Έλλειμμα ενημέρωσης των ξενοδόχων της Κεντρικής Μακεδονίας όσον αφορά τις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 345 τουριστικών καταλυμάτων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “RELACS”, της πρωτοβουλίας «Ευφυής ενέργεια για την Ευρώπη» (Intelligent Energy Europe, IEE). Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία συνεχίζεται, οι γνώσεις των επιχειρηματιών του κλάδου στα παραπάνω ζητήματα δεν διαφοροποιούνται από όσα ξέρουν γενικά οι πολίτες μέσα από τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα φωτοβολταϊκά, τη γεωθερμία και τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
«Οι επιχειρηματίες φαίνεται να μην γνωρίζουν τις τεχνολογίες και τις λύσεις που υπάρχουν σήμερα ενώ ακόμη και αυτοί που είναι θετικοί στο ενδεχόμενο υιοθέτησης κάποιων τεχνολογιών, υπαναχωρούν λόγω κόστους» εξηγεί η μηχανικός περιβάλλοντος της αναπτυξιακής εταιρείας των ΟΤΑ της Ανατολικής Θεσσαλονίκης «Ανατολική ΑΕ» και του Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρου Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωάννα Τσαλακανίδου.
Με αφορμή την σημερινή, δεύτερη συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής του έργου «RELACS», η κ. Τσαλακανίδου σημειώνει ότι οι μισοί τουλάχιστον από όσους ρωτήθηκαν απάντησαν ότι έχουν άγνοια για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα κίνητρα που παρέχονται για την υιοθέτηση πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας (βελτίωση φωτισμού, χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, συστήματα αισθητήρων ή κτιριακές μονώσεις).
Σε ό,τι αφορά δε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (γεωθερμία, ηλιακή ενέργεια, βιομάζα, μικρές ανεμογεννήτριες) οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν εκδήλωσαν καν ενδιαφέρον παρόλο που γενικά θεωρούν ότι αν βελτιώσουν την ενεργειακή συμπεριφορά των ξενοδοχειακών τους μονάδων θα βελτιώσουν και τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησής τους και τη γενικότερη εικόνα τους. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η άγνοια γύρω από τα συστήματα πιστοποίησης, δηλαδή την πιστοποίηση μιας εταιρείας με τα ειδικά σήματα που βεβαιώνουν την ικανοποίηση κριτηρίων για μια φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή συμπεριφορά.
«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθούν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος, δράσεις προβολής του και κοινοποίησης του «RELACS» για πρόσκληση ενδιαφέροντος» αναφέρει η κ. Τσαλακανίδου και υπογραμμίζει ότι τα μεγαλύτερα οφέλη ενός τέτοιου έργου είναι η λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και η διαφημιστική προβολή μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης μέσα από το δίκτυο των μονάδων που θα δημιουργηθεί.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2013 και ενθαρρύνει δράσεις όπως η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας κατά 25%, η παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης κάθε μονάδας, η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και η γενικότερη υιοθέτηση περιβαλλοντικών δράσεων (ανακύκλωση, μείωση κατανάλωσης ζεστού νερού, προώθηση της μη χρήσης αυτοκινήτου κ.ά.).