Ο «καλπασμός» της μετοχής, τα funds και πώληση ή απορρόφηση δραστηριοτήτων
Στόματα ερμητικά κλειστά στην Frigoglass, για τις πληροφορίες σχετικά με κυοφορούμενες εξελίξεις. Το έναυσμα, έδωσαν τα funds που βολιδοσκοπούν την εταιρία (συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ) και το συστηματικό “μάζεμα” της προσφοράς από τα τελευταία χαμηλά του Δεκεμβρίου.
Στο χρηματιστηριακό ταμπλό συνεχίζεται μία μεθοδική συσσώρευση της μετοχής με εμφανείς αγορές από “ισχυρά χέρια” και έτσι από τα 1,50- 1,55 ευρώ ξεκίνησε η έντονα ανοδική κίνηση με την τιμή να ξεπερνά τα 2 ευρώ, στη προχθεσινή συνεδρίαση.
Η ουσία είναι, πως η ίδια η διοίκηση της Frigoglass έχει ανακοινώσει από τον Οκτώβριο του 2014, πως διερευνά το ενδεχόμενο ενδιαφέρον επενδυτών για την αξιοποίηση του κλάδου υαλουργίας.
Άλλωστε, για τον λόγο αυτό είχε προσλάβει και την Citigroup Global Markets σε ρόλο συμβούλου πώλησης. Ενδιαφέρον όντως εκδηλώθηκε όπως λέγεται από 3-4 ιδιωτικά χαρτοφυλάκια με το KKR να αναφέρεται και ανεπισήμως.
Το KKR, ένα από τα παλαιότερα και ισχυρότερα equity funds, είχε επιβεβαιώσει πριν από λίγο καιρό τις επαφές που είχε με τους μεγαλομετόχους της Frigoglass.
Το KKR, που τα τελευταία χρόνια επενδύει σε εταιρείες διαρκών καταναλωτικών αγαθών (και στον κλάδο της λιανικής) είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο μετοχικής σύμπραξης ή ακόμη και εξαγοράς.
Εκτοτε ερώτημα παραμένει εάν το KKR ενδιαφέρεται ακόμη και κατά πόσον αυτό περιορίζεται μόνο στον κλάδο της υαλουργίας από τη στιγμή που τα μεγέθη της Frigoglass εμφανίζουν σημαντική επιβάρυνση.
«ΨΑΛΙΔΙ»
Η διοίκηση της Frigoglass επιχειρεί από την άνοιξη του 2014 να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητες του ομίλου, να περικόψει δραστηριότητες και έξοδα, να εξορθολογίσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Πρακτικά η εισηγμένη βρίσκεται εδώ και καιρό σε…σταυροδρόμι, καθώς παρά την βελτίωση του τέταρτου τριμήνου, οι συνολικές ζημιές ξεπέρασαν τα 56 (από τα 30,7 εκατ. ευρώ), στην αγορά της Ν. Αφρικής υπερεκτιμήθηκαν τα μεγέθη (αρχές του 2015 απομακρύνθηκε η προηγούμενη διοίκηση, διενεργήθηκε εσωτερική έρευνα κ.λ.π), ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις έφθασαν τα 482,4 εκατ. ευρώ (στα 280,6 οι μακροπρόθεσμες, στα 201,8 οι βραχυπρόθεσμες).
Να σημειωθεί, πως ο κλάδος της υαλουργίας -τον οποίο η διοίκηση αποδεδειγμένα συζητά για να πουλήσει- ήταν αυτός, που παρουσίασε την ισχυρότερη ανάπτυξη (κυρίως στις αγορές της Νιγηρίας και του Ντουμπάι). Βέβαια, αν πουλήσει μια κερδοφόρο δραστηριότητα, σίγουρα θα ενισχύσει τη ρευστότητα των ταμείων για να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις ή και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.
Όμως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Θα χάσει μια σημαντική, κερδοφόρο δραστηριότητα για τον όμιλο ο Χάρης Δαυίδ. Επιχειρηματικοί κύκλοι πάντως, υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο απορρόφησης ή πώλησης και άλλων δραστηριοτήτων του ομίλου, πέραν της υαλουργίας. Μια κίνηση μέσα στα πλαίσια περαιτέρω εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους του ομίλου και αποκλιμάκωσης των χρεών του.