Aνησυχούν φορείς της αγοράς μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις το φαινόμενο
Β. ΚΟΡΚΙΔΗΣ (ΕΣΕΕ): «Δημιουργείται συναλλακτική ανασφάλεια»
ΑΘ. ΣΑΒΒΑΚΗΣ (ΣΒΒΕ): «Από το 2012 αρκετοί προμηθευτές ζητούν ρήτρα»
ΕΛ. ΚΟΥΡΤΑΛΗΣ (ΣΕΒΚ): «Πιο επιφυλακτικοί κυρίως όσοι ξεκινούν τώρα συνεργασίες με Έλληνες»
Με ζοφερά «χρώματα» περιγράφει ο εμπορικός κόσμος την κατάσταση στην αγορά. Εκτός από το οικονομικό «έμφραγμα» και την πιστωτική ασφυξία, πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται αντιμέτωποι και με την έλλειψη εμπιστοσύνης των ξένων προμηθευτών τους.
Όσο η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της δεν κλείνει και ενόσω τα σενάρια περί ενός ενδεχόμενου Grexit ή ενός διπλού νομίσματος συνεχίζουν να «πλανώνται», τόσο περισσότερο χάνεται η συναλλακτική εμπιστοσύνη μεταξύ των ελληνικών εταιριών και των συνεργατών τους στο εξωτερικό, προσθέτοντας έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στους ήδη υφισταμένους.
«Τα πράγματα στο εμπόριο έχουν αγριέψει πολύ, ειδικά από τα μέσα Φλεβάρη και μετά» υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι ζητούν λύση εδώ και τώρα από την κυβέρνηση.
«Οι ξένες επιχειρήσεις θέλουν να είναι διασφαλισμένες ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους αν επαληθευθεί το αρνητικό σενάριο της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, γι’ αυτόν τον λόγο και αρκετές από αυτές ζητούν και ρήτρα νομίσματος στα συμβόλαιά τους» τονίζει στην “Deal” ο Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος πως δεν θα επαληθευτεί το εν λόγω σενάριο.
Πρόκειται άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο για «μια πρακτική όχι καινούρια, η οποία εφαρμόζεται σε έκτακτες περιστάσεις, όπως και όταν υποχωρούσε το δολάριο», αλλά φαίνεται πως «έχει επανέλθει όσο παραμένει η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα στην ελληνική οικονομία». Το θέμα είναι, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ότι «ακόμη και λίγοι ξένοι προμηθευτές να προχωρούν σε αυτό το αίτημα από ελληνικές επιχειρήσεις, είναι κακό γιατί δημιουργούνται εντυπώσεις κυρίως εκτός συνόρων και… παρασύρουν και άλλους στο να πράξουν το ίδιο. Έτσι, δημιουργείται μια εκτεταμένη συναλλακτική ανασφάλεια».
Με δεδομένο ότι το 85% των καταναλωτικών προϊόντων είναι εισαγόμενα πολλές εταιρίες βρίσκουν μπροστά τους το ζήτημα της ρήτρας. Οι επιχειρήσεις των κλάδων τροφίμων και κυρίως του λιανεμπορίου, εισαγωγικές εταιρίες φαρμάκων, αυτοκινήτων και αγροτικών προϊόντων κ.ά. είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Και δεν είναι οι μόνες. «Αγγίζει» και τον τουρισμό. Όπως παραδέχτηκε πρόσφατα εκπρόσωπος του κορυφαίου tour operator της Ευρώπης, της TUI, η τελευταία δεν ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς στις συμφωνίες της περιλαμβάνει και ρήτρα νομίσματος.
