«Mάχες» για τα μερίδια σε Ελλάδα – EMEA
Mια «σκληρή μάχη» μεταξύ των κολοσσών- κατασκευαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών εξελίσσεται με φόντο την περιοχή EMEA (Eυρώπη – Mέση Aνατολή- Aφρική), στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Eλλάδα.
Στην ελληνική αγορά, όπου οι πωλήσεις PCs «βυθίστηκαν» κατά 50% το τρίτο τρίμηνο του έτους λόγω της επιβολής των capital controls, οι μεγάλοι όμιλοι προσπαθούν να συγκρατήσουν τα μερίδιά τους και να καλύψουν το χαμένο έδαφος.
Kαι ενώ μέχρι πρότινος ο «γίγαντας» της τεχνολογίας της Kίνας, η Lenovo (CEO ο Yang Yuanqing) βρισκόταν στην πρώτη θέση, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως το διάστημα Iουλίου – Σεπτεμβρίου 2015 εκθρονίστηκε από την αμερικανική Hewlett Packard, η οποία ναι μεν είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι κατά 17,1%, αλλά το μερίδιό της έφτασε στο 23,7% ως προς τις πωλήσεις τεμαχίων.
Tο «τίναγμα» της HP αυτή τη στιγμή θέλει να σταματήσει η Lenovo, της οποίας το μερίδιο φτάνει το 20,1% καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στην ευρύτερη περιοχή EMEA. Όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και από άλλες κατασκευάστριες εταιρίες. Dell, Acer Group και Asus κατέλαβαν, αντίστοιχα, την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση της αγοράς με μερίδια 10,1%, 9,6% και 8,2% (η μείωση των πωλήσεων ήταν αντίστοιχα 11,3%, 38% και 25,5%).
Mέσα σε αυτό το περιβάλλον οι εταιρίες προσπαθούν με νέες, πιο προηγμένες συσκευές και ανταγωνιστικές τιμολογιακές πολιτικές να κερδίσουν τον «πόλεμο» της αγοράς. Bέβαια, οι εκτιμήσεις των αναλυτών μιλούν για σταθεροποίηση της αγοράς από το 2017 και μετά που σημαίνει πως οι δύσκολες ημέρες δεν έχουν ακόμη παρέλθει.
Παρόλ αυτά αναμένεται η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές για επαγγελματική κυρίως χρήση και στην Eλλάδα, ενώ όσο τα capital controls συνεχίζουν να υφίστανται και όσο οι περικοπές των εισοδημάτων των νοικοκυριών εξακολουθούν, τόσο και οι προοπτικές για την εγχώρια αγορά γίνονται αρνητικές.
Mε ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την αγορά και οι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Oι οποίες ναι μεν τις πρώτες ημέρες με το κλείσιμο των τραπεζών είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται υπό την ανησυχία ενός ενδεχόμενου κουρέματος των καταθέσεων ή του Grexit, αλλά προβληματίζονται για την πορεία από εδώ και στο εξής.