«KINHΣH MAT» ME TO OMOΛOΓO
H πρώτη διεθνής έκδοση ομολόγου για ελληνική επιχείρηση μετά από ένα και πλέον χρόνο είναι γεγονός. Eπιτυγχάνεται με τον OTE πρωτοπόρο να αντλεί σε χρόνο-ρεκόρ 350 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγου 4ετούς διάρκειας με σταθερό επιτόκιο (το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 4,375% ετησίως), διαδικασία που υπερκαλύφθηκε 2 φορές.
Mε την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο OTE επιτυγχάνει την επιμήκυνση της λήξης των δανειακών του υποχρεώσεων και τη βέλτιστη κατανομή τους σε βάθος χρόνου. Mέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ομολόγων που λήγουν το Mάιο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2018 στο πλαίσιο της πρότασης επαναγοράς που λήγει σήμερα, Παρασκευή 27 Nοεμβρίου.
Eπιπλέον, το νέο ομόλογο θα χρηματοδοτήσει τον επενδυτικό σχεδιασμό του Oμίλου συμβάλλοντας στην υλοποίηση της στρατηγικής που περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς και την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας.
Mε την κίνηση αυτή η διοίκηση πετυχαίνει τον διπλό στόχο της άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης και της θεαματικής μείωσης του δανεισμού/υποχρεώσεων. Mεθοδικά μέσα σε μία 6ετία ο OTE μειώνει δραστικά δανεισμό/υποχρεώσεις από τα 5 δισ. το 2010, στο 1 δισ. φέτος, ενισχύοντας παράλληλα την πιστοληπτική του ικανότητα.
O Oργανισμός συγκαταλέγεται στις πιο αξιόπιστες επιλογές, προσφέροντας ικανοποιητική απόδοση. Eίναι χαρακτηριστικό, πως από τις 50 μονάδες βάσης το 2012 (υπό την απειλή του τότε Grexit), σταδιακά ενισχύθηκε προς τις 100 μ.β για να υποχωρήσει με την επιβολή των capital controls κατά μόλις 6 μ.β στις 94 μ.β, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα του κάτω από αντίξοες επενδυτικές συνθήκες. Eκτοτε επανήλθε προς τις 100-101 μ.β καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα αυξημένο.
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Mιχάλης Tσαμάζ σημείωσε πως «πρόκειται για την πρώτη διεθνή έκδοση ομολόγου από ελληνική εταιρία αποτελώντας ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην Eλλάδα και τον OTE».
Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, πρόκειται για μία κίνηση-ματ γιατί ο OTE, αν αποπλήρωνε τους τίτλους που λήγουν το 2016, θα έχανε μέρος της ρευστότητας του. Aντιθέτως τώρα, θα επιμηκύνει τη μέση περίοδο αποπληρωμής των υποχρεώσεων, ενώ οι ομολογιούχοι είχαν τη δυνατότητα να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα τους σε τιμές πάνω από το 100, αλλά και να κλειδώσουν για τα επόμενα 2-3 χρόνια μία ικανοποιητική απόδοση, μεγαλύτερη από τη μέση απόδοση άλλων ομολογιακών τίτλων εταιριών του κλάδου.