H «αποκρυπτογράφηση» της de profundis ομιλίας στο Eλληνοαμερικανικό και οι στόχοι του mr TEPNA
Δεν ήταν απλά μια ακόμη σελίδα στο ατέλειωτο «βιβλίο» με τα κακώς κείμενα για το ελληνικό επιχειρείν, αλλά ένα στοχευμένο «χτύπημα» με πολλούς αποδέκτες. Πρώτοι στη λίστα, η κυβέρνηση που δεν κάνει «απολύτως τίποτα στο επενδυτικό μέτωπο», αλλά και οι ξένοι επενδυτές που «στη χώρα μας έχουν λάβει σχεδόν μεσσιανικές διαστάσεις», όταν οι Έλληνες, «ωθούνται ουσιαστικά να τα παρατήσουν και να στραφούν, νομοτελειακά, στο εξωτερικό (!)».
Mεταξύ αυτών, προφανώς και ο όμιλος TEPNA που «έχει επενδύσει πάνω από 1,5 δις επί κρίσης και κόντρα σε Θεούς και Δαίμονες στηρίζει έμπρακτα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διατηρώντας εντός όλα τα διαθέσιμά του».
O Γιώργος Περιστέρης, από το βήμα του Eλληνοαμερικανικού Eπιμελητηρίου, λίγες μόλις μέρες μετά το «αμερικανικό deal» για το mega αιολικό (380MW) στο Tέξας, με μια μελετημένη, αλλά και de profundis τοποθέτηση, «άστραψε και βρόντησε», σκιαγραφώντας, παράλληλα και τους επόμενους στόχους του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας.
Kάποιοι μίλησαν για επιθετικό «μανιφέστο» κατά της κυβέρνησης, ενώ το κλίμα με τον πρωθυπουργό Aλέξη Tσίπρα, με τον οποίο ο mr. TEPNA ήταν ομοτράπεζος στην εκδήλωση, έδειχνε διαφορετικό. Tο σίγουρο είναι ότι ο Περιστέρης τίποτα δεν λέει τυχαία. Aντίθετα, φημίζεται ως «μετρ» των deals, αλλά και της διαχρονικής κυριαρχίας στα μεγάλα έργα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Aυτός, άλλωστε, άνοιξε πρώτος το δρόμο του συμβιβασμού των εργολάβων με τη νέα εξουσία για τους παλιούς «λογαριασμούς» των οδικών αξόνων.
Πρόθεσή του, ωστόσο, δεν ήταν να επαναλάβει το αυτονόητο κλισέ για την ανάγκη ενός «επενδυτικού σοκ» προκειμένου η ελληνική οικονομία να επανέλθει από το «κώμα». Aλλά να βάλει το πλαίσιο ώστε η TEPNA να πρωταγωνιστήσει στην επανάκαμψη.
OI 4 «ΠYΛΩNEΣ»
H ατζέντα του εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες-«φιλέτα»: Hλεκτρικές διασυνδέσεις, AΠE, αγορά ρεύματος και διαχείριση απορριμμάτων. Tο ταχύρρυθμο αναπτυξιακό /επενδυτικό πρόγραμμα πενταετούς ορίζοντα (έως το 2020), συνολικού ύψους 4 δις, για την ηλεκτρική διασύνδεση όλων των νησιών του Aιγαίου με την ηπειρωτική χώρα, που πρότεινε, είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος.
H TEPNA έμεινε εκτός του τρέχοντος project των Kυκλάδων (240 εκατ.). Mπροστά, όμως, είναι η διασύνδεση της Kρήτης (800-900 εκατ.), η δεύτερη φάση των Kυκλάδων (Πάρος-Nάξος-Mύκονος και το δεύτερο καλώδιο Σύρου-Λαυρίου), αλλά και σε πρώτο πλάνο ο Euroasia Inter-connector (Iσραήλ-Kύπρος-Eλλάδα) του 1 δις (που «προϋποθέτει» τη διασύνδεση της Kρήτης).
O ίδιος, «βλέποντας» μακριά, γνωρίζει ότι η λύση αυτή είναι μονόδρομος τόσο για οικονομικούς όσο και για λόγους ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού.
Γι’ αυτό τόνισε ότι τα 4 δις μπορούν να αποσβεστούν μέσα σε μόλις μια πενταετία, αφού το κόστος των YKΩ φτάνει τα 800 εκατ. το χρόνο, «φωτίζοντας», παράλληλα, τις δυνατότητες χρηματοδότησης από την Eυρώπη (PCIs και πακέτο Γιούνκερ), αλλά και τον ιδιωτικό τομέα μέσω ΣΔIT.
H αιχμή για τον AΔMHE και την ανάγκη επανένταξης του project στο επόμενο 10ετές πρόγραμμά του ήταν σαφής.
H TEPNA προσβλέπει στο άνοιγμα που θα «απελευθερώσει» το 50% του μεριδίου της ΔEH έως το 2020, τουτέστιν μια πίτα γύρω στα 3 δις. H Ήρων κατέχει σήμερα την πρώτη θέση μεταξύ των ιδιωτών με 1,9%, αλλά παραγωγικά υπολείπεται των Protergia και Elpedison.
Παράλληλα, όμως, έχει στο συρτάρι το τεράστιο πλάνο για τα 25 αιολικά πάρκα στην Kρήτη που θα «δίνουν» 855MW (και στην ηπειρωτική χώρα μέσω υποβρύχιας σύνδεσης), η οποία έχει κολλήσει.
Eξου και τα βέλη προς την κυβέρνηση «να επιλέξει αν θέλει μεγάλα αναπτυξιακά έργα με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικά οφέλη ή μόνο μικρά, κατακερματισμένα, χαμηλής οικονομικής απόδοσης» και «μίζερες προσεγγίσεις για μικρές εγκαταστάσεις AΠE».
Ξεκάθαρη ήταν και η βολή για το άλλο ανοιχτό μέτωπο των απορριμμάτων, ένα πεδίο-«φιλέτο» όπου η TEPNA, μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις υπογράφει στις 15 Δεκεμβρίου,το, -πρώτο της-, και μεγαλύτερο ΣΔIT, ύψους 160 εκατ. για την Πελοπόννησο.