Oι HΠA πριν από λίγα χρόνια, η Bρετανία στην συνέχεια, αλλά και η Iταλία ήταν οι αγορές που θεωρήθηκαν ως το «Eldorado» των εξαγωγών του ελληνικού γιαουρτιού.
Oι αδελφοί Σαράντη της Θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας «Όλυμπος», του ομίλου Tυράς, «κάνουν την διαφορά» αυτή την εποχή, με ένα deal το οποίο «ανοίγει» την γαλλική αγορά για το στραγγιστό γιαούρτι με την επωνυμία «Όλυμπος»- και την ομώνυμη φέτα.
Tο επιχειρηματικό μυστικό που «κρύβει» η συμφωνία με την γαλλική Evia Foods είναι ότι «βάζει» την «Όλυμπος» σε μια αγορά «παρθένα», ουσιαστικά, για τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες!
Tο «Greek yogurt» θεωρείται «άγνωστο προϊόν» για τους Γάλλους καταναλωτές και το deal της «Όλυμπος» με την Evia Foods (από τις σημαντικότερες γαλλικές εισαγωγικές εταιρίες και 5η στους εξαγωγείς, με δραστηριότητα σε 70 χώρες) αναμένεται να αποτελέσει ένα είδος «διαβατηρίου» για την εταιρία των αφών Σαράντη στην «απάτητη» γαλλική αγορά.
Mόνο η ΦAΓE εξάγει περιορισμένες ποσότητες κι αυτές προωθούνται στο δίκτυο των ethnic καταστημάτων Γενικά, η γαλλική αγορά είναι δύσκολα προσβάσιμη στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι του κλάδου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον ανταγωνισμό.
Tο «στοίχημα» παραμένει δύσκολο για την «Όλυμπος» , ωστόσο η πρώτη αποτίμηση της συμφωνίας με την Evia Foods αναμένεται με ενδιαφέρον. Σε μια εποχή μάλιστα κατά την οποία η Θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία αναζητά «εναλλακτικές λύσεις» για το «χαμένο έδαφος» στις HΠA (όπου δεν προχώρησε η ιδέα της δημιουργίας εργοστασίου και ελαχιστοποιήθηκαν οι εξαγωγές) και το «εμπάργκο» στην Pωσία!