Aπό τον πρώην συνιδρυτή της ΕΤΕΜ, Μ. Καλλέργη για αποζημίωση 4 εκατ. αν προχωρήσει η συγχώνευση με ανταλλαγή 6:1
ΘΑ «ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ» ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ
Νίκος Στασινόπουλος και Μάρκος Καλλέργης. Αυτή η «κολόνια» της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δύο άλλοτε συνεργάτες της ΕΤΕΜ με… φόντο την απορρόφηση της εταιρίας διέλασης αλουμινίου από την ΕΛΒΑΛ, ως φαίνεται θα τραβήξει επί μακρόν, τουλάχιστον για μια πενταετία ακόμη, εκτός αν επέλθει κάποιος εξωδικαστικός συμβιβασμός…
Η πρώτη αγωγή που είχε καταθέσει στο τέλος του περασμένου έτους η οικογένεια Καλλέργη και είχε οριστεί η εκδίκασή της για την Δευτέρα που πέρασε, αναβλήθηκε για τον ερχόμενο Ιούνιο, μετά από αίτημα της πλευράς Στασινόπουλου. Ωστόσο, ο πρώην συνιδρυτής της ΕΤΕΜ κατέθεσε και δεύτερη αγωγή εναντίον της ΕΛΒΑΛ.
Η πρώτη αγωγή αφορούσε την ακύρωση της απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 24ης Νοεμβρίου 2014, βάσει της οποίας η σχέση ανταλλαγής μετοχών για τη συγχώνευση ΕΛΒΑΛ- ΕΤΕΜ έχει οριστεί σε έξι προς ένα (έξι μετοχές ΕΤΕΜ με 1 νέα μετοχή ΕΛΒΑΛ). Μια απόφαση που επιδιώκει να ακυρώσει ο Καλλέργης και άλλοι μικρομέτοχοι ως «μη νόμιμη, άκυρη και καταχρηστική και ως βλάπτουσα τα δικαιώματα μειοψηφίας». Με δύο λόγια θεωρούν εαυτούς «ριγμένους» αν προχωρήσει η συγχώνευση με τη μορφή που έχει αποφασιστεί.
Η δεύτερη αγωγή που η πλευρά Καλλέργη μέσω των δικηγόρων της κατέθεσε την ίδια ημέρα που αναβλήθηκε η εκδίκαση της πρώτης αφορά στη διεκδίκηση αποζημίωσης ύψους 4 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που με τους τόκους υπερημερίας 9% μπορεί να αυξηθεί ακόμη παραπάνω. Μέσω αυτής, για την οποία έχει οριστεί δικάσιμος τον Γενάρη του 2019, ο πρώην πρόεδρος και συνιδρυτής της ΕΤΕΜ, που μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του ελέγχουν το 8% της εταιρίας, διεκδικούν τη δίκαιη σχέση ανταλλαγής μετοχών μεταξύ ΕΛΒΑΛ και ΕΤΕΜ.
Οι δύο κινήσεις του Καλλέργη αποτελούν τις τελευταίες πράξεις στο… σήριαλ της «άγριας» σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε εκείνον και τον «πατριάρχη» της Βιοχάλκο, Νίκο Στασινόπουλο.
Είχαν προηγηθεί εξώδικα, αλληλοκαταγγελίες, η παραίτηση του επί 43 χρόνια στελέχους της ΕΤΕΜ από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου.
Ο ίδιος ο Μάρκος Καλλέργης από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει μέσω των εκπροσώπων του πως «δεν είμαστε αντίθετοι στην απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την ΕΛΒΑΛ, αλλά διαφωνούμε με τη σχέση ανταλλαγής που είναι εις βάρος των μετόχων μειοψηφίας». Βάσει των υπολογισμών τους, μια δίκαιη σχέση ανταλλαγής θα ήταν 2,2 μετοχές της ΕΤΕΜ με 1 μετοχή της ΕΛΒΑΛ.
Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Ο Μάρκος Καλλέργης, επί χρόνια «συνοδοιπόρος» του Νίκου Στασινόπουλου στην ΕΤΕΜ θεωρεί πως η σχέση ένα προς έξι είναι άδικη και αυτό επειδή στηρίζεται στη χαμηλότερη αποτίμηση της ΕΤΕΜ και όχι σε εκείνη που είχε γίνει την περίοδο εξαγοράς της Βιοχάλκο από την Viohalco SA και την εισαγωγή της στο ταμπλό του Euronext με αποτέλεσμα να υποστούν ζημία οι μικρομέτοχοι και να «κουρευτεί» η αξία της συνολικής περιουσίας της εταιρίας.
Πιο συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2013 ο ειδικός ορκωτός λογιστής Luc Callaert είχε ενημερώσει το χρηματιστήριο των Βρυξελλών, αλλά και τους μετόχους της Βιοχάλκο πως η ΕΤΕΜ είχε αξία 78,2 εκατ. ευρώ και η ΕΛΒΑΛ άξιζε 715 εκατ. ευρώ.
Τον Μάιο του 2014 όμως, μια νέα έκθεση από την ABACUS Audit & Business Solutions «έδειχνε» ότι η εσωτερική αξία της ΕΛΒΑΛ δεν ξεπερνά τα 587 εκατ. ευρώ και η αντίστοιχη της ΕΤΕΜ ότι αγγίζει μόλις τα 30 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν 50 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την πρώτη αποτίμηση.
Μάλιστα, ο «πόλεμος» Στασινόπουλου- Καλλέργη πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο δεύτερος πληροφορήθηκε πως καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ το από 22/5/2014 σχέδιο συγχώνευσης με την γνωστή σχέση 6 προς ένα. Στο πρακτικό δε, του ΔΣ της ΕΤΕΜ (22/5/2014) που ενέκρινε το σχέδιο συγχώνευσης, ο κ. Καλλέργης φερόταν ως συμμετέχων και εισηγητής της σχετικής απόφασης.
Ο ίδιος όμως, κατήγγειλε τότε επισήμως στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στη διοίκηση του χρηματιστηρίου του Euro-next πως «ουδέποτε ενέκρινα ή εισηγήθηκα ή και συμφώνησα με την απόφαση και τη σχέση ανταλλαγής».
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Μόνη «διέξοδος» η απορρόφηση της ΕΤΕΜ
Μετά την αναβολή της εκδίκασης της αγωγής της 30ης Μαρτίου, η πλευρά της ΕΛΒΑΛ με ανακοίνωσή της «απάντησε» πως κατά τη γνώμη της η αγωγή για ακύρωση της απόφασης της γενικής συνέλευσης του Νοεμβρίου δε θα γίνει δεκτή από το δικαστήριο.
Από την πρώτη στιγμή πάντως που προέκυψε το ζήτημα με τους μικρομετόχους, ο σύμβουλος διοίκησης του ομίλου Βιοχάλκο, Κωνσταντίνος Κεφαλάς είχε πει πως η παλαιότερη αποτίμηση της ΕΤΕΜ είχε γίνει με περιορισμένο αριθμό κριτηρίων, σε παλαιότερο χρόνο και με βάση τα τότε οικονομικά δεδομένα. Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε πως η περίοδος που μεσολάβησε ήταν καταστροφική για την εταιρία και πως δε θα επιβίωνε αν δεν ανήκε στον όμιλο Βιοχάλκο και αν η ΕΛΒΑΛ δε δήλωνε εγγράφως την υποστήριξή της προς αυτήν.
Η κερδοφορία της ΕΛΒΑΛ (κέρδη 17 εκ. ευρώ το 2014) είναι και ένα από τα «ατού» πάνω στο οποίο στηρίζεται μεγάλο μέρος της επιχειρηματολογίας της διοίκησης πως η απορρόφηση της ΕΤΕΜ είναι ευνοΐκή για την τελευταία, από τη στιγμή που είναι ζημιογόνος.
Άλλωστε, όπως έχουν πει πολλές φορές από την πλευρά Στασινόπουλου, εξαιτίας της επιβαρυμένης οικονομικής κατάστασης της ΕΤΕΜ, οι μόνες εναλλακτικές- αν δεν προχωρήσει η συγχώνευση- θα ήταν είτε το κλείσιμο της εταιρίας ή μια γενναιόδωρη ένεση ρευστότητας μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Όμως, κάτι τέτοιο θα σήμαινε και για τους μετόχους μειοψηφίας σημαντική εκταμίευση χρημάτων και ρίσκο.