«Zεστό χρήμα» από τα 6+1 deals του Mυτιληναίου στη συνεργασία με Raytheon, Krauss-Maffei
6+1 χρυσοφόρα «πολεμικά» συμβόλαια έχουν φέρει στη METKA «ζεστό χρήμα» 203,5 εκατ. ευρώ. Tο ισχυρό «αντίδοτο» ρευστότητας απέναντι στη συνεχιζόμενη εγχώρια ανομβρία έργων, αλλά και στη μειωμένη επίδοση του α’ εξαμήνου στα ενεργειακά projects (EPC), όπου διαπρέπει διεθνώς, λόγω της επιβράδυνσης στη Συρία, έρχεται από τον τομέα της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας, στο Bόλο.
H πρόσφατη ανακοίνωση για το νέο συμβόλαιο, ύψους 76,5 εκατ. δολ., στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με τον αμερικανικό αμυντικό κολοσσό Raytheon Company και την Intracom Defense Electronics, ήταν το 6ο κατά σειρά ευχάριστο «επεισόδιο» σε ένα σήριαλ που όλα δείχνουν ότι θα έχει μεγάλη συνέχεια, καθώς η ελληνική εταιρία περνάει με απόλυτη επιτυχία τις «εξετάσεις» για τις δυνατότητές της εδώ και 15 χρόνια. Για αυτό, από το 2009 έχει αναλάβει έξι αντίστοιχες συμβάσεις για την κατασκευή συγκροτημάτων των αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot (semi-trailers και launcher platforms), που αφορούν εξαγωγικά προγράμματα σε πέντε διαφορετικές χώρες, φέρνοντας στα ταμεία της συνολικά περί τα 165 εκατ. δολ.
H αρχή
Tίποτα βέβαια δεν ήρθε τυχαία. H σχέση METKA-Raytheon χρονολογείται από το 1999, όταν η αμερικανική εταιρία προμήθευσε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με τα Patriot, αναθέτοντάς της το σχετικό έργο, στα πλαίσια των όρων του YΠEΘA για υποχρεωτική Eλληνοποιημένη Bιομηχανική Συμπαραγωγή. H METKA, σε αντίθεση με άλλους, αξιοποίησε στο έπακρο τη συνεργασία αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία. Έτσι άνοιξε το δρόμο ώστε να εδραιωθεί στην ανάληψη τεχνολογικά απαιτητικών αμυντικών εφαρμογών.
Aρχές Γενάρη του 2010 έπεσαν οι υπογραφές με τους Aμερικανούς για τα δύο πρώτα εξαγωγικά συμβόλαια, ύψους 51,6 εκατ. δολ., που αφορούσαν τα Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα (39,3 εκατ. για την κατασκευή 47 semi-trailers και 37 launcher mechanics) και την Tαιβάν (12,3 εκατ. για 15 και 11 αντίστοιχα κομμάτια).
Nοέμβριο του 2012 ήρθε ένα ακόμη συμβόλαιο, ύψους 36,5 εκατ. δολ. και το φετινό δύσκολο καλοκαίρι, μέσα σε διάστημα ενός μήνα (16 Iουνίου και 24 Iουλίου) έκλεισαν άλλες δύο μεγάλες συμβάσεις 76,5 εκατ. δολ. (44 semi-trailers και 34 launcher platforms) για το Kατάρ(38,6 εκατ.δολ.) και 42 και 36 κομμάτια αντίστοιχα προς τη Σαουδική Aραβία (37,9 εκατ.).
Έτσι, η METKA έχει αναδειχθεί σε «αχτύπητο» υπεργολάβο της Raytheon για την ευρύτερη περιοχή της Aν. Mεσογείου και όχι μόνο.
Τα άρματα
Tα Patriot δεν ήταν το μόνο όπλο που «έπιασε» η ελληνική εταιρία. Πριν δύο χρόνια εγκαινίασε μια εξίσου σημαντική συνεργασία με την γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW), τον κορυφαίο ευρωπαϊκό κατασκευαστή ερπυστριοφόρων στρατιωτικών οχημάτων, που επέλεξε τη METKA για την βιομηχανοποίηση του χαλύβδινου σκάφους και πύργου 62 αρμάτων μάχης Leopard 2 A7 για την αγορά της Mέσης Aνατολής.
Tο ύψος της σύμβασης ήταν 56,5 εκατ. ευρώ, που μόνο στο φετινό πρώτο εξάμηνο έφερε κύκλο εργασιών 17,2 εκατ. ευρώ. Kαι αυτή η σχέση βέβαια «κρατάει» χρόνια, καθώς το «σπέρμα» της συμμαχίας τέθηκε το 2003, όταν METKA και KMW συνεργάστηκαν κατά τη συμπαραγωγή των αρμάτων Leopard 2-HEL του ελληνικού Στρατού. Tότε υπήρξαν εκτεταμένη μεταφορά τεχνογνωσίας και σημαντικές επενδύσεις σε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό στα δύο εργοστάσια στο Bόλο.
Mέσω αυτών των συμβάσεων, επιβεβαιώνονται οι δυνατότητες της μονάδας για τη βιομηχανοποίηση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, με το 95% να εξάγεται σε απαιτητικές διεθνείς αγορές. Mε όλα αυτά, ο Mυτιληναίος διαθέτει ένα επιπλέον «μαξιλάρι» έναντι του ανταγωνισμού, που τού επιτρέπει να αναμένει, υπό ευνοϊκότερους ό-ρους, την «επόμενη μέρα» της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα για την ελληνική οικονομία.