Περισσότερες από 130 επενδύσεις σε ελληνικές Start-Up

Στην σημαντική παρουσία των venture capitals στην υποστήριξη και ανάπτυξη επιχειρήσεων στην χώρα μας από την στιγμή που ξεκίνησε η λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς και στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών του διήμερου Equity Investment Forum που ξεκίνησε σήμερα το πρωί τις εργασίες του στην Αθήνα.

 

To Φόρουμ συνδιοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών, τον Οργανισμό Enterprise Greece, την Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (TANEO Α.Ε.) και το Δίκτυο Πράξη, συντονιστή του Enterprise Europe Network – Hellas.

 

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, που συμμετέχουν περισσότεροι από 1.300 σύνεδροι, κατατέθηκαν προς αξιολόγηση περισσότερα από 330 επιχειρηματικά σχέδια από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startup), αναπτυσσόμενες, μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες ελληνικές εταιρίες από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατατέθηκαν προς αξιολόγηση από ελληνικά, ισραηλινά και διεθνή venture capital funds.

 

Στο φετινό συνέδριο τιμώμενη χώρα είναι το Ισραήλ, μια από τις κορυφαίες τεχνολογικά και επενδυτικά χώρες στον κόσμο, η οποία διαθέτει ένα εξαιρετικό οικοσύστημα παραγωγής καινοτομίας.

 

Στην έναρξη του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και η Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κυρία Ιρίτ Μπεν-‘Αμπα. Η Πρεσβεία έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την περαιτέρω ενίσχυση της Ελληνο-Ισραηλινής συνεργασίας στους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας το οποίο περιλαμβάνει και επισκέψεις αρκετών Ισραηλινών ειδικών (mentors) στην Ελλάδα.

 

Στη διάρκεια του Φόρουμ, έχουν προγραμματισθεί για αύριο περισσότερες από 600 διμερείς συναντήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιχειρηματίες που υπέβαλλαν επιχειρηματικά σχέδια θα συναντηθούν με τα venture capital και private equity funds προκειμένου να διερευνήσουν πιθανή συνεργασία και επενδυτική συμμετοχή καθώς και με στελέχη του Χρηματιστηρίου και τις εταιρίες συμβούλων του για να πληροφορηθούν σχετικά με τις διαδικασίες ένταξης.

 

Διακεκριμένοι Ισραηλινοί ειδικοί σε τομείς όπως η καινοτομία, η έρευνα και ανάπτυξη, τα επιχειρηματικά κεφάλαια (VCs), και το νομικό πλαίσιο που αφορά ευρεσιτεχνίες, θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου όπου θα μιλήσουν για ζητήματα όπως το Ισραηλινό οικοσύστημα υψηλής τεχνολογίας και οι μέθοδοι επιτυχίας, η Ισραηλινή προσέγγιση στην ενθάρρυνση της έρευνας και ανάπτυξης, τα επιχειρηματικά εργαλεία και η προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, η εταιρική καινοτομία, καθώς και το νομικό πλαίσιο και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

 

Οι Ισραηλινοί προσκεκλημένοι μοιράζονται την τεχνογνωσία τους και να εξετάζουν τις προοπτικές συνεργασίας με τους Έλληνες συνάδελφούς τους, τόσο στα εργαστήρια όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουν μαζί τους.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο του Forum θα λάβει χώρα ειδική κλειστή ημερίδα δικτύωσης μεταξύ ελληνικών εταιριών επιχειρηματικών κεφαλαίων και της Ισραηλινής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), και της οργάνωσης Ισραηλινών Βιομηχανιών Προωθημένης Τεχνολογίας (Israel Advanced Technology Industries) (IATI) , τον μεγαλύτερο σύνδεσμο- ομπρέλα που εκπροσωπεί βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και τις επιστήμες τις ζωής στο Ισραήλ.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, που αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης και διευθύνων σύμβουλος της Attica Ventures Γιάννης Παπαδόπουλος, έχουν πραγματοποιηθεί από τις εταιρίες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων “venture capital” και “private equity” περισσότερες από 130 επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οπότε και ξεκίνησε η συγκεκριμένη αγορά στην Ελλάδα, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων “venture capital” και “private equity” διοχετεύοντας ποσά που αθροιστικά ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, και έχουν συμβάλει στην δημιουργία 50.000 νέων και διατηρήσιμων θέσεων.

 

Οι ελληνικές εταιρείες venture capital επενδύουν κύρια στην ανάπτυξη και μεγέθυνση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ αναπτύσσεται το κομμάτι των επενδύσεων σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που φαντάζει ιδιαίτερα δυναμικό στην παρούσα συγκυρία. Παράλληλα, σημαντική είναι και η δραστηριότητα που υπάρχει για επενδύσεις σε private equity που αφορούν κύρια την εξαγορά επιχειρήσεων.

 

Σύμφωνα με διεθνή παραδείγματα τα κέρδη των επιχειρήσεων από την συμμετοχή των VC εστιάζονται σε αύξηση των θέσεων εργασίας (το 90% αύξησαν τις θέσεις εργασίας τους). Στη Μ. Βρετανία το 18% του εργατικού δυναμικού έχει δουλειά χάρη στα VC funds.

