Ποτέ μέχρι σήμερα τόσο λίγοι δεν χρωστούσαν τόσο πολλά
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 10% των επιχειρήσεων Μέσης Τάσης ευθύνεται για το 75% του συνόλου των χρεών της κατηγορίας αυτής προς τη ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα από τις 10.000 των επιχειρήσεων-πελατών της ΔΕΗ στη Μέση Τάση, οι 3.800 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εξ αυτών, το 10%, δηλαδή περίπου 380 επιχειρήσεις, χρωστούν το 75% του συνόλου των οφειλών. Χρωστούν συγκεκριμένα 155 εκατ. ευρώ όταν το σύνολο των ανεξόφλητων χρεών της Μέσης Τάσης προς τη ΔΕΗ φτάνει τα 206 εκατ. ευρώ. Σκεφτείτε μάλιστα ότι τα 70 εκατ. ευρώ των οφειλών αφορούν όλες κι όλες 55 επιχειρήσεις.
Πρόκειται για κακοπληρωτές με ονοματεπώνυμο, που μπαινοβγαίνουν τα τελευταία χρόνια σε ρυθμίσεις της ΔΕΗ χωρίς να τις τηρούν. Το καθεστώς αυτό αλλάζει, για όλους, άρα και για τις επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας.
Μέχρι σήμερα πλήρωνε κάποιος την προκαταβολή, εντασσόταν στον διακανονισμό, έπειτα από μία-δύο δόσεις έπαυε να πληρώνει, οπότε έχανε τη ρύθμιση αλλά υπέβαλλε εκ νέου αίτημα, έμπαινε σε νέα ρύθμιση κ.ο.κ. Φαύλος κύκλος δηλαδή. Αυτό που από εδώ και πέρα αλλάζει είναι ότι για να ενταχθεί κάποιος σε ρύθμιση θα πρέπει πρώτα να ξεχρεώσει τις οφειλές που έχει από την προηγούμενη. Διαφορετικά, νέα ρύθμιση «δεν δίδομεν».
Στο «χαράτσι» η αιτία
Το πρόβλημα είναι πως η τάση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι αυξητική. Από182 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2014, έχουν φτάσει στα 206 εκατ. ευρώ (μιλάμε πάντα για τη Μέση Τάση), κι όλα αυτά όταν το 2011 βρίσκονταν στα 24 εκατ. ευρώ. Μέσα σε τέσσερα δηλαδή χρόνια, τα χρέη έχουν δεκαπλασιαστεί.
Ίδια φυσικά είναι και η εικόνα με τα συνολικά χρέη προς τη ΔΕΗ από κάθε πηγή. Βρίσκονται στα 1,88 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. στο τέλος του 2014 και από μόλις 702 εκατ. ευρώ το 2011.
Εκείνο το εξάμηνο όπου συνέβη τα μεγάλο “μπαμ” με τα χρέη προς τη ΔΕΗ είναι το Νοέμβριος 2011 – Φεβρουάριος 2012. Πρόκειται για το διάστημα όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το «χαράτσι». Το κράτος τότε ζήτησε από τους καταναλωτές μέσα στο συγκεκριμένο εξάμηνο να καταβάλλουν επιπλέον μέσω της ΔΕΗ το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.
Για να έχει κανείς μια πιο ακριβή εικόνα, η ΔΕΗ εισπράττει κάθε χρόνο περί τα 8 δισ. ευρώ. Εδώ μέσα περιλαμβάνονται όχι μόνο οι χρεώσεις για το ρεύμα, αλλά και άλλες για τις οποίες η ΔΕΗ κάνει απλά τον εισπράκτορα, (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, τέλη κ.λπ.). Καθαρά την τσέπη της βάζει περίπου τα 6 δισ. ευρώ. Εφόσον λοιπόν εισπράττει σε ετήσια βάση γύρω στα 8 δισ. ευρώ, η αναλογία ανά τετράμηνο είναι 2,5 δισ. ευρώ. Ξαφνικά λοιπόν εκείνο το τετράμηνο, στα συνηθισμένα 2,5 δισ. ευρώ που έπρεπε να πληρώσουν οι πελάτες της προστέθηκαν άλλα τόσα, και ο λογαριασμός έφτασε τα 5 δισ. ευρώ.