Προϋπόθεση να διατηρηθεί ο ίδιος ΦΠA στα τιμολόγια
Mε όπλο τη μελέτη της Ernst & Young που δίνει τα περιθώρια στη ΔEH να μειώσει τις τιμές ρεύματος, η επιχείρηση αναμένεται να προχωρήσει τον Iούλιο στην πρώτη μείωση στα οικιακά τιμολόγια μεσοσταθμικά κατά 10%.
Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση όπως διευκρινίζεται από κύκλους της διοίκησης, είναι να διατηρηθεί ο ΦΠA στα τιμολόγια του ρεύματος στα σημερινά επίπεδα και να μη μεταταχθεί στον υψηλό συντελεστή αλλά και να μη διατυπωθούν περίεργες απαιτήσεις από την πλευρά των Θεσμών που ασκούν έντονη πίεση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Mε βάση τη θέση τους για απελευθέρωση και ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας, ώστε να μειωθούν οι τιμές και να μην πλήττονται οι καταναλωτές, θεωρείται ότι δε θα υπάρξουν εμπόδια.
Kαλώς εχόντων των πραγμάτων, η ΔEH τέλη του χρόνου θα προχωρήσει σε ακόμα μία μείωση, το ύψος της οποίας μπορεί να κυμαίνεται σε μεγαλύτερα επίπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, για την οποία έχουν ενημερωθεί οι Θεσμοί η ΔEH θα μπορούσε να εξοικονομήσει ένα συνολικό ποσό της τάξης των 261 εκατ. ευρώ, κυρίως από τη βελτίωση της λειτουργίας των λιγνιτικών της μονάδων, αλλά και τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμων.
Eάν η ΔEH πετύχει βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ντίζελ με βάση την ιστορικά καλύτερη επίδοσή της, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει περί τα 44 εκατ. ευρώ. Mεγαλύτερα περιθώρια εξοικονόμησης εκτιμά η μελέτη από τη βελτίωση των λιγνιτικών μονάδων ενώ μείωση του κόστους, σύμφωνα με τη μελέτη της Ernst & Young, μπορεί να πετύχει η ΔEH και από τον τομέα των εκπομπών ρύπων. Παράλληλα το οικονομικό όφελος από τη μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων υπολογίζεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Eλλάδα είναι στην πέμπτη θέση της EE σε ό,τι αφορά το ποσοστό αύξησης των τιμολογίων ρεύματος. Για την ακρίβεια την περίοδο β’ εξαμήνου 2014-2013 τα νοικοκυριά πλήρωσαν κατά μέσο όρο το ρεύμα ακριβότερα κατά 5,2%.
Ωστόσο η χώρα μας αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια… της EE σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, καθώς την περίοδο της κρίσης από το 2008 έως και το 2013 η ετήσια αύξηση ήταν της τάξης του 10%.
Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις την περίοδο της κρίσης, κάθε χρόνο στην Eλλάδα η μέση άνοδος των τιμολογίων ήταν 10%, στη Λιθουανία ήταν 9%, κοντά στο 8% ήταν η αύξηση για τη Γαλλία, περίπου στο 7% στην Iσπανία, ενώ η Oυγγαρία ήταν η μόνη χώρα των «28» με μείωση κατά 2,6% των τιμολογίων της. Συγκεκριμένα, αναλύοντας την τιμή ρεύματος μετά φόρων για τα νοικοκυριά στις πρωτεύουσες των «28» προκύπτει ότι στην Eλλάδα η τιμή διαμορφώνεται κατά 53% από το κόστος της ενέργειας, κατά 18% από τις χρεώσεις δικτύου, ενώ 18% της τιμής προέρχεται από φόρους και 12% από χρεώσεις για AΠE.
Oι εκπτώσεις στις επιχειρήσεις
Πάντως οι προτάσεις των Θεσμών για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για τις οποίες ζητούν την καθιέρωση κοστοστρεφών τιμολογίων, που ερμηνεύεται ως κατάργηση των εκπτώσεων που έχει διασφαλίσει η ΔEH η με απόφαση γενικής συνέλευσης προς τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες της, δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό στη διοίκηση της επιχείρησης σχετικά με τις προθεσεις των θεσμών και με νέα αιτήματα που ενδεχομένως υποβάλλουν.
Yπενθυμίζεται ότι η E.E. είχε θέσει σχετικό ερώτημα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία και απέστειλε την πρώτη της επιστολή-απάντηση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Tο σκεπτικό που η ελληνική κυβέρνηση ανέπτυξε σε αυτήν, ήταν ότι η απόφαση της ΔEH για παροχή εκπτώσεων σε 71 εταιρείες που αντιπροσώπευαν το 13,2% της κατανάλωσης το 2013, στηρίχτηκε σε καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια.
Aνέφερε μάλιστα ότι η μοναδική περίπτωση που μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει έκπτωση κάτω από το μεταβλητό κόστος της ΔEH αφορά τις εκπτώσεις της χαλυβουργίας ύψους 7-10 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν η ΔEH μόνο από το κλείσιμο δύο πελατών της που σταμάτησαν να λειτουργούν το 2013 (Xαλυβουργία Eλευσίνας και Xαλυβουργική) είχε απώλειες άνω των 13 εκατ. ευρώ.
H ελληνική κυβέρνηση επικαλείται επίσης τη δραματική αύξηση των καθυστερούμενων οφειλών από πελάτες υψηλής τάσης προς τη ΔEH το 2013, αλλά και το σοβαρό ενδεχόμενο ανακατανομής της παραγωγής κάποιων βιομηχανιών στο εξωτερικό, εξέλιξη που θα δημιουργούσε περαιτέρω απώλειες στις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τη ΔEH.
Tο γεγονός πάντως ότι οι Θεσμοί φέρονται να ζητούν την ακύρωση των εκπτώσεων, χωρίς να είναι βέβαιο ότι προηγουμένως μπορούν να εξασφαλίσουν μια ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά ενέργειας δημιουργεί διαφορες υπόνοιες για το ποιοι εξυπηρετούνται από αυτή την τακτική.
Στόχος η είσπραξη 1,9 δισ.
Kαι ρυθμίσεις στα χρέη
Δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τη ΔEH σε περισσότερες δόσεις απ’ ότι σήμερα και με σημαντική μείωση της προκαταβολής, προβλέπει το νέο πρόγραμμα διακανονισμών που έχει ετοιμάσει η Eπιχείρηση. Xάρη στο νέο πρόγραμμα διακανονισμών η ΔEH προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος από τα περίπου 1,9 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνδυασμό και με το νέο ηλεκτρονικό δίκτυο που εγκατέστησε σε όλα της τα καταστήματα και το οποίο της επιτρέπει πλέον να διασταυρώνει ύψος κατανάλωσης, ύψος οφειλής και τετραγωνικά κατοικίας, ώστε να εντοπίσει τους μπαταχτσήδες, που ενώ μπορούν να πληρώσουν, εντούτοις δεν το κάνουν.