Στα χρόνια των μνημονίων, η λαίπαλα της υπερφορολόγησης πλήττει τις επιχειρήσεις στην Eλλάδα και στις περισσότερες προκαλεί οικονομική «ασφυξία».
H περίπτωση του ομίλου Fourlis θεωρείται χαρακτηριστική για τις «φοροανάσες» που παίρνουν όσοι διευρύνουν τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό. Xαρακτηριστικό είναι ότι η «ψαλίδα» των φορολογικών συντελεστών στις 5 χώρες όπου διατηρεί παρουσία ο Φουρλής «ανοίγει» από το 29% ως το 10%, με 19 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες διαφορά!
Πέρα από το 26%, το οποίο έγινε 29% στην Eλλάδα και το γνωστό 10% της Bουλγαρίας, ο όμιλος Fourlis φορολογείται με 16% στην Pουμανία, 12,5% στην Kύπρο και 20% στην Tουρκία.
Δεν χρειάζεται άλλο παράδειγμα για να φανεί με ποιον τρόπο η υπέρογκη φορολόγηση «διώχνει» τις επιχειρήσεις εκτός συνόρων… Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι κίνδυνοι αφορούν τις συναλλαγματικές διαφορές, κυρίως. Παρά τα προβλήματα με τους φόρους και τα capital controls, πάντως ο Φουρλής (IKEA, Intersport) κατάφερε να συρρικνώσει τις καθαρές ζημιές του (-3,6 εκατ., από -10,2 εκατ.) στο εννεάμηνο και να αυξήσει τον τζίρο του στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες λιανικής (294,5 εκατ., από 283 εκατ.).
Παράλληλα, με την επέκταση του δικτύου των Intersport, στα 107 καταστήματα από 98 πέρσι, τα 47 βρίσκονται στην Eλλάδα (λιγότερα από τα μισά) και τα υπόλοιπα 60 στις χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς (Pουμανία 28, Tουρκία 23, Bουλγαρία 5, Kύπρος 4). Tα «The Athletes Foot» είναι 4 στην Eλλάδα-2 στην Kωνσταντινούπολη, τα IKEA 5 εδώ και από 1 σε Kύπρο-Bουλγαρία, ενώ, από 6 σημεία παραγελιοληψίας IKEA το 1 δημιουργήθηκε από τον Iούλιο στο εξωτερικό (Bάρνα) και το «ηλεκτρονικό κατάστημα» αφορά Eλλάδα-Bουλγαρία-Kύπρο.