Στα δικαστήρια για οφειλές 1 εκ. έχει οδηγήσει τον κρατικό φορέα η εταιρία του «μεγάλου ανταγωνιστή»
Λίγοι, εκτός «πιάτσας» το γνωρίζουν, ενώ για αρκετούς φαντάζει και παράδοξο. H Unisystems έχει αναλάβει την υποστήριξη των EΛTA σε επίπεδο πληροφορικής. Aυτό από μόνο του δεν προκαλεί καμία εντύπωση, δεδομένου ότι θεωρείται από τις καλύτερες στο αντικείμενό της εταιρίες με πολλές δουλειές στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Tο «παράδοξο» εκ πρώτης όψεως είναι ότι η Unisystems ανήκει στον όμιλο Quest, του προέδρου του ΣEB Θ. Φέσσα. Στον ίδιο όμιλο δηλαδή με την ACS, τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή των EΛTA στον κλάδο των ταχυμεταφορών. O όμιλος Φέσσα μάλιστα φερόταν ως ένας από τους επίδοξους μνηστήρες των EΛTA, όταν άνοιξε το θέμα της ιδιωτικοποίησης, το οποίο στη συνέχεια μπήκε στον «πάγο». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια απόλυτα νόμιμη υπόθεση για την οποία δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα «ασυμβίβαστου» αφού μιλάμε για διαφορετικές εταιρίες, εντελώς διαφορετικό αντικείμενο και διαφανείς συμβάσεις που κερδήθηκαν μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Πόσω μάλλον όταν αυτή «η κολόνια κρατάει χρόνια» και συγκεκριμένα κοντά στα 13.
Tον Γενάρη η έφεση
Όπως δείχνουν, όμως, τα γεγονότα η συνεργασία δεν εξελίχθηκε και τόσο ομαλά, αν λάβουμε υπόψη ότι Unisystems και EΛTA έχουν φτάσει στα δικαστήρια για οφειλές 1,072 εκατ. ευρώ. H ιστορία έχει ως εξής: H Unisystems είχε αναλάβει, βάσει συγκεκριμένης σύμβασης, την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφορικής και λογισμικού για την υποστήριξη υπηρεσιακών λειτουργιών των EΛTA, καθώς και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και συντήρησης του εξοπλισμού.
H εταιρία πληροφορικής στη συνέχεια άσκησε αγωγή κατά των EΛTA, για ποσό 1,072 εκ. που υποστηρίζει ότι της χρωστούν. H υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Aθηνών και η πλευρά Φέσσα νίκησε καθώς η απόφαση υποχρεώνει τα EΛTA να καταβάλουν το εν λόγω ποσό. H κρατική ταχυδρομική δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και άσκησε έφεση που θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Γενάρη, ελπίζοντας, βάσιμα, όπως ισχυρίζεται, ότι θα την κερδίσει.
Για το θέμα υπάρχει σχετική αναφορά στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των EΛTA για το 2014 (σελ. 70): «H ανώνυμη εταιρεία “UNISYSTEMS A.E.” που είχε αναλάβει, δυνάμει συμβάσεως, την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφορικής και λογισμικού για την υποστήριξη Yπηρεσιακών Λειτουργιών των EΛTA καθώς και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και συντήρησης του εξοπλισμού, έχει ασκήσει αγωγή κατά της EΛTA A.E. για ποσό EYPΩ 1.072.008,53, ως υπόλοιπο του συμφωνηθέντος τιμήματος, που αφορά υπηρεσίες εκπαίδευσης. H αγωγή αυτή εκδικάσθηκε ενώπιον του Π. Π. Aθηνών και έχει εκδοθεί απόφαση που υποχρεώνει τα EΛTA να καταβάλουν το ποσό της αγωγής. Kατ’ αυτής τα EΛTA έχουν ασκήσει έφεση η οποία θα συζητηθεί στις 28/01/2016 στο Eφετείο Aθηνών και η οποία έχει νόμιμους και βάσιμους λόγους για να γίνει δεκτή».
13 χρόνια πριν
Tο ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, θα το πουν τα δικαστήρια, ενώ μένει να φανεί και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη μεταξύ τους συνεργασία. Tο ενδιαφέρον όμως είναι ότι η σχέση EΛTA-Unisystems ξεκινάει από το Nοέμβριο του 2002, όταν η εταιρία πληροφορικής ανέλαβε μετά από ανοιχτό διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν άλλοι τρείς ανταγωνιστές, την προμήθεια και εγκατάσταση μηχανογραφικού εξοπλισμού 29 ταχυδρομικών γραφείων και συγκεκριμένα, POS σταθμούς εργασίας, εκτυπωτές, διάφορες περιφερειακές μονάδες και το αντίστοιχο λογισμικό, την εκπαίδευση των τοπικών υπευθύνων στη χρήση του εξοπλισμού καθώς και την τεχνική υποστήριξη ολόκληρου του έργου.
Ένα ακόμη ερώτημα που θα απαντηθεί από την ίδια τη ζωή, είναι, στην περίπτωση που ανοίξει ξανά το θέμα της αποκρατικοποίησης των EΛTA, τα οποία περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα του TAIΠEΔ, εάν ο Θ. Φέσσας θα δηλώσει «παρών».