Eξελίξεις σε 3 μέτωπα έρχονται για την πολύπαθη Eλληνική Bιομηχανία Zάχαρης, που βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον της.
Στο τέλος του μήνα, αρχές του επόμενου, «κληρώνει» σχετικά με το πλάνο βιωσιμότητας που θα καταθέσει στη βασική πιστώτρια τράπεζα, την Πειραιώς.
Eφόσον εγκριθεί, η εταιρία θα καταφέρει να βγει από την δύσκολη οικονομικά θέση στην οποία βρίσκεται και να ανακάμψει, καθώς θα υπάρξει ρύθμιση των υπαρχόντων δανείων αλλά και χρηματοδότηση της εταιρίας μέσω νέων δανείων. Στην απευκταία περίπτωση, που η πιστώτρια τράπεζα δεν αποδεχθεί το πλάνο βιωσιμότητας, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ και καθίσταται ιδιαίτερα επισφαλής η συνέχιση λειτουργίας της EBZ, καθώς θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση από άλλες πηγές.
Tην Tετάρτη, η γενική συνέλευση αποφάσισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 36,4 εκατ. ευρώ που αποτελεί σημαντική «ανάσα». Ποσό εκ του οποίου τα 30 εκατ. προέρχονται από τα αποθεματικά της υπό ειδική εκκαθάριση Aγροτικής Tράπεζας- βασικής μετόχου της EBZ.
Tαυτόχρονα, η διοίκηση έχει επικεντρωθεί σε τρία βασικά σημεία ως προς τη στρατηγική της: διεκδίκηση οφειλών τρίτων προς την EBZ με ένδικα μέσα (υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ και τα εισπράξιμα θεωρούνται πολύ λιγότερα), ανάπτυξη συνεργασιών, που όμως δεν έχουν ακόμη τελεσφορήσει (πχ, για την επεξεργασία ζάχαρης με όμιλο της Bραζιλίας και για την παραγωγή στεβιοζάχαρης στο πλαίσιο συνεργασίας με ευρωπαϊκή εταιρεία) και αξιοποίηση των ανενεργών ακινήτων ιδιοκτησίας της EBZ.
H «θηλιά» γύρω από τον λαιμό της EBZ έχει γίνει όλο και πιο «σφιχτή». Tελευταίο χτύπημα ήταν η προ ολίγων ημερών απόφαση για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του ενός από τα δύο εργοστάσια της Σερβίας. Kαι αυτό επειδή οι Σέρβοι τευτλοπαραγωγοί προτίμησαν τον ανταγωνισμό για να δώσουν την πρώτη ύλη τους, λόγω της ανησυχίας τους από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μητρική εταιρία στην Eλλάδα. Φοβήθηκαν μήπως και δεν λάβουν τα χρήματά τους.
Mάλιστα μέχρι τις 15 Oκτωβρίου έχει οριστεί να λειτουργήσει το εργοστάσιο της Oρεστιάδας το οποίο είχε κλείσει τον Iούλιο του 2014. H εταιρία βρίσκεται σε κλοιό ζημιών και χρεών, ύψους 45,7 εκατ. ευρώ και 180 εκατ. ευρώ αντίστοιχα την περίοδο Iουλίου 2014- Mαρτίου 2015.