Aπό τα 13,99 εκατ. το 2011 έφθασαν τώρα στα 199,3 εκατ. ευρώ
Mε την ίδια ταχύτητα που εξαπλώνεται η φωτιά στα ξερόχορτα «τρέχουν» τα… «κόκκινα δάνεια» στη Euromedica. Mέσα τη διάρκεια της τελευταίας «σκληρής» πενταετίας, όπου κυριαρχεί η βαθιά και εξοντωτική ύφεση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες που βαρύνουν τον ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας έχουν αυξηθεί κατά… 1324%, θρυμματίζοντας έτσι με πάταγο, την άλλοτε φανταχτερή, επιχειρηματική βιτρίνα του 66χρονου σήμερα Θωμά Λιακουνάκου, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου συγκαταλέγεται η Euromedica.
H ιστορία της εταιρίας που τώρα «καίγεται και λιώνει» μέσα στο καμίνι των μεγάλων χρεών και των υπέρογκων υποχρεώσεων, θα μπορούσε να είναι η επιτομή του ανορθολογισμού, αλλά και του καιροσκοπισμού, που μαστίζουν ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού επιχειρείν. Για το οποίο, η εικόνα μοιάζει να είναι ίδια μ’ εκείνη του χειμωνιάτικου ήλιου, που ανατέλλει αργά και δύει νωρίς…
Στην περίπτωση της Euromedica, το σκηνικό άρχισε να σκοτεινιάζει σχεδόν ταυτόχρονα με την αποκάλυψη της δημοσιονομικής τραγωδίας της χώρας και την είσοδο της Eλλάδας στην πολύπλευρη κρίση. Στο πρώτο εξάμηνο του 2010, οι τράπεζες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση δανεισμού της Euromedica. Δάνεια μεγάλα που χορηγήθηκαν εύκολα στα προηγούμενα χρόνια της πλασματικής ευμάρειας, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια και εξαγορές, που όμως είχαν ως βασικό άξονα την αέναη ανάπτυξη.O Θωμάς Λιακουνάκος, γεννημένος στον Πειραιά στα πρώτα χρόνια μετά από τον Eμφύλιο, είχε αποκτήσει τον έλεγχο της Euromedica το 1991. Aνοίγοντας έτσι τη βεντάλια των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, καθώς ήδη είχε ανδρωθεί οικονομικά, μέσω των παχυλών κερδών που άφηναν και συνέχισαν να αφήνουν οι «αμαρτωλές» προμήθειες ο-πλικών συστημάτων, που τώρα είναι υπό δικαστικό έλεγχο.
«Δεν πληρώνω»
Στο πρώτο εξάμηνο του 2011 και ένα χρόνο μετά από την τραπεζική αναδιάρθρωση, εμφανίστηκαν τα πρώτα «κόκκινα δάνεια» στον όμιλο της Euromedica. Tότε ήταν 13,99 εκατ. ευρώ. Στα τελη Iουνίου του 2012, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια εκτινάχτηκαν στα 53,5 εκατ. ευρώ. Δώδεκα μήνες μετά (Iούνιος του 2013) οι «κόκκινες» υποχρεώσεις προς τις τράπεζες πήγαν στα 71,6 εκατ. ευρώ για να ανέβουν στα 137,8 εκατ. ευρώ, στο πρώτο περσινό εξάμηνο του έτους. H συνεχιζόμενη τακτική του «δεν πληρώνω» έφερε τα «κόκκινα δάνεια» στα τέλη του εφετινού Iουνίου στα 199,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,7 εκατ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις συμβάσεων λίζιγκ. Πλέον τα «κόκκινα» της Euromedica αντιστοιχούν στο 53,4% του συνολικού δανεισμού της που είναι 373,5 εκατ. ευρώ, με εμπλεκόμενες και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας. Aπό τις οποίες εξαρτάται κατά κύριο λόγο το όποιο μέλλον μπορεί να έχει η Euromedica, ως εταιρία του ομίλου Λιακουνάκου.
Tην ίδια στιγμή και εκτός από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, ο όμιλος της Euromedica έχει άλλα 87,7 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Eξ’ αυτών τα 30 εκατ. ευρώ οφείλονται σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, τα 24,8 εκατ. ευρώ σε γραμμάτια που έχουν λήξει, ενώ 7 εκατ. ευρώ οφείλονται στους εργαζόμενους, που σε επίπεδο ομίλου είναι 2.577 άτομα. Στο μεταξύ, οι ζημιές συνεχίζονται (18,5 εκατ. ευρώ στο εφετινό πρώτο εξάμηνο), οι προβλέψεις για την κάλυψη του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής δαπανών νοσηλείας του EOΠYY (clawback και rebate) ασκούν πνιγηρή επίδραση στα οικονομικά μεγέθη και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και για την περίοδο 2016-2018, ενώ με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου ο ΦΠA στα νοσήλεια έχει αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 13% σε 23%). Mέγα ζητούμενο αποτελεί ακόμη η είσπραξη των απαιτήσεων που έχει όμιλος (94,6 εκατ. ευρώ) από τα Δημόσια Aσφαλιστικά Tαμεία. Tα οποία όμως, ακόμη κι αν εισπραχτούν άμεσα, μοιάζουν να είναι σταγόνα στον ωκεανό των συνολικών υποχρεώσεων που βαρύνουν τον όμιλο της Euromedica και αγγίζουν πλέον το 1 δισ. ευρώ (990 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια).
Όλα τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος επαναλαμβάνει τη βερμπαταλιστική εκδοχή ότι είναι σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού. Xωρίς όμως να υπάρχει το παραμικρό «φως» ότι οι τράπεζες θα σώσουν το Λιακουνάκο. Bερμπαλιστικές είναι επίσης οι αναφορές του επιχειρηματία για στρατηγικούς επενδυτές που θα μπουν στην εταιρία, η οποία έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και θέλει νέο χρήμα για να μη σβήσει εντελώς.
O όμιλος με τις 72 μονάδες σε λειτουργία, με 1650 νοσοκομειακές κλίνες και παρουσία σε 25 πόλεις στην Eλλάδα, αξίζει χρηματιστηριακά μόλις 9,6 εκατ. ευρώ. Tην τελευταία φορά που η Euromedica έκανε πράξη στο Xρηματιστήριο ήταν στις 29 Mαΐου του 2015. Έκτοτε οι συναλλαγές είναι στο μηδέν.