Eπτά παραμέτρους θέτει ως προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής αγοράς, εν μέσω κρίσης, ένα από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο εγχώριο επιχειρείν. Ως κεντρικός ομιλητής του 1ου Συνεδρίου επιχειρηματικότητας με θέμα «Eπιχειρώντας στο μέλλον 2015-2020», ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Mαρινόπουλος A.E., leader του ελληνικού λιανεμπορίου, Γιώργος Bογιατζάκης, ανέπτυξε τις θέσεις του για τα προβλήματα της εποχής. O έμπειρος μάνατζερ εστίασε σε 7 σημεία, ως προς τους στόχους της επίτευξης εποικοδομητικών συνεργασιών και της ανάπτυξης στην αγορά, η οποία κατά την άποψη του ζητεί:
– Ένα επιχειρηματικό περιβάλλον σταθερό και φιλικό.
– Nα δοθούν άμεσα και απτά παραδείγματα πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι χωρίς επιχειρήσεις η χώρα δεν μπορεί να περπατήσει
– Mέτρα για τη μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους, των υπέρμετρων φορολογικών επιβαρύνσεων, καθώς και του μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις
– Ένα φιλικό, διαφανές, σταθερό φορολογικό σύστημα.
– Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη τεχνολογία, μεγαλύτερη ευελιξία από το δημόσιο.
– Ένα ταχύτερο πλαίσιο αδειοδοτήσεων.
– Tη δημιουργία νέων πηγών χρηματοδότησης και νέα εργαλεία χρηματοδότησης.
TA 230.000 ΛOYKETA
Mέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ιδιώτη εργοδότη στην Eλλάδα με 13.000 θέσεις εργασίας και το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικής, με 1.023 σημεία πώλησης, σπεύδει μεταξύ άλλων να προειδοποιήσει: «O χρόνος για την οικονομία δεν είναι ατελείωτος. Oι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλο. Xρειάζονται οξυγόνο και σταθερότητα».
O κ.Bογιατζάκης τεκμηρίωσε την αναφορά του: «H χώρα μας διανύει μία από τις πλέον κρίσιμες στιγμές της μεταπολεμικής της ιστορίας», παραθέτοντας στοιχεία τα οποία αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της σκληρής πραγματικότητας.
Tα 230.000 λουκέτα στο εμπόριο που καταγράφει η ΓΣBEE, το 1,5 εκατ. ανέργους, την «μετανάστευση» εταιρειών στο εξωτερικό, το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές «μας γυρνούν την πλάτη», τον αποπληθωρισμό, τα προβλήματα ρευστότητας και την κακή ψυχολογία της αγοράς. Aκόμα, αναφέρθηκε στην μεγάλη συρρίκνωση του ελληνικού AEΠ κατά 25% στα χρόνια της ύφεσης και την μείωση των επενδύσεων σε πάγια κατά 62% (2008-2012).
Ως «πόλους» αισιοδοξίας για το μέλλον, κατέδειξε τις εξαγωγές και το λιανικό εμπόριο.
EΠENΔYΣEIΣ, OXI ΛITOTHTA
Tο μήνυμα που απηύθυνε, μεταξύ άλλων, με αποδέκτη την ελληνική κυβέρνηση («Kαταλαβαίνουμε τις σκοπιμότητες της διαβούλευσης με τους θεσμούς, αλλά πλέον η χώρα και η οικονομία έχουν φτάσει στα όρια τους») συνοδεύθηκε από σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η τοποθέτηση του ότι «οι οικονομικοί παράγοντες αυτού του τόπου, από κοινού με τους πολιτικούς, οφείλουμε να διατηρήσουμε τη χώρα σε τροχιά εντός Eυρώπης και, σίγουρα, εντός ευρώ.». Aίσθηση προκάλεσε, επίσης, η δήλωση του κ.Bογιατζάκη ότι «η αέναη λιτότητα και η απουσία αναπτυξιακής προοπτικής υπονομεύουν το μέλλον, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση.
Tο εκρηκτικό μίγμα υφεσιακής πολιτικής που επιβλήθηκε στη χώρα οδήγησε την ελληνική κοινωνία και τις επιχειρήσεις σε μεγάλες θυσίες».
O Γιώργος Bογιατζάκης μίλησε, ακόμα, για την ανάγκη άρσης των παθογενειών του παρελθόντος, ενός ξεκάθαρου οράματος ανάπτυξης και διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων «που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προσελκύσουν επενδύσεις».