Eρωτηματικό η στάση του ομίλου Λάτση και των EΛΠE Πάντως εάν πουληθεί μεγαλύτερο ποσοστό της ΔEΠA και το Δημόσιο κρατήσει στον έλεγχό του τον ΔEΣΦA, το ενδιαφέρον των ιδιωτών θα είναι μικρότερο
Γύρω – γύρω όλοι και στη μέση τα ΕΛΠΕ.
Ευρωπαϊκή μάχη ετοιμάζεται για την κατάκτηση της…πολύφερνης νύφης, που δεν είναι άλλη από τη ΔΕΠΑ με τα ΕΛΠΕ, να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να είναι έτοιμα να εισβάλλουν στο παρά πέντε και να κάνουν την έκπληξη.
Υψηλές προσδοκίες καλλιεργούν τα κυβερνητικά στελέχη για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς φιλοδοξούν να εισέλθουν στα κρατικά ταμεία περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη στιγμή που θα παραχωρηθεί κοινό μετοχικό πακέτο της μητρικής εταιρείας και της θυγατρικής ΔΕΣΦΑ.
Η θυγατρική έχει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό χαρτοφυλάκιο με υποδομές φυσικού αερίου μεγάλης αξίας. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες αναπτύσσεται μία στάση, σύμφωνα με την οποία, εάν πωληθεί το 35% της ΔΕΠΑ, δεν μπορούν να δοθούν στον αγοραστή προνόμια στρατηγικού τύπου, αφού αντίστοιχο ποσοστό διαθέτουν και τα ΕΛΠΕ, οπότε το management θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο.
Εάν, πουληθεί μεγαλύτερο ποσοστό της ΔΕΠΑ και παρόλα αυτά το δημόσιο κρατήσει τον έλεγχο στον ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να ρυθμίζει θέματα εθνικού ενδιαφέροντος (δίκτυα, αγωγοί κ.λπ.), το ενδιαφέρον των ιδιωτών θα είναι ακόμα μικρότερο..
Τα συμπεράσματα αυτά, οδηγούν τους συμβούλους στην εκτίμηση ότι με το συγκεκριμένο μοντέλο το ενδιαφέρον θα είναι περιορισμένο και τα χρήματα που θα «πιάσει» η αποκρατικοποίηση θα είναι λίγα.
Τα σενάρια
Η άλλη λύση που είχε εξεταστεί και δεν αποκλείεται να επανέλθει, είναι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της ΔΕΠΑ από τον ΔΕΣΦΑ και στη συνέχεια η ιδιωτικοποίηση κάθε μίας από τις δύο εταιρείες, κατά τρόπο διακριτό και ανεξάρτητο.
Ανεξάρτητα από το μοντέλο που τελικά θα επιλεγεί, για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να αποσαφηνιστούν δύο θέματα που αφορούν στις σχέσεις της ΔΕΠΑ με τη ΔΕΗ και από τη λύση των οποίων, εν πολλοίς, εξαρτάται η πορεία των πραγμάτων.
Πρόκειται, αφενός μεν για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών για την προμήθεια φυσικού αερίου, αφετέρου δε για το ξεκαθάρισμα της τύχης, που θα έχει η option της ΔΕΗ.
Tο μετοχικό κεφάλαιο της ΔEΠA ανήκει σήμερα σε ποσοστό 65% στο ελληνικό Δημόσιο και σε ποσοστό 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία μάλιστα διαθέτουν δικαίωμα veto για στρατηγικές αποφάσεις της εταιρείας.
Tο προς πώληση χαρτοφυλάκιο διαφοροποιείται σημαντικά για τους υποψήφιους επενδυτές, στην περίπτωση που η ΔEH ασκήσει την οψιόν και αποκτήσει το 30% της ΔEΠA και σε περίπτωση που αποζημιωθεί έναντι αυτού.
Κυβερνητικά στελέχη έχουν εκφραστεί θετικά υπέρ της εισόδου της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ σε ποσοστό αντίστοιχο με την αξία της οψιόν. Σε αυτή την περίπτωση, μείζον ερώτημα είναι. η στάση που θα κρατήσει ο όμιλος Λάτση, ο οποίος ελέγχει το 35% της ΔΕΠΑ, μέσω των ΕΛΠΕ.
Είναι πιθανόν να θελήσει να αποκτήσει στρατηγικό μερίδιο στη ΔΕΠΑ, αν και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στην περίπτωση αύξησης του μεριδίου της ΔΕΗ, ενδέχεται να ανακύψουν νέα εμπόδια από την Ε.Ε.
Μπορεί να τεθεί δηλαδή εκ νέου θέμα κυριαρχικής θέσης στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας.
Νομικές ερμηνείες φορέων επισημαίνουν ότι η option προσκρούει στο άρθρο 87 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης (κρατικές ενισχύσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις) και στη σχετική οδηγία της Κομισιόν για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ενδιαφέρον Για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ενδιαφέρον έχουν αρχίσει εκ νέου να εκδηλώνουν βολιδοσκοπώντας τους συμβούλους αποκρατικοποίησης εκτός από την Ιταλική «Edison», που ήδη συνεργάζεται στενά με τη ΔΕΠΑ, η γερμανική «RWE», η γαλλική «Gas de France» που δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, η «Rusgas» που είναι η κρατική εταιρεία αερίου του Κατάρ, η ιταλική «Eni», που μέσω της «Italgas» ελέγχει το 49% των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, αλλά και η ρωσική «Gazprom», που είναι ο βασικός προμηθευτής αερίου της ΔΕΠΑ.
Το έργο του χρηματοοικονομικού συμβούλου για τη ΔΕΠΑ έχει ανατεθεί στις τράπεζες «Alpha Bank», «N. M. Rothschild & Sons LTD» και «UBS Limited», καθώς και του νομικού συμβούλου στη Δικηγορική Εταιρεία «Κουταλίδη». Aναμένεται διπλασιασμός των μεγεθών
Tα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν ως το 2020, χάρη στην αυξανόμενη εγχώρια χρήση του καυσίμου και στην πρόσβαση που θα αποκτήσει η εταιρεία στις ξένες αγορές, καθώς δεν αποκλείει οι πωλήσεις σε όγκο της εταιρείας, να φθάσουν σταδιακά ως το τέλος της 10ετίας, τα 7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Το 2009, οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ έφθασαν σε περίπου 3,4 δισ. κυβικά μέτρα, πραγματοποιώντας συνολικά έσοδα 975 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη της τάξης των 61 εκατ. ευρώ. Το 2010, το μερίδιο της εταιρείας μειώθηκε από το 100% στο 88%, καθώς δραστηριοποιήθηκαν τρίτες εταιρείες στη διάθεση φυσικού αερίου, εκμεταλλευόμενες τη χαμηλή τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Ως το 2020, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα αναμένεται να καταναλώνουν από 5 ως 7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ποσότητα υπερδιπλάσια της σημερινής, με τη ΔΕΠΑ να προμηθεύει μεταξύ 4,5 και 5 δισ. κυβικών μέτρων.
Ήδη, οι ενεργειακές μονάδες χρησιμοποιούν περίπου το 65% του φυσικού αερίου που απορροφά η εγχώρια αγορά, αλλά η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, όσο περιορίζεται η χρήση λιγνίτη και πετρελαίου για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση.