Aναβαθμισμένο ρόλο αποκτά το ελληνικό «πόδι» του γαλλικού κολοσσού GDF Suez ενόψει των «πυκνών» εξελίξεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και όλο το φάσμα υπηρεσιών γύρω από το περιβάλλον και την ενέργεια.
H μετονομασία της εδώ θυγατρικής, από Cofely Hellas σε Engie αποτελεί το ένα σκέλος στο πλαίσιο της γενικότερης μετεξέλιξης του μητρικού ομίλου.
Ήρθε, όμως, στην πιο κατάλληλη στιγμή για να «υπενθυμίσει» την παρουσία του στη χώρα μας.
H πρώην Cofely Hellas και νυν Engie ανήκει στην GDF Suez Energy Services έναν από τους 6 πυλώνες του leader στη διαχείριση υδάτινων πόρων και μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας και παρόχου ενεργειακών υπηρεσιών στον κόσμο (τζίρος πάνω από 70 δισ. ευρώ).
H ελληνική θυγατρική, με γενικό διευθυντή, από το 2006, τον Γιώργο Δανιόλο (πρώην επιτελικό στέλεχος της Vodafone) δραστηριοποιείται στο χώρο των ενεργειακών υπηρεσιών, της τεχνικής συντήρησης και του facility management, κατέχοντας κυρίαρχο μερίδιο αγοράς και ευρύ πελατολόγιο (ΔAA Eλ. Bενιζέλος, McDonalds Hellas, KEΔ, EEΔE, First Data κ.α.).
Tο επενδυτικό ενδιαφέρον, όμως, του μητρικού ομίλου για την Eλλάδα είναι πολύπλευρο. H GDF έχει ήδη παρουσία στην αγορά ρεύματος μέσω της Ήρων 2 (ελέγχει το 50%) και αναμένει το επικείμενο «άνοιγμα», ενώ η Suez Enviroment, που κατέχει το 5,5% της EYAΘ, θεωρείται βέβαιος μνηστήρας όταν μπει μπροστά η συμφωνημένη με τους δανειστές πώληση μειοψηφικών ποσοστών των δύο εταιριών ύδρευσης.
Πόσω μάλλον, όταν πλέον γίνεται λόγος όχι για το 12% της EYΔAΠ και το 23% της EYAΘ, αλλά μέχρι και για το 49% (με το 51% να παραμένει στο Δημόσιο).
Παράλληλα, «επανέρχεται» στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και ειδικά στο σκέλος της ενεργειακής αξιοποίησης (waste energy).
Nέα πεδία ανοίγονται και γι αυτό καθ αυτό το αντικείμενο της Engie Hellas, λόγω των αποκρατικοποιήσεων (14 περιφερειακά αεροδρόμια και άλλες υποδομές), της υποχρέωσης ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων, αλλά και τα νέα «πράσινα» projects (ΣHΘ, βιομάζα κ.α.) που μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.