Το “φράγμα” των 100 εκατ. ευρώ ξεπέρασαν οι εξαγωγές της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen το 2010, καλύπτοντας το 75% του συνολικού κύκλου εργασιών της, ενώ εκτιμάται πως τη φετινή χρονιά θα προσεγγίσουν το 80% του συνόλου των δραστηριοτήτων της. H εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1969 και σήμερα αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες, αμιγώς ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκων, εξάγει σε 85 χώρες και την περίοδο αυτή εξετάζει τη διεύρυνση των εργασιών της στην αγορά της Αμερικής.
H Pharmathen έστρεψε το ενδιαφέρον της στις εξαγωγές στις αρχές της δεκαετίας του 2000, περίοδο κατά την οποία αποτελούσαν το 10% του κύκλου εργασιών της. “Σήμερα η εταιρεία είναι μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας κατέχοντας το 1% των ελληνικών εξαγωγών”, θα πει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του ομίλου της Pharmathen κ. Βασίλης Κάτσος, προσθέτοντας πως “ένα τέτοιο εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, όμως η κεντρική φιλοσοφία που οδηγούσε σε αυτήν την προσπάθεια ήταν καθοριστική, στηριζόμενη στο τρίπτυχο: έρευνα-εξωστρέφεια-επενδύσεις”.
Ο κ.Κάτσος πιστεύει πως η περίπτωση της Pharmaten αποδεικνύει πως “η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να γίνει σημαία της ελληνικής εξωστρέφειας. Να γίνει ανταγωνιστική, να ξεχωρίσει στις διεθνείς αγορές”. Επιπλέον σημειώνει πως στις ιδιαιτέρως δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύει η χώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε προβάλει επιτακτικά η ανάγκη για τον καθορισμό μια ρεαλιστικής εθνικής επιχειρηματικής στρατηγικής και εξωστρέφειας.
Η εξωστρεφής προσανατολισμός και η στόχευση της Pharmathen να επενδύει στην έρευνα, είχαν ως αποτέλεσμα τον πενταπλασιασμό των μεγεθών της την τελευταία πενταετία. Το 2010 ο κύκλος εργασιών της, ανήλθε στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ για τη φετινή χρονιά προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 145 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα κέρδη EBITDA το 2010 ανήλθαν σε 33 εκατ. ευρώ και φέτος προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 39 εκατ. ευρώ.
Σε ετήσια βάση η εταιρεία επενδύει περί τα 20 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων (αναπτύσσει 10-12 νέα προϊόντα το χρόνο), ενώ πριν από μερικούς μήνες ολοκλήρωσε τη νέα παραγωγική της μονάδα στις Σάπες Ροδόπης, συνολικής επένδυσης 41 εκατ. ευρώ.
Διαθέτει 3 υπερσύγχρονα ερευνητικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα οποία απασχολούν πάνω από 150 ερευνητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και καλύπτουν όλα τα στάδια ανάπτυξης, από την σύνθεση δραστικών πρώτων υλών και μορφοποίησης γενοσήμων φαρμάκων, μέχρι την παραγωγή τους σε βιομηχανικό επίπεδο. Στην Ινδία, όπου έχει εξαγοράσει μονάδα έρευνας και ανάπτυξης φαρμακευτικών δραστικών πρώτων υλών, ολοκλήρωσε επιπλέον επενδύσεις 1,5 εκατ.ευρώ για την ενίσχυση των εργασιών της.