«Η υπόθεση της ρήτρας υπάρχει από το 2012 και μετά από ορισμένους προμηθευτές» τονίζει και ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, όμως, φαίνεται να έχει επανέλθει. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το ότι ζητούν μετρητά για τις παραγγελίες και σταμάτησαν ξαφνικά να δέχονται εγγυητικές επιστολές, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τις επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κλωστοϋφαντουργών, Ελευθέριος Κούρταλης εξηγεί όσον αφορά τον κλάδο του από την πλευρά του, ότι «δεν ζητούν όλοι οι ξένοι συνεργάτες ρήτρα νομίσματος. Μόνο κατά περίπτωση και ειδικά εκείνοι που ξεκινούν τώρα μια καινούρια δουλειά στην Ελλάδα».
Όμως, όπως τονίζει ο ίδιος, αυτό που έχει γίνει πάγιο αίτημα όλων των ξένων είναι να πληρώνονται τοις μετρητοίς τις παραγγελίες τους από τις ελληνικές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν άλλα αποθέματα και λίπος και πραγματοποιούν παραγγελίες μόνο όταν διαθέτουν ρευστό ή δε θα μπορέσουν να αντέξουν άλλο στην «ασφυξία» που βιώνουν. Ειδικά το θέμα με τις προκαταβολές πάντως, και τοις μετρητοίς πληρωμές έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2014 ακόμη».
ΚΛΙΜΑ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ
Όπως και να έχει, όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν μέσα σε ένα κλίμα αποσύνθεσης της ελληνικής αγοράς και επιχειρηματικότητας. Η ζήτηση έχει υποστεί καθίζηση, με τον τζίρο στο πρώτο τετράμηνο του 2015 να είναι σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι κατά τουλάχιστον 20%. Το 95% των αιτημάτων για χορήγηση δανείων που ζητούν επιχειρήσεις απορρίπτεται από τις τράπεζες κατόπιν και των σχετικών εντολών και κανόνων της ΕΚΤ προς την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προμηθευτές έχουν γεμίσει τα μπλοκάκια τους με χρέη και η καθυστέρηση στην απόδοση του ΦΠΑ που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και τα τρία χρόνια κάνει την κατάσταση οδυνηρή.
Γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέο κύμα 8.500 λουκέτων μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αν δε δοθεί άμεσα μία λύση με τους δανειστές προκειμένου η οικονομία να σταματήσει να ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί. «Η αγορά έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια των αντοχών της», είναι η κραυγή αγωνίας που υψώνουν οι εκπρόσωποί της.
ΦΑΓΕ – Πετρόπουλος ΑΒΕΕ
Φοβούνται το Grexit και παίρνουν τα μέτρα τους
Μέσα στο παρατεταμένο κλίμα ασφυξίας και με την ανησυχία ενός πιθανού Grexit πολλοί ελληνικοί όμιλοι κάνουν τις δικές τους ασκήσεις επί χάρτου σε περίπτωση που δεν αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο. Είναι χαρακτηριστικό πως η ΦΑΓΕ των αδελφών Φιλίππου, τονίζει προς τους ομολογιούχους της ότι αν «η Ελλάδα χρησιμοποιήσει δικό της εθνικό νόμισμα, αυτό αναμένεται να μειωθεί σημαντικά σε αξία έναντι του ευρώ και κάτι τέτοιο θα σήμαινε μείωση των πωλήσεών της, μείωση ζήτησης των προϊόντων της και θα μπορούσε να επηρεάσει και την ικανότητά της να κάνει τις πληρωμές που οφείλονται σύμφωνα με τις ομολογίες».
Αλλά και η Πετρόπουλος ΑΒΕΕ έχει κάνει τα δικά της stress tests, έχοντας επεξεργαστεί σενάρια δράσης σε περίπτωση που συμβούν «ακραίες καταστάσεις» στην ελληνική οικονομία, θεωρώντας ως θετικό το ότι τα προϊόντα της Πετρόπουλος συγκαταλέγονται στα «είδη πρώτης ανάγκης», καθώς οποιαδήποτε οικονομία χρειάζεται μεταφορές, ενέργεια, αγροτική παραγωγή. Δεν είναι όμως, οι μόνες. Πολλοί ακόμη όμιλοι «τεστάρουν» τις αντοχές τους…