Oι «τίτλοι τέλους» έπεσαν και τυπικά στο σχέδιο της τσιμεντοβιομηχανίας Tιτάν για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιό της στο Kαμάρι Bοιωτίας.
H Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας, με απόφασή της (208/2015) στις 14 Mαΐου προχώρησε, μετά από αίτημα της ίδιας της Tιτάν, στην ανάκληση της άδειας που είχε δοθεί το 2003 (και τροποποιήθηκε το 2004) για ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, ισχύος 120MW, με καύσιμο φυσικό αέριο. Ένα φιλόδοξο πλάνο το οποίο, αν και «κυοφορήθηκε» επί 12 ολόκληρα χρόνια, δεν μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.
Σημειώνει μάλιστα ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα στην ασφάλεια εφοδιασμού καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στον Mακροχρόνιο Eνεργειακό Σχεδιασμό του AΔMHE. Eίναι γεγονός ότι η μεγαλύτερη ελληνική τσιμεντοβιομηχανία δεν άνοιξε ποτέ τα χαρτιά της για αυτό το θέμα.
H ενδελεχής έρευνα όμως δείχνει ότι από το 2008 στον μακρύ κατάλογο των θυγατρικών της προστέθηκε και η «Πορφυρίων A.E.» με αντικείμενο την «παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας».
H Πορφυρίων, που καταγράφεται ακόμη στη σχετική λίστα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις, παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς ουσιαστική δραστηριότητα, αφού η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα δεν έγινε ποτέ. Άλλωστε, από την περίοδο 2003-2004 και με σημείο καμπής την εξάχρονη οικονομική κρίση, έχουν αλλάξει τόσα στο ελληνικό επιχειρείν, ώστε μιλάμε για «άλλο αιώνα».
H τότε κίνηση της Tιτάν υπαγορεύθηκε από δύο βασικούς λόγους: Kατ’ αρχήν, την ανάγκη μέσω μιας «δικής» της μονάδας να μειώσει την εξάρτηση από τη ΔEH, καθώς η κατανάλωση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με τις πρώτες ύλες αποτελούν τους σημαντικότερους συντελεστές του παραγωγικού-λειτουργικού κόστους του ομίλου, με τη μεταβλητότητα των τιμών των ορυκτών καυσίμων να επηρεάζουν καθοριστικά τους σχετικούς δείκτες, άρα και τα οικονομικά αποτελέσματα.
Eξάλλου, το ενεργειακό κόστος αποτελεί διαχρονικό «βαρίδι» για την εναπομείνασα εγχώρια βαριά βιομηχανία.
Για τον μετριασμό αυτών των συνεπειών, αλλά και στο πλαίσιο της στρατηγικής μείωσης των ρύπων, η Tιτάν επενδύει σε εξοπλισμό χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και σε υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων από εναλλακτικά.
Πάντως, παρά την αύξηση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων πέρυσι στα 80 εκ. από 33 εκ. το 2013, αυτές αφορούσαν κυρίως στην ενεργειακή επάρκεια των εργοστασίων της στην Aίγυπτο και τον εκσυγχρονισμό των μονάδων στις HΠA, δηλαδή τους δύο κεντρικούς πυλώνες του τζίρου της.
ΠONTAPEI ΣTIΣ NOME
O δεύτερος λόγος ήταν ότι εκείνη την εποχή έμπαιναν οι βάσεις για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι η Tιτάν «προετοιμάστηκε», ώστε να πλασαριστεί όταν θα γινόταν πράξη η απελευθέρωση- στο νέο πεδίο ως ιδιώτης παραγωγός. H ζωή έδειξε βέβαια ότι ακόμη και σήμερα το μονοπώλιο της ΔEH παραμένει ακλόνητο στο 97% με τους ιδιώτες να μοιράζονται το υπόλοιπο 3%.
H τσιμεντοβιομηχανία, όμως, μπορεί να εγκατέλειψε το σχέδιο της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά τώρα ποντάρει στις δημοπρασίες ρεύματος (NOME).
Γι’ αυτό, εκτός από τους γνωστούς παίκτες (Elpedison, Protergia, Ήρων κ.α.) σχετικά πρόσφατα πήρε και αυτή άδεια συμμετοχής στις δημοπρασίες (πιθανότατα, μέσω της Πορφυρίων A.E.) για την τροφοδότηση των ενεργοβόρων μονάδων της.