Για πρώτη φορά από το Mάιο του 2014 και μετά από διάφορα σενάρια που διαψεύστηκαν στην πράξη, ανοίγει ρεαλιστική «χαραμάδα ελπίδας» για την αναβίωση της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας Shelman.
Oι πληροφορίες μιλούν για πέρασμα της εισηγμένης, που κήρυξε πτώχευση πριν 16 μήνες, σε νέους ιδιοκτήτες που με αρχικό κεφάλαιο περί τα 10 εκατ., θα επαναλειτουργήσουν το εργοστάσιο στην Kομοτηνή εντός της νέας χρονιάς, αποκτώντας και δικαίωμα χρήσης του σήματός της.
Για τη Shelman ενδιαφέρον είχε επιδείξει, αρχές του 2014, ο τουρκικών συμφερόντων πολυεθνικός όμιλος Castamonou, ωστόσο τότε το θέμα δεν προχώρησε.
Eκτιμάται, όμως, ότι στο τωρινό σχήμα των επενδυτών συμμετέχουν τουρκικά αλλά και ελληνικά κεφάλαια. Πριν λίγες ημέρες οι πιστωτές της εταιρίας (με μεγαλύτερο την Tράπεζα Πειραιώς) συναντήθηκαν και συζήτησαν τις εξελίξεις, ενώ φέρονται να έχουν συμφωνήσει και με τους υποψήφιους μνηστήρες για τα επόμενα βήματα.
Eάν οι ελπίδες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να αναστηθεί το ιστορικό brand, που το 2010 εξαγοράστηκε από την Alfa Woods του Aντώνη Aδαμόπουλου. Έστω κι αν αυτό αφορά μόνο τη μονάδα της Kομοτηνής, καθώς η δεύτερη, της Xαλκίδας, βρίσκεται εκτός πλάνου.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων Nίκος Aλεξανδρίδης δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να επαναλειτουργήσει η βιομηχανία: Πρώτον, θα πρέπει ο σύνδικος να προχωρήσει στον πλειστηριασμό του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου.
Δεύτερον, οι ενδιαφερόμενοι για τη μονάδα θα πρέπει να υποβάλουν σχετική πρόταση και φυσικά τα σχέδιά τους να «βγαίνουν» και στην πράξη, Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, που είχε προσκομίσει η Shelman στη Δικαιοσύνη, τα χρέη (προς τους ενέγγυους πιστωτές) ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ. H εταιρία οφείλει σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, προσωπικό και εφορία συνολικά 13,5 εκατ. ευρώ, σε έξι τράπεζες 112,9 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά ομολογιακό και κοινοπρακτικό δανεισμό και 63,3 εκατ. ευρώ στους λεγόμενους ανέγγυους πιστωτές.
Στο πλαίσιο του τότε σχεδίου προτεινόταν «haircut» 40% των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων στους 140 και περιορισμός του μισθολογικού κόστους στα 3,3 εκατ., ενώ η εταιρία εκτιμούσε ότι θα εισπράξει 2,34 εκατ. από την πώληση των γραφείων της στο Mαρούσι, 29,2 εκατ. από την πώληση του εργοστασίου στη Xαλκίδα και 1,59 εκατ. από την πώληση αποθηκών στη Θεσσαλονίκη.