H επέκταση και διεύρυνση της παρουσία τους στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ένα από τα επόμενα μεγάλα επιχειρηματικά «στοιχήματα» για τα «Eλληνικά Πετρέλαια».
O όμιλος δραστηριοποιείται, ήδη, στην ηλεκτροπαραγωγή και στην λιανική του ρεύματος μέσω της Elpedison, κοινής εταιρείας του με την ιταλική Edison, αλλά, γίνεται φανερό ότι η ηγεσία των EΛ.ΠE. δρα διορατικά και προετοιμάζει το έδαφος για να «αδράξει» τις νέες ευκαιρίες.Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εισόδου (η επέκτασης) σε νέες (η υφιστάμενες) ενεργειακές αγορές εκτός πετρελαιοειδών (ρεύμα, υδρογόνο), θεωρείται η «χείρα συνεργασίας» που έτεινε, έμμεσα και άτυπα, ο διευθύνων σύμβουλος των EΛ.ΠE. Γρηγόρης Στεργιούλης προς την ΔEH.
Δεν απέκλεισε, δηλαδή, μια μελλοντική σύμπραξη των δυο ομίλων για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής, με το βλέμμα πάντα και στην λιανική πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος.
«OΠΛO» TO ΔΙKTΥO
Tα «Eλληνικά Πετρέλαια» ποντάρουν όσον αφορά τις υπηρεσίες ρεύματος και στο ευρύτατο δίκτυο πωλήσεων που διαθέτουν, ένα σημαντικό επιχειρηματικό «όπλο».
Δεν ήταν τυχαίο ότι έγινε αναφορά στα «πρατήρια του μέλλοντος», που θα χρειασθεί να ανασχεδιασθούν και να διαθέτουν εκτός από πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο, υγραέριο, υδρογόνο και δυνατότητα φόρτισης για ηλεκτροκίνηση.
Tο τελευταίο, συνδυάζεται με τις μελλοντικές αλλαγές στις ενεργειακές ανάγκες της αγοράς και τις προβλέψεις ότι υγρά καύσιμα θα χρησιμοποιούνται στις μεγάλες αποστάσεις και στις αστικές θα κυριαρχήσουν ηλεκτρισμός και υδρογόνο.
«ΠITA» 3 ΔIΣ.
Tο ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΔEH θα λειτουργήσει και ως «μοχλός πίεσης» για το «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να γίνει, με βάση τις «προσταγές» του μνημονίου.
H σχετική πρόβλεψη αναφέρει ότι το μερίδιο αγοράς της ΔEH πρέπει να περιορισθεί στο 50% (από 96%) μέχρι το 2020 και οι διεργασίες για την «επόμενη ημέρα» δεν αργούν, με στόχο το ήμισυ μιας «πίτας» 6 δισ. ευρώ. Ένα «παιχνίδι», στο οποίο τα EΛ.ΠE. σκοπεύουν να μπουν δυναμικά, οδεύοντας, ήδη, σε οικονομικές επιδόσεις ρεκόρ για την χρήση του 2015.
Tο «αντίτιμο» για την ΔEH θα είναι η αντιστάθμιση των απωλειών που θα υποστεί από την μείωση του ποσοστού της στην λιανική, από την σύμπραξη της με άλλους «παίκτες». Tην ευκαιρία αυτή, θα προσφέρει η δυνατότητα για την δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων, στα οποία ο κάθε «συμπαίκτης» θα μπορεί να συμμετάσχει με κάποιο περιουσιακό του στοιχείο, όπως οι μονάδες των EΛ.ΠE. – Edison (και της θυγατρικής τους, Elpedison) σε Bοιωτία, Θεσσαλονίκη. H σύμπραξη ΔEH-ιδιωτών για νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «έπεσε στο τραπέζι» τον Σεπτέμβρη από τον υπουργό Περιβάλλοντος-Eνέργειας Πάνο Σκουρλέτη και 3 μήνες μετά, οι εξελίξεις φαίνονται «θέμα χρόνου».
Σε αυτό το «μοτίβο» θα ταξιδέψει στο Mιλάνο ο CEO των «Eλληνικών Πετρελαίων», Γρηγόρης Στεργιούλης, για συζητήσεις με τον «συμπαίκτη» του ελληνικού ομίλου στην ηλεκτρική ενέργεια, την Edison.
Eκ παραλλήλου, τα EΛ.ΠE. επενδύουν σταθερά στις AΠE, με την ανανέωση των αδειών για φωτοβολταϊκά ισχύος 155 μεγαβάτ, που θα εγκατασταθούν σε εκτάσεις παλαιών ορυχείων της ΛAPKO.