Βουλευτές της Ηπείρου ζητούν να ξανανοίξει η υπόθεση εξαγοράς της εταιρίας από τη ρωσική Strategic Initiatives
Τα όργανα έχουν αρχίσει και πάλι με «φόντο» την Δωδώνη. Ένας νέος «πόλεμος» φαίνεται πως ξεκινά γύρω από την ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία, τρία χρόνια μετά την πώληση του πλειοψηφικού της ποσοστού στους Ρώσους της Strategic Initiatives UK LLP, οι οποίοι σήμερα ελέγχουν το 82,35%. Στο επίκεντρο βρίσκεται το τίμημα των 20,8 εκατ. ευρώ που έδωσαν οι επενδυτές για την εξαγορά της. Ήταν τελικά υψηλό ή χαμηλό;
Ζήτημα το οποίο από, την πρώτη στιγμή που το 2012, ο εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας ανακοίνωσε την SI ως προτιμητέο αγοραστή μετά από τον σχετικό διαγωνισμό που διεξήχθη, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Τότε, υπήρξαν καταγγελίες που εκπορεύονταν κυρίως από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας- Φιλιππιάδας ότι η προσφορά των Ρώσων ήταν χαμηλή, ενώ υπήρξαν και πολλές αιχμές από άλλους συμμετέχοντες ομίλους στον διαγωνισμό, ότι ο τελευταίος ήταν… κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της ρωσικής εταιρίας.
Πολλά έχουν ειπωθεί όλο αυτό το διάστημα πως η Strategic Initiatives είναι ένας «ευκαιριακός επενδυτής» που σκοπεύει να πουλήσει την εταιρία μόλις βρεθεί το κατάλληλο τίμημα, με στόχο να αποκομίσει κέρδη.
Μεσολάβησαν επίσης, κλείσιμο του εργοστασίου, κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων και τοπικών παραγόντων. Μέχρι και τα ΜΑΤ είχαν επέμβει για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Ωστόσο, ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η κατάσταση στη Δωδώνη είχε «ηρεμήσει». Επικρατεί εργασιακή ειρήνη, οι Ρώσοι τα βρήκαν με τους γαλακτοπαραγωγούς, ενώ η διοίκηση, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιάννης Βιτάλης σε πρόσφατη συνέντευξή του, αλλά και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Μιχάλης Παναγιωτάκης έχει επικεντρωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας.
Αξιοποιώντας τις νέες επενδύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει σε μηχανολογικό εξοπλισμό, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ και δίνοντας έμφαση στην εξαγωγική της δραστηριότητα ιδίως στις αγορές της Αμερικής και της Αυστραλίας, όπου την περσινή χρονιά προχώρησε σε διπλασιασμό των ποσοτήτων που εξάγει.
Φαίνεται όμως, πως την «ηρεμία» αυτή, έρχεται να… χαλάσει η επιμονή ορισμένων που θέλουν και ζητούν να ξανανοίξει ο φάκελος πώλησης της Δωδώνης.
Αυτό ήταν άλλωστε και μία από τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης: Nα επανεξεταστεί δηλαδή η πώληση και κυρίως το τίμημα με το οποίο δόθηκε στους Ρώσους. Το θέμα ανακινείται και πάλι από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο, όπως υποστηρίζουν παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής.
Οι συγκεκριμένοι πολιτικοί, όπως ο κ. Μπάρκας Κώστας από την Πρέβεζα ακόμη και προεκλογικά είχε δηλώσει πως το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί ξανά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση θα την ανοίξει, την υπόθεση και θα ελέγξει όλους τους όρους της συναλλαγής που έγινε το 2012.
Η απάντηση των νέων ιδιοκτητών της «Δωδώνης» πάντως, προς όλους όσοι αμφισβητούν το αν ήταν η καλύτερη επιλογή ή το τίμημα που προσέφεραν για την εξαγορά της έρχεται μέσα από τις δηλώσεις στελεχών της διοίκησης.
Όπως του Γιάννη Βιτάλη που σε συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ηπειρωτικής εταιρίας, απάντησε πως «η Δωδώνη είναι η συνταγή μιας πετυχημένης ιδιωτικοποίησης».
Και ότι στον δεύτερο διαγωνισμό που έγινε μετά την πτώχευση της ΑΤΕ Bank, ναι μεν η προσφορά τους ήταν λίγο χαμηλότερη σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό- όπως και των άλλων ενδιαφερόμενων επενδυτών- όμως, ήταν και πάλι καλύτερη.
Ο κ. Βιτάλης τόνισε επίσης, ότι «εκείνοι που θεώρησαν ότι το τίμημα ήταν χαμηλό μάλλον παρέκαμψαν το γεγονός πως προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός υπό την αυστηρή επίβλεψη του κράτους, της Εθνικής και της Alpha Bank.