 

Επίσης στην αύξηση των πωλήσεων με ρυθμούς της τάξης του 21% σε Μ. Βρετανία και ΕΕ καθώς και σε αύξηση των κερδών (το 77% ρυθμούς μεγαλύτερους από τον ανταγωνισμό). Παράλληλα συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην αύξηση των εξαγωγών και γρηγορότερη προσέγγιση αγορών.

 

Σημαντικός αρωγός στην ανάπτυξη τους η εμπειρία οι γνώσεις διοίκησης και εν γένει ο συμβουλευτικός ρόλος των στελεχών του VC (90% των επιχειρήσεων επικοινωνούν εβδομαδιαία με το VC). Καλύτερες αμοιβές για τους εργαζόμενους και άρα διάχυση πλούτου σε περισσότερους συντελεστές της παραγωγής.

 

Σημαντικά είναι και τα κέρδη των συντελεστών της παραγωγής: Αύξηση της απασχόλησης και των εξαγωγών, βελτίωση οικονομικών δεικτών, γρηγορότερη ανάπτυξη, αύξηση ανταγωνιστικότητας, βελτίωση εικόνας -αγοράς, αύξηση περιθωρίων-κερδών και κρατικών εσόδων που οδηγούν σε ανταγωνιστικές, υγιείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις και κοινωνικό πλεόνασμα, ενίσχυση ανάπτυξης Οικονομίας.

 

Η ελληνική αγορά Venture Capital-private equity σε αριθμούς

 

– 21 εταιρίες PE, VC, incubators, με επενδύσεις σε περισσότερες από 120 ελληνικές επιχειρήσεις – νεοσύστατες, αναπτυσσόμενες, μεγάλες – πολλές εισηγμένες πλέον και στο ΧΑ

 

– Νομικό πλαίσιο λειτουργίας Ν. 2992/2002 και 4141/2013.

 

– 14 νέα funds δημιουργήθηκαν από το 2004 μετά το νόμο 2992/2002 για τα ΑΚΕΣ και τη

 

δημιουργία του ΤΑΝΕΟ που υπήρξε ο καταλύτης ανάπτυξης της αγοράς-διοχέτευσε περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ και συνέβαλε στη δημιουργία funds ύψους 150 εκατ.ευρώ που επένδυσαν σε περισσότερες από 50 ελληνικές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις-δημιουργία επενδύσεων που συνολικά ξεπέρασαν τα 250 εκατ.ευρώ.

 

– Συμβολή των venture capital funds στη δημιουργία και διατήρηση περισσοτέρων από 50.000 θέσεων εργασίας διαχρονικά – βράβευση ΕΒΕΑ για συμβολή αύξησης απασχόλησης 2011 στην Attica Ventures.

 

– 4 νέα funds μέσω κεφαλαίων ΕΣΠΑ -Jeremie EIF για επενδύσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις στην αγορά ΤΠΕ το 2012, που ήδη έχουν διοχετεύσει περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 50 ελληνικές τεχνολογικές εταιρίες.

 

– Σημαντικές επενδύσεις σε όλο το φάσμα της παραγωγικής δραστηριότητας και σε πλήθος αγορών, με επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ ευρώ.

 

Όπως ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος, πλησιάζει η ώρα των επενδυτών, μετά από 7 χρόνια ύφεσης και – 30% στο ΑΕΠ είναι μοναδικό παγκόσμια- στατιστικά και μόνο υπάρχει βάση μεταστροφής του οικονομικού κύκλου.

 

Υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε όλα τα επίπεδα επιχειρηματικότητας και τις αγορές – αναδιάρθρωση, συγχωνεύσεις, εξαγορές, εξωστρέφεια, ανάπτυξη-ανάγκη χρήσης συνδυαστικών επενδυτικών εργαλείων. Η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος είναι μπροστά, περισσότερες από 500επενδυτικές ευκαιρίες με ζητούμενο επενδυτικά κεφάλαια, είπε χαρακτηριστικά.

 

Οι αγορές με πλεονεκτήματα είναι της αγροτικής τεχνολογίας και διατροφής, τεχνολογίες πληροφορικής υψηλής προστιθέμενης αξίας, του τουρισμού, ενέργειας, υποδομών, τεχνολογίες φαρμάκου και αγοράς υγείας.

 

Τρόπος συμμετοχής των VC σε εταιρίες


– Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων (μειοψηφικό ή πλειοψηφικό ποσοστά)-συμμετοχή στη διοίκηση παρακολούθηση επένδυσης.

 

-Συμμετοχή στο αρχικό κεφάλαιο (start up-μειοψηφικό ή πλειοψηφικό ποσοστό)

 

– Ομολογιακό δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές MBO ή LBO (περιπτώσεις αγοράς μετοχών – πλειοψηφία).

 

– Μείγμα των ανωτέρω.

 

– Βασικό κριτήριο πραγματοποίησης επένδυσης η δυνατότητα αποκόμισης αποδόσεων και κερδών από τις επενδύσεις – συμμετοχή στο κεφάλαιο, πλήρες επιχειρηματικό ρίσκο, όχι επιδότηση, έλεγχος και παρακολούθηση επένδυσης.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