Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ o οποίος θα συναντηθεί στις 4 το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ θα προηγηθεί στις 2 μετά το μεσημέρι συνάντησή του με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο, κατά τις συναντήσεις θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος.
Η συνάντηση γίνεται λίγες ημέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα και τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Κεντρικό θέμα των συζητήσεων αποτελεί η προώθηση νέου αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Τουρκία μέσω Ελλάδας προς την κεντρική Ευρώπη,(Turkish Stream-Greek Stream) θέμα για το οποίο πηγές του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ανέφεραν ότι είναι ορατή η προοπτική υπογραφής άμεσα κατ’ αρχήν συμφωνίας με τη ρωσική πλευρά.
Στο τραπέζι η επένδυση
Η επένδυση για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ, η δε υλοποίηση του έργου θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, καθώς και στην ανάπτυξη ανταγωνισμού, τη γεωπολιτική αναβάθμιση και τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού για την ελληνική αγορά.
Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται ακόμη η συμμετοχή ρωσικών εταιριών στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος, καθώς και η υφιστάμενη σύμβαση ΔΕΠΑ – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Το «τάιμινγκ» της απόφασης δεν είναι συμπτωματικό με τις σοβαρές ενστάσεις της Ε.Ε. στο ρωσο-ελληνικό ενεργειακό φλερτ, οι οποίες επαναδιατυπώθηκαν χθες από τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για την ενεργειακή ένωση Μάρος Σέφκοβιτς.
«Τα ενεργειακά σχέδια εντός της Ε.Ε. θα πρέπει να σέβονται το κοινοτικό δίκαιο» είπε αναφερόμενος στον αγωγό Turkish Stream και συμπλήρωσε ότι δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη λεπτομέρειες επίσημα από την Gazprom. Σχολίασε επίσης ότι η ανάπτυξη ακριβών σχεδίων μεγάλου βεληνεκούς ίσως να μην είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για τον εφοδιασμό της Ευρώπης, δεδομένων των εναλλακτικών λύσεων.
Να εξειδικευτεί όλο το πακέτο της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας
Σε αυτό το κλίμα, δεν είναι τυχαίο ότι αρμόδιες κυβερνητικές πηγές κρατούσαν χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών από τη σημερινή έλευση του Αλεξέι Μίλερ.
«Οι συναντήσεις στοχεύουν στο να εξειδικευτεί όλο το πακέτο της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, τις βάσεις της οποίας έθεσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στη Μόσχα» τόνιζαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αποφεύγοντας να κάνουν λόγο για την υπογραφή κάποιας συμφωνίας σήμερα, χωρίς ωστόσο να την αποκλείουν.
Η ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, όπως επισήμως έχει γίνει γνωστή από την κυβέρνηση, στηρίζεται στη διέλευση του νέου αγωγού για την τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό αέριο από την Ελλάδα και επεκτείνεται σε προνομιακές για τη ΔΕΠΑ τιμές φυσικού, με συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη, και θα συνοδεύεται από ένα χρηματοδοτικό πακέτο για το ελληνικό Δημόσιο, ύψους 3-5 δισ. ευρώ, ως προεξόφληση μελλοντικών εσόδων από τη λειτουργία του αγωγού μετά το 2019.
Επεξεργασία των ζητημάτων
Ως προς το τελευταίο αυτό σκέλος πάντως, υπήρξε διάψευση από τον εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Οχι, δεν υπήρξε» απάντησε ο κ. Πεσκόφ στον οικονομικό ραδιοσταθμό της Μόσχας Business FΜ, όταν ρωτήθηκε για σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.
«Είναι φυσικό ότι το ζήτημα για την ενεργειακή συνεργασία τέθηκε. Είναι φυσικό ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επεξεργασία όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς τη ζήτησε», είπε ο κ. Πεσκόφ.
Δεν το βλέπει με καλό μάτι ο Σόιμπλε
Στην προωθούμενη ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, στο περιθώριο των συναντήσεων στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον. «Θα χαιρόμουν για την Ελλάδα σε μια τέτοια προοπτική, αλλά δεν νομίζω ότι θα έλυνε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του Μνημονίου» δήλωσε.
πρώτη καταχώρηση: 7:22