Ενστάσεις προβάλλουν η γαλλική Lafarge και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
Νέος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση ενέσκηψε με το θέμα της μετατροπής σε χώρο πρασίνου της έκτασης 650 στρεμμάτων στην Δραπετσώνα.
Η εν λόγω έκταση έχει βιομηχανική χρήση και ανήκει σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα, μέρος αυτής ανήκει στην γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge, η οποία, όπως αναφέρουν τα Νέα, έχει ήδη ενημερώσει την Γαλλική Πρεσβεία που με την σειρά της, μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Ολάντ στη χώρα, συνοδεία Γάλλων επιχειρηματιών, προέβη σε διαμαρτυρία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ενστάσεις έχει και η Εθνική Τράπεζα, καθώς η υπόθεση «ακουμπά» την ανακεφαλαιοποίησή της.
Η επίμαχη ρύθμιση που συζητείται στη Βουλή ακυρώνει κάθε μελλοντική βιομηχανική επένδυση ή επέκταση των εγκαταστάσεων που διαθέτουν στην περιοχή οι σημερινοί ιδιοκτήτες της, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα (254 στρ.), η γαλλική Lafarge (117 στρ.) και η Aegean Oil του ομίλου Μελισσανίδη (82 στρ.).
Η ρύθμιση μετατρέπει σε χώρο πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και εκπαίδευσης, την χρήση της συγκεκριμένης περιοχής, που μέχρι τώρα ήταν βιομηχανική, αλλά και μειώνει δραστικά, από 0,6% σε 0,15%, τους συντελεστές δόμησης, με στόχο την υλοποίηση της εξαγγελίας Τσίπρα περί απόδοσης της εν λόγω έκτασης στην τοπική κοινωνία.
Το πρόβλημα όμως έγκειται και στο ότι η εν λόγω έκταση δεν ανήκει κατά πλειοψηφία στο Δημόσιο (όπως η παράκτια ζώνη της Δραπετσώνας, που ανήκε στον ΟΛΠ και εξαιρέθηκε από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού), αλλά σε ιδιώτες, για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιου είδους αποζημίωση.
Το «αγκάθι» της Εθνικής και η αντίδραση της Lafarge
Ειδικά για την Εθνική Τράπεζα, η έκταση έχει αποτιμηθεί προς 100 εκατ. ευρώ στα βιβλία της και η ανατροπή αυτή αποτελεί επιπλέον αγκάθι στον δρόμο της ανακεφαλαιοποίησής της. Ήδη, η πρόεδρος της ΕΤΕ Λούκα Κατσέλη πιέζει έντονα τον συντάκτη της ρύθμισης υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη να την αλλάξει, δηλαδή να συμπεριλάβει και βιομηχανικές χρήσεις.
Ο όμιλος Lafarge επίσης αντιδρά, καθώς η ρύθμιση ακυρώνει κάθε βιομηχανική επένδυση στο σημαντικότερο -από άποψη γεωγραφικής θέσης και πωλήσεων- Κέντρο Διανομής Τσιμέντου Δραπετσώνας της ελληνικής θυγατρικής της ΑΓΕΤ.
Η αντίδραση των Γάλλων είναι βάβαια απολύτως δικαιολογημένη, αφού ο τζίρος του εν λόγω Κέντρου Διανομής αντιστοιχεί στο 30% των συνολικών πωλήσεων της ΑΓΕΤ εντός Ελλάδας, εξασφαλίζοντας παράλληλα αρκετές θέσεις εργασίας για την ντόπια κοινωνία.
Οι Γάλλοι, που προειδοποιούν με αγωγές, έχουν ενημερώσει ήδη βουλευτές από όλα τα κόμματα και ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη διάταξη. Όπως άλλωστε λένε, υπάρχει έτοιμο σχέδιο από Εθνική Τράπεζα και ΑΓΕΤ για την ανάπτυξη της περιοχής, που προβλέπει τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, αλλά με τη συνέχιση της βιομηχανικής δραστηριότητας.