Ο ΣΕΒ στην εβδομαδιαία αναφορά του επισημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει την τελευταία ευκαιρία που της δίνεται για ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται:
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής αποφάσισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων ενός προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης ύψους €86 δισ., ως έκφραση αλληλεγγύης προς την δοκιμαζόμενη χώρα μας.
Η απόφαση αυτή συνιστά την τελευταία προσπάθεια ανάκαμψης και ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και είναι εθνική ανάγκη να αδράξουμε την ευκαιρία, ανεξαρτήτως βραχυπρόθεσμου κόστους.
Εάν η κυβέρνηση αξιοποιήσει την ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη για την υλοποίηση της συμφωνίας, και διασφαλίσει την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων και την κοινωνικά δίκαιη κατανομή των βαρών, η ελληνική οικονομία μπορεί σύντομα να επανέλθει στις αγορές. Ας μην ξεχάσουμε τα επιτεύγματα της χώρας μας τα τελευταία χρόνια όταν δημιουργήθηκαν πλεονάσματα στο εξωτερικό ισοζύγιο και στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο.
Παρά τις όποιες αποκλίσεις, η χώρα μας είναι κατά βάση υγιής μακροοικονομικά, και με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης, μπορεί και πάλι να εισέλθει σε περίοδο ευημερίας και προκοπής. Η κατάσταση, βεβαίως, παραμένει κρίσιμη αλλά είναι στο χέρι μας να μην κάνουμε πίσω αυτή τη φορά.
Ας παραμείνουμε ψύχραιμοι, ας κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν δυναμική στην ελληνική οικονομία, και ας περιμένουμε με αυτοπεποίθηση την ευόδωση των προσπαθειών μας. Δεν χρειάζεται να είμαστε απαισιόδοξοι για το μέλλον, διότι δεν ωφελεί σε τίποτα. Ούτε χρειάζεται να περιμένουμε τις μαγικές λύσεις, διότι απλά δεν υπάρχουν.
Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται για τον Μάιο και Ιούνιο (όπως δημόσια έσοδα, απασχόληση, κυκλοφορία οχημάτων) πλέον αποτυπώνουν την κορύφωση της αβεβαιότητας. Όμως, η καλή πορεία των αφίξεων σε αεροδρόμια στο εξάμηνο δείχνει ότι ακόμα και μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων υπάρχει μια ισχυρή βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης.
Η έρευνα για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο του συνταξιοδοτικού συστήματος στη συγκράτηση της φτώχειας στους ηλικιωμένους. Δείχνει επίσης πως οι οικογένειες με παιδιά και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ήταν οι μεγάλοι χαμένοι της τελευταίας πενταετίας.