Ο Όμιλος Καράτζη εξετάζει πώληση ή συνεκμετάλλευση για το νέο ξενοδοχείο και την πράσινη ενέργεια
Δύο σημαντικά επενδυτικά σχέδια που έχουν… παγώσει μέχρι νεωτέρας για τον όμιλο Καράτζη. Ένα στο… κομμάτι του τουρισμού και ένα σε εκείνο της πράσινης ενέργειας. Δύο projects που δε μπορεί να προσδιοριστεί για την ώρα πότε και υπό ποιες συνθήκες θα υλοποιηθούν, αποτελούν τις μόνες «αρρυθμίες» για την κρητική εταιρία της οποίας το τιμόνι της κρατούν τα αδέλφια Αντώνης και Μαρίτα Καράτζη. Mια επιχείρηση που κατά τ’ άλλα οδεύει ολοταχώς για κερδοφορία- ρεκόρ κοντά στα 7 εκατ. ευρώ και που έσπασε πλέον το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ σε ίδια κεφάλαια στο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Μετά τις θετικές επιδόσεις που σημειώνει το ξενοδοχείο του ομίλου Nana beach στη Χερσόνησο Ηρακλείου, τα αδέλφια Καράτζη είχαν προγραμματίσει να δημιουργήσουν ξενοδοχειακή μονάδα και στην έκταση των 135 στρεμμάτων που διαθέτουν στον Αγ. Nικόλαο, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν το αυξημένο τουριστικό «ρεύμα».
Γι’ αυτήν υπάρχει ήδη εγκεκριμένη οικοδομική άδεια, αλλά και επιχορήγηση (επιδότηση) 9,3 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 37,2 εκατ. ευρώ. Η άδεια, όπως λένε οι πληροφορίες, λήγει μέσα στην επόμενη χρονιά και ερωτηματικό για την ώρα παραμένει τι μέλλει γενέσθαι.
Για την εν λόγω έκταση πάντως, η διοίκηση δεν έχει αποκλείσει την πώληση ή και τη συνεκμετάλλευσή της. Η επένδυση πάντως, έχει παγώσει εξαιτίας των υφιστάμενων συνθηκών.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν και στον κλάδο της ενέργειας εγκεκριμένες άδειες για μονάδες σε Βοιωτία και Επτάνησα, ενώ από τον Φλεβάρη του 2013, όπως αναφέρεται και στην έκθεση του 2014, εκκρεμεί αίτηση για άδεια εγγυημένης ισχύος 36 MW από υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούμενο από αιολικό πάρκο 42 MWh και υδροηλεκτρικό πάρκο 36 MWh, συνολικού προϋπολογισμού 130 εκ. ευρώ, η οποία έχει παγώσει.
Σύμφωνα με την διοίκηση, εάν προχωρήσει η επένδυση, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με μεγάλο όμιλο, ενώ δεν αποκλείεται και η άμεση πώληση της άδειας λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στον τομέα των φωτοβολταϊκών.
Ισχυρό «όπλο» στα… χέρια του ομίλου Καράτζη αποτελεί πάντως, η παραδοσιακή δραστηριότητά του στον τομέα της βιομηχανίας, που παράγει συσκευασίες για αγροτικά, κτηνοτροφικά και άλλα συναφή προϊόντα. Δεν είναι τυχαίο πως η βιομηχανική δραστηριότητα απέφερε πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο 32,6 εκατ. ευρώ, ενώ στους τομείς τουρισμού και παραγωγής ενέργειας ανήλθαν περίπου στα 2,9 εκατ. ευρώ περίπου ο καθένας.
Οι πωλήσεις της βιομηχανικής δραστηριότητας του ομίλου, προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να διατηρούν αυξητική τάση και στο β’ εξάμηνο της χρήσης και εκτιμάται ότι η ετήσια αύξηση θα είναι περίπου στο 5%, ωστόσο αναμένεται αύξηση στο κόστος αναλώσεων λόγω αύξησης της τιμής του πολυαιθυλενίου.
Στην ξενοδοχειακή δραστηριότητα, αναμένεται μικρή αύξηση των πωλήσεων. Ως προς τις πωλήσεις του κλάδου φωτοβολταϊκών, αναμένεται σταθεροποίηση στις παραγόμενες μονάδες ενέργειας και ομαλοποίηση του μικτού περιθωρίου έως τη λήξη της χρήσης. Προβληματισμός υπάρχει στη διοίκηση για την παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική οικονομία, αλλά και για τη συνέχιση των capital controls, αν και ο όμιλος Καράτζη δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα ως προς τις εισαγωγές πρώτων υλών για τον κλάδο της βιομηχανίας. Η εταιρία διατηρεί καταθετικούς λογαριασμούς και στο εξωτερικό, ενώ όλες οι υποχρεώσεις της πληρώνονταν απρόσκοπτα όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Οι εξαγωγές δε, αποτελούν σημαντικό «ατού» για την κρητική εταιρία, αφού αποφέρουν μεγάλο μέρος του συνολικού κύκλου εργασιών.