Για το μέλλον της επιχειρηματικότητας μίλησε ο Βασίλης Κορκίδης, στην εκδήλωση με θέμα «Διοίκηση Vs Eπιχειρηματικότητας: Aναζητείται Ανάπτυξη» του πολυσυνεδρίου «Money Show», που ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, ο σκόπελος της γραφειοκρατίας αποτελεί μία επιπλέον πρόκληση για τις επιχειρήσεις, οι οποίες «παλεύουν» να επιβιώσουν.
Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε τρόπους αντιμετώπισης των γραφειοκρατικών προβλημάτων.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «οι στρεβλώσεις της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες χρόνια τώρα, εμποδίζουν την ορθολογική ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στοιχίζουν χρόνο και χρήμα, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολυτέλεια την οποία πληρώσαμε ακριβά και που αναντίρρητα δεν την έχουμε την ώρα που η οικονομία εξακολουθεί να είναι σε ασφυξία, απραξία και αδράνεια, με την αγωνία να προστίθεται στην εξίσωση».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως, στην αύξηση των εξαγωγών, του εφοδιασμού πλοίων που εκτελούν πλόες εξωτερικού, καθώς και στην αξιοποίηση της κρουαζιέρας, με την απλοποίηση των τελωνειακών-εξαγωγικών διαδικασιών και την αναμόρφωση της ισχύουσας Τελωνειακής Νομοθεσίας, καθώς και στη ρύθμιση θεμάτων της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτάσεις για τη βιομηχανική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της μεταποίησης, με τη δημιουργία επιχειρηματικής συστάδας στον Πειραιά, αλλά και την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων και την αξιοποίηση των μονάδων της Ναυπηγοεπισκευής, με στόχο να αναδειχθεί το λιμάνι του Πειραιά στον μεγαλύτερο εμπορικό κόμβο και ναυτιλιακό κέντρο της Μεσογείου.
Ειδικότερα, οι προτεραιότητες που προτείνουν το ΕΒΕΠ και η ΕΣΕΕ είναι:
• Η επικέντρωση των πόρων της Δημόσιας Διοίκησης στη ριζική μεταρρύθμιση των τομέων αδειοδότησης, χωροταξίας, φορολογίας, ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης και στα συστήματα κρατικού ελέγχου και εποπτείας.
• Η αξιολόγηση και ο επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων και των σχέσεων μεταξύ των επιπέδων διακυβέρνησης με βάση την αρχή της επικουρικότητας.
• Η ριζική αναδιοργάνωση του μοντέλου παροχής δημόσιων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, μέσω εξωτερικής ανάθεσης.
• Η αναδιοργάνωση του συστήματος δημοσίων διαβουλεύσεων, μεταξύ δημόσιας διοίκησης και επιχειρηματικής κοινότητας.
• Η εγκαθίδρυση νέου συστήματος και διαδικασιών για την έγκυρη ανάλυση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα των βασικών μέτρων, που λαμβάνονται με νομοθετήματα.
• Η επένδυση στην ανάπτυξη διευθυντικών στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση με ειδίκευση σε θέματα αγορών.
Νομίζω, ότι όλοι θα συμφωνήσουμε, πως οι στρεβλώσεις της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες χρόνια τώρα, εμποδίζουν την ορθολογική ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στοιχίζουν χρόνο και χρήμα, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολυτέλεια την οποία πληρώσαμε ακριβά και που αναντίρρητα δεν την έχουμε την ώρα που η οικονομία εξακολουθεί να είναι σε ασφυξία, απραξία και αδράνεια, με την αγωνία να προστίθεται στην εξίσωση», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Κορκίδης.