Οι σκέψεις και οι επιλογές του Νέστωρα Παπαθανασίου για το μέλλον της ΕΛΤΟΝ Χημικά
Εδώ και 34 χρόνια, η ΕΛΤΟΝ Χημικά διαγράφει την δική της πορεία στην επιχειρηματική ζωή της χώρας, έχοντας καταφέρει να αποφύγει τις «αναταράξεις» στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Μια πρόσφατη δήλωση του ανθρώπου που «κινεί τα νήματα» στην εισηγμένη, του προέδρου και CEO της, Νέστωρα Παπαθανασίου, φανέρωσε τους προβληματισμούς του για το παρόν και ανέδειξε, συνάμα, ορισμένα από τα πιθανά σενάρια της «επόμενης ημέρας»…
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, εκτιμώ πως δεν μπορεί να ανακάμψει η αγορά, πέραν ίσως από κάποια οριακή βελτίωση», είπε ο κ.Παπαθανασίου και πρόσθεσε: «Για να ανακάμψει η οικονομία χρειάζονται ξένες επενδύσεις και για να γίνει αυτό απαιτούνται κίνητρα…».
Τη λύση για τη μετονομασθείσα σε «ΕΛΤΟΝ Διεθνούς Εμπορίου ΑΕΒΕ» έχει δώσει η ευρεία «γκάμα» των δραστηριοτήτων της και η εξωστρέφεια, παράμετροι χάρη στις οποίες ανέπτυξε τις «αντοχές» της, εν μέσω ύφεσης.
Στα 74 του, όμως, ο Νέστωρ Παπαθανασίου είναι υποχρεωμένος να αρχίσει να εξετάζει, εκ παραλλήλου, και όλα τα ενδεχόμενα της προσωπικής «διαδοχής» του στο «τιμόνι» του ομίλου.
Μια προφανής επιλογή θεωρείται η παράδοση της «σκυτάλης» από τον πατέρα, στις δυο κόρες του, Άλκηστις και Ηλέκτρα Παπαθανασίου, χημικός η μεν, ιδιωτική υπάλληλος η δε, κι ενώ αμφότερες συμμετέχουν στο 6μελές Δ.Σ. της ΕΛΤΟΝ, αντίστοιχα, ως Εκτελεστικό και Μη Εκτελεστικό Μέλος.
Η μεγαλύτερη από τις δυο θυγατέρες του νυν επικεφαλής της ΕΛΤΟΝ, πέρα από την ιδιότητα του χημικού, διατηρεί και αυτήν της Υπεύθυνης Διασφάλισης Ποιότητας, γεγονός που δείχνει την σχέση της με την εταιρία.
Αν για κάποιους λόγους η επιχείρηση δεν «περάσει» στα χέρια των παιδιών του Νέστωρα Παπαθανασίου, στα υπόλοιπα σενάρια συμπεριλαμβάνονται και αυτά της πιθανής πώλησης της ΕΛΤΟΝ σε ενδιαφερόμενο επενδυτή, αφού ο ίδιος φέρεται να δέχεται κρούσεις από υποψηφίους αγοραστές ή της εισόδου επενδυτών στο μετοχικό της σχήμα, με δεδομένο ότι και εκείνος δεν δίστασε, πολύ πρόσφατα, να αναφερθεί σε κάτι τέτοιο. Στις ξένες επενδύσεις. Από τις «ενδιάμεσες λύσεις» -αν μείνει η ΕΛΤΟΝ στην οικογένεια- δεν εξαιρούνται οι συνεργασίες με άλλους ομίλους ή κάποια συνένωση, ή σύμπραξη.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι τα προαναφερόμενα σενάρια για την «επόμενη ημέρα» της ΕΛΤΟΝ «παίζουν» και ως εκ τούτου, όλα είναι «ανοικτά».
ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ
Άλλωστε, μέσα από τις νέες ασυμφωνίες που πέτυχε η ηγεσία της ΕΛΤΟΝ για τομείς όπως τα αγροχημικά, τη διεθνοποίηση των εργασιών της (σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία κ.α.) ή πιο «κοντινό» χρονικά παράδειγμα, την προσπάθειά της να επεκταθεί και στην τουρκική αγορά, ακόμα και με κάποια εξαγορά, οι επαφές της διοίκησης στο εξωτερικό είναι πολλές και μπορούν να «φέρουν» την είδηση…
Η ΕΛΤΟΝ Χημικά, σταθεροποιώντας τις επιδόσεις της (τζίρος 98,7 εκατ. από 100 εκατ., προ φόρων κέρδη 4,64 από 4,69 εκατ. ευρώ, με καθαρό δανεισμό προς EBITDA στο 2,34), διατηρώντας μια καλή ρευστότητα και τρέφοντας αυξημένες προσδοκίες για το 2015, θεωρείται μια αρκετά ελκυστική περίπτωση για τους επίδοξους «μνηστήρες», είτε για την συμμετοχή κάποιου στρατηγικού επενδυτή.
Η «στενότητα» και η αβεβαιότητα της εγχώριας αγοράς δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία για εντυπωσιακές μεταβολές (με ορατό στόχο μια μεσαία μονοψήφια αύξηση πωλήσεων), αντίθετα από το εξωτερικό, όπου οι εκτιμήσεις μιλούν για ένα 30%-35%.
Η «ΕΛΤΟΝ Διεθνούς Εμπορίου ΑΕΒΕ» είναι κατά 95% εμπορική εταιρία- 5% παραγωγική και προμηθεύει , όλο σχεδόν το φάσμα της βιομηχανίας με πρώτες ύλες.
Το σύστημα των5 business units (επιχειρηματικών ενοτήτων) της, περιλαμβάνει τα τρόφιμα, τα καλλυντικά, φάρμακα και απορρυπαντικά, τα χρώματα, βερνίκια, οικοδομικά υλικά, την επεξεργασία νερού και μετάλλων και τα αγροχημικά.