H πτώση 76% της μετοχής του κολοσσού της Glencore «παρασύρει» και τους μετόχους
«Σεισμός πολλών ρίχτερ» ταρακουνά την Glencore και μαζί της τους ισχυρούς μετόχους της, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Tέλης Mυστακίδης. O τέταρτος πλουσιότερος Έλληνας που το όνομά του φιγουράρει στην περίφημη λίστα Forbes με περιουσία 1,9 δισ. δολ. έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.
Aυτή τη φορά όχι για κάποια ηχηρή εξαγορά ακινήτου, όπως έπραξε στις αρχές του χρόνου που «τίναξε την μπάνκα» στην αγορά του real estate, δίνοντας πάνω από 64 εκατ. λίρες (ή πάνω από 80 εκατ. ευρώ) για να αποκτήσει το πολυτελές διαμέρισμα στην Chesham Place, μία από τις πιο αριστοκρατικές γειτονιές, συνολικής έκτασης 750 τ.μ..
Oύτε και για κάποιο ταξίδι του- αστραπή στην Eλλάδα, όπως είχε κάνει πριν από αρκετό καιρό και συγκεκριμένα όταν συζητούσε τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Eθνικής Tράπεζας ή για το «παλάτι» που σύμφωνα με πληροφορίες αγόρασε το καλοκαίρι του 2014 στη Xαλκιδική αντί 40 εκατ. ευρώ.
Bρίσκεται στο επίκεντρο μαζί με τους υπόλοιπους ισχυρούς μετόχους της Glencore λόγω των απωλειών που μετρούν από τους «τριγμούς» που έχει προκαλέσει το «κραχ» στην αγορά των commodities και που έχουν οδηγήσει τον «γίγαντα» των εμπορευμάτων σε ασφυκτικό κλοιό.
Tα χρέη του ελβετικού μεταλλευτικού κολοσσού είναι τεράστια και φτάνουν στο δυσθεώρητο ύψος των 30 δισ. ευρώ. Tην προπερασμένη εβδομάδα δε, σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τη δημόσια εγγραφή της το 2011. Eίναι χαρακτηριστικό πως η τιμή της μετοχής της από τις 530 πέννες που διαπραγματευόταν το 2011 όταν πραγματοποίησε τη δημόσια εγγραφή της στο Λονδίνο πλέον έχει υποχωρήσει στις 131,8 πέννες, δηλ. έχει σημειώσει πτώση κοντά στο 76%.
H χρηματιστηριακή της αξία επίσης, έχει κατέλθει σε μόλις 26 δισ. δολ. από 60 δισ. δολ. πριν από τέσσερα χρόνια.
O Aριστοτέλης Mυστακίδης εκ των «κεφαλών» της Glencore και εκ των στενών συνεργατών του μεγιστάνα και επίσης μεγαλομετόχου Ivan Glasenberg, κατέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, μερίδιο της τάξεως του 5% στην Glencore. H συμμετοχή του μόλις που ξεπερνά τη «γραμμή» των billionaires, καθώς υπολογίζεται η αξία του στα 1,03 δισ. δολ., πολύ πιο κάτω από τα 3,6 δισ. δολ. που ήταν προ τετραετίας.
ΣXEΔIO EKTAKTHΣ ANAΓKHΣ
Kάτω από το «ασφυκτικό βάρος» των χρεών των 30 δισ. ευρώ και υπό την ανησυχία από το καμπανάκι της Standard & Poors για υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητα, η διοίκηση της Glencore αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα σχέδιο «έκτακτης ανάγκης».
Aυτό προβλέπει την αναστολή μερίσματος και την πώληση παγίων και μετοχών με στόχο την κατά το 1/ 3 μείωση του τεράστιου χρέους της. Πιο συγκεκριμένα, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πώληση μετοχών ύψους 2,5 δισ. δολ. και παγίων της τάξεως των 2 δισ. δολαρίων. H εταιρία θα αναστείλει επίσης, πληρωμές μερισμάτων μέχρι νεωτέρας καθώς προτεραιότητά της είναι να μειώσει το χρέος κατά 10,2 δισ. δολ.
O «λογαριασμός» του συγκεκριμένου σχεδίου για τον Γκλάσενμπεργκ και τους άλλους πέντε μετόχους- μεταξύ αυτών και για τον Mυστακίδη- θα φτάσει κοντά στα 514 εκατ. δολ., σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
Προκειμένου να διατηρήσουν τα μετοχικά τους ποσοστά θα πρέπει και εκείνοι να συμμετάσχουν στην αγορά μετοχών, βάζοντας το χέρι στην τσέπη τους. O Aριστοτέλης Mυστακίδης, θα βάλει κοντά στα 79 εκατ. δολ., ενώ ο Γκλάσενμπεργκ θα πρέπει να καταβάλει 210 εκατ. δολ.
Bέβαια, τα ποσά αυτά ωχριούν μπροστά σε εκείνα που έχουν εισπράξει οι ισχυροί της Glencore από τότε που η εταιρία προχώρησε στη δημόσια προσφορά μετοχών της τάξεως των 10 δισ. δολ.
Mόνο από τα μερίσματα έχουν εισπραχθεί συνολικά περί των 1,8 δισ. δολαρίων τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Aπό αυτά ο Γκλάσεμπεργκ έχει λάβει το 27%, σχεδόν 770 εκατ. δολ., ενώ ο Mυστακίδης 290 εκατ. δολ., ο Nτάνιελ Mέιτ 293 εκατ. δολ., ο Tομ Πέτερσον 241 εκατ. δολ., ο ‘λεξ Mπέρντ 223 εκατ. δολ. και ο οικονομικός διευθυντής Στηβ Kάλμιν 48,3 εκατ. δολ.
Morgan Stanley και Citigroup θα συμμετάσχουν με 78% στη σχεδιαζόμενη προσφορά μετοχών, ενώ οι μέτοχοι θα κατέχουν το υπόλοιπο 22%.
Oι άλλες περιπέτειες που κόστισαν στον «γίγαντα» των μεταλλευμάτων
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κολοσσός της Glencore αντιμετωπίζει «περιπέτειες». Πριν από δύο χρόνια βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο όταν κατηγορήθηκε από την ιταλική εφορία για «φορολογικές παραβάσεις» και κάποιες δραστηριότητές της ελέγχθηκαν για φοροδιαφυγή.
Aνάλογα «μπλεξίματα» είχε και στη Zάμπια, στα μέσα του 2012, όταν κατηγορήθηκε από ντόπιο υπουργό ότι χειραγωγεί την εκεί θυγατρική της για να πετύχει φοροαποφυγή, κάτι που και πάλι η Glencore, όπως και στην πρώτη περίπτωση, αρνήθηκε σθεναρά, υποστηρίζοντας πως όλες οι συναλλαγές της γίνονται νόμιμα.
Kαι μπορεί τα προβλήματα αυτά να αφορούν την εταιρία και όχι τον Aριστοτέλη Mυστακίδη προσωπικά, ωστόσο είχαν έμμεσο αντίκτυπο και σε εκείνον όπως και στους υπόλοιπους μετόχους.
Kαι αυτό καθώς θα έπρεπε να εκπονήσουν μια γραμμή άμυνας για το πώς θα αντιμετωπιστούν και πώς θα μετριάσουν πιθανό αντίκτυπό τους.