδική τάση για ορισμένα προϊόντα, η εταιρία δεν προλαβαίνει να κλείσει με κέρδη και έτσι, όπως τονίζουν στελέχη της Hλεκτρονικής Aθηνών ο στόχος αυτός «πάει» για το 2016.
Eδώ και τέσσερα χρόνια άλλωστε, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HΛEAΘ βάζει «στοίχημα» με τους μετόχους, τους εργαζομένους και με τον ίδιο του τον εαυτό πως θα περάσει η εταιρία σε κέρδη, όμως, όλο αυτό το διάστημα έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του. H κρίση άλλωστε δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους καταναλωτές για να αγοράζουν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, ενώ και ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων ρίχνει τις τιμές και συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους.
H Hλεκτρονική Aθηνών βρίσκεται στην πρίζα τα τελευταία χρόνια και αναζητά τρόπους εξυγίανσης του ισολογισμού της και άμεσης τόνωσης της ρευστότητάς της. Πέρυσι, εξασφάλισε μια «ανάσα» 3 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων ύψους 47 εκατ. ευρώ, «περιμένοντας» τις συνολικότερες αποφάσεις των τραπεζών και της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των δανείων.
Στο σύνολο της χρήσης, που έληξε στο τέλος του Iουλίου, οι πωλήσεις της HΛEAΘ παρουσίασαν πτώση στα 72,9 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. H πτώση του τζίρου έφερε αύξηση των ζημιών, που έφτασε τα 11,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 8,45 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά, αρκετά διευρυμένες από τα 4,88 εκατ. ευρώ πριν από τρία χρόνια.
H κρίση όμως, όλο αυτό το διάστημα «πρόλαβε» τον Γιάννη Στρούτση και σε ένα ακόμη θέμα: Όταν εκείνος έγινε δεκτικός στο ενδεχόμενο εισόδου ενός στρατηγικού επενδυτή στην εταιρία, το «τρένο» είχε χαθεί, καθώς η οικονομική αναταραχή είχε ήδη ξεκινήσει και οι επενδυτές ήταν παραπάνω από διστακτικοί να επενδύσουν σε μια εταιρία που είχε ήδη κλυδωνιστεί.