Λουκέτα, μείωση, παρατήσεων και φυγή tour operators βλέπουν τουριστικοί φορείς των κοσμοπολίτικων νησιών
Μ. ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: «Θα επέλθει δραματική πτώση έως 40% στη Σαντορίνη»
Ξ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Θα φύγουν οι τουρίστες υψηλού εισοδήματος, που σημαίνει μείωση και των δημοσίων εσόδων»
Συναγερμός έχει σημάνει στον τουριστικό κόσμο από τις εισηγήσεις που δέχεται η κυβέρνηση για την επιβολή φόρου πολυτελείας σε ξενοδοχεία, κοσμηματοπωλεία και κλαμπ σε κοσμοπολίτικα νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα κ.ά., ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται ως πρόταση και η αύξηση του ΦΠΑ σε μεμονωμένα νησιά.
«Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, καθώς το τελικό προϊόν θα επιβαρυνθεί και αυτό θα έχει αντίκτυπο και ως προς τις κρατήσεις και ως προς τα δημόσια έσοδα, ενώ πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στο να βάλουν λουκέτο» μιλώντας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη “Deal” ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Μανώλης Καραμολέγκος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Ξενοφών Πετρόπουλος, υπεύθυνος Eπικοινωνίας του ΣΕΤΕ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «με τον φόρο πολυτελείας στην ουσία θα διώξουμε τους τουρίστες που έχουν τη δυνατότητα να ξοδεύουν, ενώ ο ΣΕΤΕ, συνολικά, είναι αντίθετος σε όποια αύξηση του ΦΠΑ σε κοσμοπολίτικα νησιά, καθώς θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του τουριστικού προϊόντος».
Γιατί όμως, η κυβέρνηση έχει βάλει στο «στόχαστρό» της τα επονομαζόμενα και νησιά ακριβού τουρισμού; Οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί το οικονομικό επιτελείο, είναι πως τα έσοδα που θα λάμβαναν από μια ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ μόνο αμελητέα δεν θα ήταν με δεδομένο ότι νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη αποτελούν πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΤΕΠ, το 2014 η Σαντορίνη είχε αύξηση επισκεπτών 28,9%, ενώ η Μύκονος κατέγραψε άνοδο 39,6%. Χάρη στα δύο αυτά νησιά οι Κυκλάδες πέτυχαν να εμφανίσουν πέρυσι αύξηση ξένων επισκεπτών 32% μακράν τη μεγαλύτερη ανάμεσα σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.
Το νησί των Ανέμων και του ηφαιστείου ανήκουν στην πλέον χρυσοφόρα τουριστική περιοχή της χώρας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η συγκεκριμένη Περιφέρεια είναι η δεύτερη από άποψη αριθμού επισκεπτών, αλλά η πρώτη σε διανυκτερεύσεις και συνολικές εισπράξεις.
Η κυβέρνηση έχει στρέψει το… βλέμμα της δε, προς αυτές τις περιοχές καθώς προσμετρά και τα όσα έχουν συμβεί κατά καιρούς σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπως η παρεμπόδιση κλιμακίων του ΣΔΟΕ για ελέγχους, πάρτι – συναυλίες στη Μύκονο χωρίς εισιτήριο, αλλά και οι τιμές ορισμένων καταλυμάτων που ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ.
Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη «δεν θα πάθουν κάτι, αν για παράδειγμα, Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη. Αυτή που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή».
Ως σενάριο κυκλοφορεί και το ότι η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις και για φόρο σε όσους κάνουν ακριβές διακοπές. Bέβαια, σε αυτή την περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση θα ήταν να εφαρμοστεί η κάρτα συναλλαγών καταναλωτή.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Η ανησυχία είναι έντονη στον τουριστικό κόσμο. «Δεν μπορεί να υφίσταται μια τιμωρητική λογική από πλευράς της κυβέρνησης σε όσες επιχειρήσεις αναπτύσσονται. Επειδή δηλαδή κάποιοι επιχειρηματίες πετυχαίνουν, τους βάζουμε φόρους. Αν επιβληθούν αυτοί οι φόροι που συζητούν, τότε εκτιμώ πως στη Σαντορίνη η μείωση των κρατήσεων θα είναι δραματική, ίσως και 30%- 40%» υποστηρίζει ο κ. Καραμολέγκος, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «με δεδομένο ότι το 10% του τουρισμού της Ελλάδας, δηλ. περίπου 2,5 εκατ. τουρίστες περνούν από το νησί, τότε φανταστείτε τις συνέπειες που θα έχει η αύξηση των φόρων. Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε και τις τιμές».
Μάλιστα, ξεκαθαρίζει σε σχέση με όσα ακούγονται για τους φόρους που δεν πληρώνονται στο νησί, πως η ΔΟΥ Σαντορίνης είναι η πέμπτη σε εισπράξεις στην Ελλάδα.
Αλλά και από την πλευρά του ΣΕΤΕ, τονίζουν ότι «πέραν του ότι θα μειωθεί ο υψηλού εισοδήματος τουρισμός, θα μειωθεί σημαντικά και το οικονομικό αποτύπωμα του τουρισμού στην ελληνική οικονομία. Και αυτό, καθώς για κάθε 1 ευρώ που ξοδεύεται στον κλάδο έχει πολλαπλασιαστική δύναμη 1,65 ευρώ στην οικονομία. Άρα τα έσοδα θα μειωθούν, ενώ είμαστε αντίθετοι με όποια φορολογική επιβάρυνση.
Και αυτό επειδή ήδη για την περίοδο 2015- 2016 έχουν κλειστεί συμβόλαια με τους tour operators που δε θα δεχθούν αλλαγή των όρων και οι τελικοί πελάτες δεν θα δεχθούν να πληρώσουν ακριβότερα σε σχέση με την τιμή που είχε αρχικά οριστεί, άρα το «μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν οι ξενοδόχοι. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση των ταμείων τους, ενώ όσοι δεν το «αντέχουν» ενδέχεται μέχρι και να κλείσουν.
ΣΤΑ 842,9 Η ΜΕΣΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΑΝΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Τζίροι που «ζαλίζουν» στο Νότιο Αιγαίο
Οι τζίροι που πραγματοποιούνται στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου «ζαλίζουν». Και αυτό, εξηγεί σε έναν μεγάλο βαθμό για ποιο λόγο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει «φοροσαφάρι» στις περιοχές αυτές.
Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ σε επίπεδο χώρας, η μέση δαπάνη των τουριστών ανά επίσκεψη είναι 653 ευρώ, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου φτάνει τα 842,9 ευρώ, όταν και στην Κρήτη- που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς- η μέση δαπάνη κινείται χαμηλότερα, στα 801,9 ευρώ.
Η περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου και ειδικά τα κοσμοπολίτικα νησιά, αποτελούν «χρυσό» τουριστικό Ελντοράντο. Οι δαπάνες ανά διανυκτέρευση φτάνουν στα 88,2 ευρώ, όταν σε επίπεδο επικράτειας, το ποσό αυτό διαμορφώνεται στα 73,1 ευρώ και στην Κρήτη στα 81 ευρώ.