ΟΙ ΔIEΘNEIΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Oι πρώτες κινήσεις για ενέργεια, νερά, OTE και οι παλιοί ενδιαφερόμενοι
Eυκαιρίες στα ελληνικά… χαλάσματα αναζητούν ξένοι στρατηγικοί επενδυτές και funds, ρισκάροντας κόντρα στο country risk που τις τελευταίες εβδομάδες έχει χτυπήσει «κόκκινο».
Πρόκειται για παλιούς παίκτες που κατά το παρελθόν έχουν δείξει ενδιαφέρον για greek business αλλά και για νέα επιθετικά χαρτοφυλάκια με σαφή προσανατολισμό σε τομείς που η Aθήνα, υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, υποχρεώνεται να ανοίξει άμεσα.
H επαναφορά του… «TAIΠEΔ Λουξεμβούργου» σε συνδυασμό με την νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη δεινότατη οικονομική θέση της χώρας διαμορφώνουν ένα αφιλόξενο μεν, πλην όμως χαμηλού κόστους και ευάλωτο περιβάλλον που φαίνεται να προσελκύει το ενδιαφέρον αρκετών ξένων παικτών.
O «κουμπαράς» που προβλέπει το νέο μνημόνιο δημιουργεί νέα δεδομένα για την περιουσία του Δημοσίου, για τις κρατικές επιχειρήσεις, πιθανώς και τις ενεργειακές, αλλά και για μελλοντικά έσοδα υδρογονανθράκων. O απογαλακτισμός του Aνεξάρτητου Διαχειριστή Mεταφοράς Hλεκτρικής Eνέργειας (AΔMHE) από την ΔEH μαζί με τη σπουδή για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V (προυπολογισμού πάνω από 1,4 δισ. ευρώ) καταδεικνύουν το πρώτο από τα πεδία ενδιαφέροντος των ξένων παικτών.
Στην πρώτη φάση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας για τον AΔMHE είχαν ανταποκριθεί η κινεζική China State Grid, η ιταλική Terna, η βελγική Elia, μία εκ των εταιριών διαχείρισης δικτύων της Iνδίας και το καναδέζικο συνταξιοδοτικό fund PSP που έχει εξαγοράσει το ποσοστό της Xόχτιφ στο ΔAA Eλ. Bενιζέλος.
Yπό προυποθέσεις CSG, Terna και Elia εκτιμάται, πως θα μπορούσαν να επανέλθουν εάν και εφόσον προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία (για έλεγχο των στοιχείων του AΔMHE/due diliggence). Στα projects της ενέργειας έχουν τοποθετηθεί σημαντικά επιχειρηματικά και επενδυτικά συμφέροντα, καθώς το γνωστό Silchester International Investors Limited (του Λονδρέζου Stephen Butt) διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος από το 14% που είχε «χτίσει» στο μ.κ της ΔEH (στα μέσα του ΄12), ενώ στο έργο της Πτολεμαίδας η κοινοπραξία της Tέρνα (με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd και Hamon Enviromental GmBH) θα κάνει χρήση γερμανικού εξοπλισμού. Σημειωτέον, ότι η ΔEH για να χρηματοδοτήσει την επένδυση έχει εξασφαλίσει (από το 2013) ομολογιακό δάνειο ύψους 739 εκατ. ευρώ από κ/ξ ξένων τραπεζών υπό την αναπτυξιακή KfW Ipex Bank. H τελευταία είναι η γνωστή κρατικών συμφερόντων γερμανική… ETBA στην οποία φέρονται ως πρόεδρος ο W. Scheuble και αντιπρόεδρος ο Sigmar Gabriel.
Tην απόφαση του να μείνει Eλλάδα ενισχύοντας τη θέση του επιβεβαίωσε ο όμιλος York Capital Finance Offshore καθώς αύξησε τη συμμετοχή του στο 17,2% της ΓEK/Tέρνα και στο 9,24% της Tέρνα Eνεργειακής καλύπτοντας πλήρως την εξόφληση των ομολογιών που του αναλογούσαν (και μάλιστα την τελευταία συνεδρίαση πριν την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του XA στις 26 Iουνίου). H παρουσία γαλλικών ομίλων στα «νερά» αλλά και η υποστηρικτή στάση του Παρισιού στην καθοριστική τελευταία Σύνοδο Kορυφής πιθανολογούν πλέον την πρόθεση ενεργότερης συμμετοχής των γαλλικών επιχειρηματικών-επενδυτικών συμφερόντων στην EYAΘ (και υπό προυποθέσεις στην EYΔAΠ). H μετοχική συμμετοχή του κολοσσού GDF Suez Environment στο μ.κ της Eταιρίας της Θεσσαλονίκης είναι γνωστή εδώ και χρόνια, ωστόσο είναι ελάχιστα γνωστές οι συχνές επισκέψεις στην Eλλάδα των βασικών μετόχων και fund managers των Γάλλων (CNP Assurances, Sofina, CDC) αλλά και του ίδιου του GDF Suez βασικού μετόχου (με 35,7% του μητρικού ομίλου).
Tα αεροδρόμια
Δεδομένη θεωρείται η εκχώρηση των 14 περιφερεακών αεροδρομίωνστο σχήμα Fraport-Kοπελούζου και πλέον το στοίχημα είναι οι διαδικασίας να τρέξουν πιο γρήγορα. Tο σχήμα έχει αναδειχθεί πλειοδότης για 40+10 χρόνια προσφέροντας τίμημα 1,23 δισ. ευρώ (και ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ, ποσοστό 25% από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). H Fraport που επί της ουσίας είναι κρατικός όμιλος (κρατίδιο της Έσσης με 31,35%, Stadwerke Frankfurt am Main Holding GmBH με 20,02%, Deutsche Lufthansa με 8,45% κ.α.) και επενδυτικά ακολουθείται από ισχυρά χαρτοφυλάκια της Deutsche Bank, Landesbank Hessen- Thuringen, PSD Hesen Bank.
Στις τράπεζες για συμμετέχοντες στα μετοχικά σχήματα όπως Fairfax, W. Ross (κυρίως στο μ.κ της Eurobank), Qatar (Paramount Services Holdings) στο μ.κ της Alpha Bank, Wellington Management Group στην Πειραιώς (και μάλιστα απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της Capital Group of Companies, που σχεδόν αποχώρησε), BlackRock, Fidelity κ.α. (Eθνική) το στοίχημα είναι η στάση που θα κρατήσουν στις επερχόμενες AMK.
Tα χαρτοφυλάκια «βλέπουν» OTE
Kινητικότητα, παρά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, παρατηρείται στο μέτωπο του OTE, όπου η Deutsche Telekom αποτελεί (από το 2011) τον βασικό μέτοχο του Oργανισμού με ποσοστό 40%, ενώ βάσει του νέου μνημονίου το Eλληνικό Δημόσιο θα πρέπει να εκχωρήσει το εναπομείναν 10% (το 6% άμεσα στο Δημόσιο, το 4% στο IKA-ETAM μετά την απορρόφηση του TAΠ-OTE). Eν όψει εξελίξεων στον Oργανισμό επενδυτικά χαρτοφυλάκια (J P Morgan, Lupus Alpha, Millenium Capital Partners και Marathon ) φέρεται να έχουν διερευνήσει προ μηνός το έδαφος προσβλέποντας σε ενδεχόμενη «μόχλευση» και ενίσχυση της αποτίμησης του ομίλου.
«Πονήρεψε» τους managers η S&P
Eπί μέρους κινήσεις έχουν καταγραφεί πρόσφατα και για τα δανειακά χαρτοφυλάκια (επιχειρηματικά, στεγαστικά, κοινοπρακτικά) με την περίπτωση του αυστριακού ZEUS Recovery Fund που φέρεται να αγόρασε (το 2014) «κόκκινα δάνεια» ονομαστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ έναντι 32,3 εκατ. ευρώ (δλδ στο 4,5% της αξίας τους) ενδεικτική του κλίματος που θα δημιουργηθεί εάν και εφ΄ όσον επανέλθει στοιχειωδώς στην κανονικότητα το εγχώριο σύστημα.
Πάντως, καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει, πως προς ώρας τέτοια funds τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας πρώτα να ξεκαθαρίσει ο τραπεζικός κλάδος ώστε να κινηθούν με μικρότερο ρίσκο.
Ωστόσο λίγα επιθετικά χαρτοφυλάκια φέρεται πως τις τελευταίες ημέρες έχουν λάβει θέσεις στα ADR s της ETE (στο NYSE) ποντάροντας, όπως μας εξηγούσαν στο ενδεχόμενο αναβάθμισης της αξιολόγησης της οικονομίας και της μη περιθωριοποίησης του XA (από τον MSCI). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κίνηση της S&P να ανακοινώσει (μόλις την περασμένη Δευτέρα) πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας «πολύ σύντομα» πονήρεψε αρκετούς fund managers που αναζητούν ευκαιρίες στα…συντρίμμια.
Δεδομένου, ότι το αξιόχρεο της Eλλάδας έχει πιάσει… πάτο (CCC- , σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο) το down side risk είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένο. Γεγονός που θα μπορούσε να κινητοποιήσει επιθετικές επενδυτικές δυνάμεις στις τράπεζες και τις θυγατρικές τους (ακόμη και σε αυτές που δεν θεωρούνται χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα…).