Σε πορεία ιδιωτικοποίησης οδεύει η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία της Ξάνθης ΣΕΚΑΠ με αλλαγή του καταστατικού ώστε να δοθεί η δυνατότητα εισόδου σε ιδιώτες αλλά και αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει ήδη με τη δημοσίευση της πρόσκλησης για έκτακτη γενική συνέλευση η οποία ανοίγει επί της ουσίας τον δρόμο για την είσοδο ιδιωτών, επιχειρηματιών ή κοινοπραξιών. Σημείο κλειδί για την είσοδο ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΣΕΚΑΠ αποτελεί η λήψη απόφασης για τροποποίηση των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 του καταστατικού της οι οποίες αναφέρονται στην ιδιότητα των μετόχων που κατέχουν τις μετοχές αυτές (ήτοι συνεταιρισμοί, σωματείο εργαζομένων, δημόσιο, κ.λπ.).
Στόχος της αλλαγής του άρθρου 6 του καταστατικού είναι να επιτρέψει την είσοδο και ιδιωτών επενδυτών αλλά και κοινοπραξιών κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό με βάσει το καταστατικό της.
Σε ότι αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της η πρόταση είναι για αύξηση κατά το ποσό των 25 εκατ. ευρώ με την έκδοση ανάλογου αριθμού νέων ονομαστικών μετοχών κοινών ή και προνομιούχων ονομαστικής αξίας 3 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΤΕ βασικός μέτοχος της ΣΕΚΑΠ έχει αποφασίσει να μην συμμετάσχει στην αύξηση κατά 25 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ενώ ήδη όπως αναφέρουν στελέχη της καπνοβιομηχανίας ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού της έχουν εκδηλώσει Έλληνες και ξένοι επενδυτές.
Εκτός όμως από το ιδιοκτησιακό μέλλον της καπνοβιομηχανίας καίριας σημασίας θεωρείται και η έγκριση του σχεδίου Αναδιάρθρωσης της το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο την χρηματοοικονομική της αναδιάρθρωση όσο και τη μείωση του κόστους προκειμένου να φθάσει στα πραγματικά μεγέθη.
Η εν λόγω συνέλευση έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις στον ακριτικό νομό. Τοπικοί παράγοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της καπνοβιομηχανίας η οποία μαζί με την Καρέλιας αποτελούν τις δύο εναπομείνασες ελληνικές καπνοβιομηχανίες της χώρας.
Οι ίδιοι δεν παραλείπουν να αναφερθούν στα «ληστρικά» όπως τα χαρακτηρίζουν επιτόκια δανεισμού 11,6% που καλούνται να πληρώσουν στην ΑΤΕ η οποία είναι και βασική μέτοχος της καπνοβιομηχανίας, συνέπεια των οποίων είναι η καταβολή τόκων 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Επίπροσθέτως όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές το δημόσιο οφείλει στην Καπνοβιομηχανία 9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 6,7 εκατ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο για επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το 2008 και τα υπόλοιπα αφορούν επιδοτήσεις απασχόλησης προσωπικού λόγω παραμεθορίου περιοχής.
Σε ότι αφορά την πορεία των οικονομικών της μεγεθών η καπνοβιομηχανία πέρυσι σύμφωνα με πληροφορίες εμφάνισε ζημιές όταν το 2009 είχε εμφανίσει σε επίπεδο ομίλου κέρδη προ φόρων 5,33 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 3,653 εκατ. ευρώ ενώ σε ότι αφορά τις εξαγωγές της πέρυσι τριπλασιάσθηκαν.
Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ΣΕΚΑΠ η οποία ιδρύθηκε το 1975 με πρωτοβουλία της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ) από την πρώτη δεκαετία της ζωής της κατάφερε να κατακτήσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς με αποτέλεσμα να καταστεί η δεύτερη σε μέγεθος καπνοβιομηχανία της χώρας με σημαντική παρουσία στη διεθνή αγορά.
Σήμερα 35 χρόνια μετά την ίδρυσή της το μερίδιό της ανέρχεται στο 8,5% ενώ η συνολική μηνιαία δυναμικότητα του εργοστασίου της ανέρχεται σε περίπου 850 εκατομμύρια τσιγάρα. Μεταξύ των πιο γνωστών σημάτων της τα τσιγάρα Cooper (εμφανίσθηκαν στην αγορά το 1984 και ήταν το πρώτο ελληνικό American Blend τσιγάρου), τα GR Classic και GR Lights (1986), η σειρά GR International 25’s και φυσικά τα BF με το πρώτο διεθνώς βιολογικό φίλτρο biofilter που εμφανίσθηκαν στην αγορά το 1997.